Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2022: Verksamhetsintäkter och verksamhetskostnader

Verksamhetsintäkterna var mindre än planerat 

Verksamhetsintäkterna var 2 912,9 miljoner euro, och de underskred budgeten med 0,3 procent, dvs. med 8,1 miljoner euro. Medlemskommunernas betalningsandel, 1 977,7 miljoner euro, överskred budgeten med 0,2 procent (4,1 miljoner euro); talet innehåller medlemskommunernas tilläggsuppbörd på 119,1 miljoner euro.   

Strejken i april och övertids- och skiftbytesförbudet sänkte verksamhetsintäkterna med uppskattningsvis 41,8 miljoner euro. Dessutom blev intäkterna i anknytning till coronatestning cirka 9 miljoner euro lägre än vad som planerats i budgeten.  

De bindande nettokostnaderna överskred den ursprungliga budgeten med 4,1 miljoner euro. 

Verksamhetskostnaderna minskade från året innan  

Verksamhetskostnaderna uppgick till 2 792,8 miljoner euro. Jämfört med året innan minskade de med 0,6 procent (17,0 miljoner euro) och underskred budgeten med 0,4 procent (10,1 miljoner euro).

Personalkostnader

Personalkostnaderna underskred budgeten med 3 procent (46 miljoner euro).

Köp av tjänster

Köptjänsterna överskred budgeten med 4,5 procent (28,1 miljoner euro), där de största överskridandena bestod av

  • köp av IKT-tjänster 5,2 procent (10,5 miljoner euro) samt
  • kostnader för hyrd arbetskraft 25,4 procent (8 miljoner euro).

Överskridandet berodde bland annat på kostnaderna för IKT-ändringsprojektet för social- och hälsovården som inte hade budgeterats och för vilka statsunderstöd erhölls till motsvarande belopp. Kostnaderna för hyrd arbetskraft överskred uppskattningarna på grund av utmaningarna med tillgången till personal. 

Inköpen av sjukvårdstjänster överskred budgeten med 2,6 procent (5,1 miljoner euro).   

Inköp av material, förnödenheter och läkemedel

Material och förnödenheter överskred budgeten med 2,7 procent (13,8 miljoner euro).   

Kostnaderna för läkemedel och apoteksmaterial överskred budgeten med 8 procent (13,6 miljoner euro), och samtidigt underskred forsknings- och vårdförnödenheterna budgeten med 4,7 procent (7,7 miljoner euro).  

Överskridningen av läkemedel och apoteksmaterial uppkom i huvudsak vid HUS Apotek och anknöt till den riksomfattande uppgiften att anskaffa coronaläkemedel samt höjningen av den nationella beredskapsnivån vad gäller väsentliga läkemedel. Statsunderstöd erhölls i gengäld för kostnaderna. 

Inköp av uppvärmnings- och elenergi

Uppvärmnings- och elkostnaderna överskred budgeten med 19,6 procent (5,1 miljoner euro).

Avskrivningar och nedskrivningar

Avskrivningarna och nedskrivningarna överskred budgeten med 3,2 procent (3,4 miljoner euro).  Avskrivningar av engångskaraktär inkluderade oförutsedda förluster vid försäljning av anläggningstillgångar på 4,8 miljoner euro i budgeten och en nedskrivning på 1,0 miljoner euro relaterad till Orton Ab:s aktiekapital. 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.