Nämnder
Nämnderna sköter både lagstadgade uppgifter och uppgifter enligt HUS grundavtal.
Nämnden har till uppgift att för sammanslutningens styrelse lägga fram förslag till anslag för HUS-sammanslutningens forskningsverksamhet och utveckla forsknings-, utbildnings-, utvecklings- och innovationsverksamheten inom HUS-sammanslutningen.
Dessutom har nämnden till uppgift att främja samarbetet inom forskning, utveckling, utbildning och innovationsverksamhet mellan HUS-sammanslutningen, Helsingfors stad, Nylands och Södra Finlands samarbetsområdes välfärdsområden, regionens forskningsenheter och läroanstalter samt de välfärdsområden som upprätthåller universitetssjukhus.
Medlemmar och personliga ersättare
Nämnden har 10 medlemmar. Varje medlem har en personlig ersättare. Helsingfors universitet utser en av nämndens medlemmar samt hens personliga ersättare till nämnden. Sammanslutningens stämma väljer nämndens ordförande och vice ordförande bland nämndens medlemmar.
Forsknings-, utbildnings-, utvecklings- och innovationsnämnden ordförande, medlemmar och personliga ersättare finns i avsnittet Förtroendevalda i HUS publiceringsportal (på finska).
Välj Tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiolautakunta i menyn sökning i verksamhetsorganens sammansättning.
HUS-sammanslutningen har en nationalspråksnämnd. Bland de personer som hör till den svenskspråkiga språkminoriteten i området som hör till HUS-sammanslutningen väljs 9 medlemmar och personliga ersättare för dem till nämnden. Nationalspråksnämndens uppgift är att genomföra de lagstadgade uppgifterna i HUS-sammanslutningens förvaltning. Nämnden kan också ha andra uppgifter som anges i förvaltningsstadgan. Nämndens ordförande har närvaro- och yttranderätt vid styrelsen för sammanslutningens sammanträden.
Möten 2024
1.2.2024 kl. 15.00
21.3.2024 kl. 15.00
30.5.2024 kl. 15.00
Ledamöter och ersättare
Nationalspråksnämndens ordförande, medlemmar och personliga ersättare finns i avsnittet Förtroendevalda i HUS publiceringsportal.
Välj Nationalspråksnämnden i menyn sökning i verksamhetsorganens sammansättning.
De lagstadgade uppgifterna för HUS revisionsnämnd är att bedöma genomförandet av de målsättningar som sammanslutningens stämma ställt upp och att försäkra att verksamheten är uppbyggd på ett resultatrikt och ändamålsenligt sätt. Dessutom hör granskningar av HUS-koncernens ekonomi och förvaltning (inklusive revisionen) samt övervakning av förtroendevaldas och tjänsteinnehavares redogörelser för bindningar till revisionsnämndens centrala uppgifter.
Revisionsnämnden lämnar varje år en utvärderingsrapport till sammanslutningens stämma. I rapporten offentliggörs resultaten av utvärderingen från föregående år och dessutom tillhandahålls rekommendationer för att utveckla verksamheten. Utöver förverkligandet av bindande ekonomiska målsättningar och centrala mål granskar nämnden andra ärenden som den anser vara viktiga.
Enligt välfärdsområdeslagen (129 §) har revisionsnämnden omfattande rätt att få uppgifter, dvs. trots sekretessbestämmelserna har den rätt att av välfärdsområdets myndigheter få de uppgifter och ta del av de handlingar som den anser vara nödvändiga för skötseln av utvärderingsuppdraget.
Utvärderingsberättelse
Revisionsnämndens utvärderingsberättelser har publicerats på sin egen webbplats. På webbplatsen finns sammanfattningar av utvärderingstemana och PDF-filer med den senaste samt tidigare års utvärderingsberättelser. På webbplatsen finns också promemorior om utvärderingstemana, där ämnet behandlas mer ingående.
HUS-sammanslutningens revisionsnämnds möten 2024
- 25.1.2024
- 29.2.2024
- 4.4.2024
- 25.4.2024
- 23.5.2024
- 18.6.2024
- 22.8.2024
- 19.9.2024
- 24.10.2024
- 21.11.2024
- 19.12.2024
Ledamöter
Revisionsnämndens ordförande, medlemmar och personliga ersättare finns i avsnittet Förtroendevalda i HUS publiceringsportal (på finska).
Välj HUS-yhtymä tarkastuslautakunta i menyn sökning i verksamhetsorganens sammansättning
Närservice- och integrationsnämndens uppgifter är att lägga fram förslag till sammanslutningens styrelse om HUS-sammanslutningens produktion av närservice, närserviceutbud och servicenät samt att sätta upp mål för serviceintegrationen inom ramen för välfärdssammanslutningens strategi.
Nämnden har 9 medlemmar. Varje medlem har en personlig ersättare.
Sammanträden 2024
- torsdag 8.2.2024 kl. 17.00
- torsdag 11.4.2024 kl. 17.00
- torsdag 12.9.2024 kl. 17.00
- torsdag 7.11.2024 kl. 17.00
Ledamöter och ersättare
Närservice- och integrationsnämndens ordförande, medlemmar och personliga ersättare finns i avsnittet Förtroendevalda i HUS publiceringsportal (på finska).
Välj Lähipalvelu- ja integraatiolautakunta i menyn sökning i verksamhetsorganens sammansättning
Enheten för extern revision är ett självständigt resultatområde som lyder under revisionsnämnden. Enheten är oberoende av sammanslutningens styrelse och organisationen under den. Utvärderingsdirektören är chef för enheten för extern revision.
I enheten för extern revision är vår uppgift att bistå revisionsnämnden i de uppgifter som nämnden enligt lag om välfärdsområden (§125) och förvaltningsstadgan (§ 71 – 79) ska ta hand om. Den centrala uppgiften är att bistå revisionsnämnden med att bedöma om de operativa och finansiella mål som sammanslutningens stämma har ställt upp har uppfyllts samt att förvaltningen, finansieringen och verksamheten av HUS har genomförts på ett korrekt sätt.
Personalen vid enheten för extern revision
Utvärderingsdirektör
Pirjo Räsänen, Doc., FD, specialsjukskötare
Utvärderingschef
Jenni Hämäläinen, SVM, sjukskötare
Ledande effektivitetsrevisor
Hanna-Maria Leinonen, FöM, PM, sjukskötare
Effektivitetsrevisor
Jenni Helminen, HvM, fysioterapeut
Effektivitetsrevisor
Jaana Isojärvi, SVM
Kontaktinformation
Postadress: PB 781, 00029 HUS
Besöksadress: Tunnbindaregatan 1 C, 00580 Helsingfors
Växel: 09 4711
E-post: fornamn.efternamn@hus.fi
Protokoll och föredragningslistor
Utvärderingsberättelse (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Revisionsnämndens utvärderingsberättelser har publicerats på webbplatsen. På denna webbplats har sammanfattningar av utvärderingsberättelsen 2022 och utvärderingsberättelserna för 2009–2022 publicerats i pdf-format.