Cancercentrum
Vi ansvarar för den onkologiska vården av cancerpatienter (annan vård än operativ behandling) samt hematologi, dvs. behandling av blodsjukdomar, bröstkörtelkirurgi och strålbehandlingstjänster inom Nyland. Vi vårdar även patienter från övriga Finland som kräver specialkompetens.

Cancercentrum är Finlands största och mångsidigaste cancerbehandlingscentrum där vi ger patienterna individuell vård, vars kvalitet garanteras av både förstklassig kompetens och modern spetsteknik.
Cancercentrum är det första nordiska cancercentrumet som har genomgått OECI:s ackreditering och uppnått den högsta möjliga statusen, Comprehensive Cancer Center. Vår expertis är högt ansedd på internationell nivå, och även globalt sett är våra behandlingsresultat i toppklass.
Våra kundpaneler och erfarenhetsexperter ger ett viktigt patientperspektiv på utvecklingen av vår verksamhet.
Det centrala målet för vår forskning är att främja translation, dvs. ett snabbare och effektivare utnyttjande av forskningsresultaten för patientens bästa. Vid centret genomför vi också fas I-undersökningar och first-in-man-undersökningar.
Linjer
Vi ansvarar för icke-kirurgisk behandling av cancersjukdomar i Nylandsregionen. Linjen för solida tumörer vid Cancercentrum är den största enheten i Finland för cancerbehandlingar som ansvarar för förverkligandet av poliklinisk läkemedelsbehandling för vuxna patienter, vården på vårdavdelningar samt för uppföljning efter de första årens primärvård av vissa cancerformer.
Vi ansvarar för undersökning, diagnos och behandling av akuta och svåra hematologiska sjukdomar, dvs. blodsjukdomar. Behandlingen av maligna blodsjukdomar har utvecklats avsevärt under de senaste åren, och en stor del av patienterna kan botas med cellgiftsbehandling eller stamcellstransplantationer.
Vid vår hematologiska poliklinik verkar också Enheten för koagulationsstörningar där vi diagnostiserar och behandlar trombos- och blödningspatienter. Vi har dessutom ett nationellt särskilt ansvar för benmärgstransplantationer (allogen stamcellstransplantation)
Inom bröstkörtelkirurgin ansvarar vi för operativ behandling av bröstcancer och andra brösttumörer, bröstkorrigerings- och förminskningsoperationer samt operativ behandling av inflammationssjukdomar i brösten. Vi är den största aktören i Norden, vi utför över 1 600 bröstoperationer per år. Cirka 90 % av de bröstcancerpatienter som vi behandlar är fortfarande vid liv fem år efter diagnosen.
Vi ansvarar för strålbehandlingstjänster inom Nylands område. Vi är Finlands största enhet som ger strålbehandling. De strålbehandlingsmetoder som står till vårt förfogande är de mångsidigaste i Finland. Vi behandlar 4 300 patienter varje år och över 300 patienter varje dag.
På enheten för klinisk forskning forskar vi i cancerbehandlingar, som ofta inte ännu är allmänt tillgängliga. Föremål för forskningen kan vara en ny cancermedicin som inte ännu har försäljningstillstånd.
På vår enhet utför vi kliniska, internationella cancerläkemedelsprövningar i faserna I-IV och behandlar alla cancerformer. Behandlingarna är krävande testbehandlingar, till vilka förutom cytostatika hör olika immunologiska-, antikropps-,virus-, och radioterapibehandlingar.
Den palliativa vårdlinjen omfattar Palliativt centrum och Enheten för psykosocialt stöd.
Palliativt centrum
På Palliativt centrum verkar en multiprofessionell remiss- och konsultpoliklinik som ger övergripande vård som stöder livskvalitet för patienter med en livshotande och obotlig sjukdom utan diagnostisk begränsning. Vården som förverkligas stöder behandlingen av patientens sjukdom i enlighet med målen för behandlingen i olika stadier av sjukdomen.
Vården omfattar uppföljning och genomförande av symtombehandling, planering av fortsatt vård, samtal som stöder vårdlinjen, palliativ strålbehandling tillsammans med strålbehandlingsavdelningen samt psykosocialt stöd för patienter och familjer i samarbete med Enheten för psykosocialt stöd och andra yrkesutbildade personer inom psykosocialt stöd.
Enheten för psykosocialt stöd
Enheten för psykosocialt stöd fungerar som en del av den övergripande vården och är en del av Cancercentrums stödfunktioner. Enheten för psykosocialt stöd ger patienter och deras närstående stöd i olika skeden av cancerbehandling och palliativ vård. Syftet med stödet är att lindra den psykiska krisen och belastningen som orsakas av cancer eller en obotlig sjukdom samt att stödja psykiskt välbefinnande i olika stadier av vården.
Vårdarbetet vid Cancercentrum
För varje patient är vårt mål en så bra och mångsidig vård som möjligt som beaktar patientens behov. Vårt arbete vid Cancercentrum styrs av HUS vårdstrategi och principerna för den professionella verksamhetsmodellen: yrkesskicklighet, genuin omsorg, holism, samarbete och etik. Vårdarna svarar övergripande för patienternas individuella behov. Vi lägger stor vikt på bemötandet av patienten och dennes närstående när vi hjälper. Vi är närvarande, vi lyssnar, vi uppmuntrar och vi stöttar.
Vården hos oss baserar sig på stark yrkeskompetens, säkerhet och tillförlitlighet. Kärnan i vården är en högklassig vägledning av patienter och närstående. Det är viktigt för oss att patienterna klarar sig hemma med hjälp av den vägledning de får. Målinriktad, patientorienterad och evidensbaserad vägledning gör det möjligt för patienten att delta i sin vård och säkerställer bästa möjliga livskvalitet för honom eller henne. Vi ser till att vården av patienten är smidig i samarbete med andra yrkespersoner inom hälso- och sjukvården.
Vården vid Cancercentrum är vård av allvarligt sjuka patienter när den är som bäst.
Vi samlar in information om kvaliteten på vården som en del av det dagliga vårdarbetet och vi utvecklar vår praxis. Som ett resultat av vårt utvecklingsarbete har infektioner med ursprung i centralvenkanyler minskat på våra vårdavdelningar. Vi följer upp och förebygger incidenter som eventuellt förekommer i samband med läkemedelsbehandlingar, där något ämne som irriterar vävnaden kommer in i vävnaden som omger blodådern.
Patientsäkerheten är viktig för oss. På våra vårdavdelningar utvecklar vi kontinuerligt vår praxis, bland annat med hjälp av smart teknologi, för att förebygga att patienter faller. Tack vare högklassig vård har vi endast få vävnadsskador och kateterrelaterade urinvägsinfektioner som uppstått under vården. Våra patienter är nöjda med det arbete som våra vårdare utför. Hos oss planeras vården tillsammans med patienterna. De upplever att de får holistisk omsorg och att informationen om vården är begriplig.