Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2022: Produktivitet, tjänsteproduktion, fakturering till medlemskommunerna och finansiering

Produktivitet  

Utvecklingen av vår totala kapacitet följs upp med hjälp av nyckeltalet kostnad per patient.  

År 2022 var HUS kostnad per patient 3 398 euro, medan kostnaden året innan var 3 241 euro. Kostnadsökningen från året innan var 4,9 procent. Talen är odeflaterade. Deflaterat var ändringen i nyckeltalet - 0,3 procent. Om man i jämförelsen av 2022 och 2021 inte beaktar de exceptionella interna kundåterbäringarna 2021 är den deflaterade förändringen i nyckeltalet - 3,1 procent.  

Tjänsteproduktion  

Den jämförbara volymen av den sjukvårdsrelaterade tjänsteproduktionen underskred budgeten med 7,2 procent och minskade med 4,4 procent jämfört med föregående år.   

Faktureringen för all egen tjänsteproduktion minskade med - 0,5 procent jämfört med år 2021 och målet enligt planen underskreds med - 6,5 procent. Den viktigaste orsaken till underskridandet var att produktionsvolymen blev mindre än planerat. Detta berodde bland annat på att stängningarna av vårdavdelningarna och operationssalarna var mer omfattande än tidigare på grund av en svag tillgång till vårdpersonal. Andra orsaker var problem med tillgången till fortsatt vård, samt vårdarnas strejk i april. 

Fakturering till medlemskommunerna 

Medlemskommunernas betalningsandel var totalt 2,0 miljarder euro, vilket var 4,1 miljoner euro mer än budgeterat.   

Den jämförbara volymen av tjänsteproduktionen som ingår i medlemskommunernas betalningsandel underskred den planerade produktionen med 6,9 procent och minskade med 4,2 procent jämfört med 2021.  

De deflaterade kostnaderna för den specialiserade sjukvården per invånare för HUS medlemskommuner var år 2022 i genomsnitt 1 045 euro. 

Faktureringen för den sjukvårdsrelaterade tjänsteproduktionen uppgick till 202,1 miljoner euro för andra betalare än medlemskommunerna. Den var 27,4 miljoner euro, 11,9 procent lägre än budgeterat. De övriga sjukvårdsdistriktens fakturering underskred budgeten med 12,3 miljoner euro och specialupptagningsområdets fakturering underskred den planerade nivån i budgeten med 14,1 miljoner euro.  

Finansiering  

Under räkenskapsåret lyfte Samkommunen HNS nya långfristiga lån på 150 miljoner euro. Lånen amorterades med 18,2 miljoner euro.   

Vid utgången av året var lånestocken 865,7 miljoner euro och bestod av långfristiga lån. I slutet av 2022 uppgick lånefordringarna till 25,3 miljoner euro och de likvida medlen till 123,9 miljoner euro.   

Kassans tillräcklighet var 14,6 dagar, vilket underskred målnivån på 15 dagar en aning.   

Soliditetsgraden var 20,7 procent, och minimimålet 20 procent.   

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.