Suunniteltu keisarileikkaus


Suunniteltuja keisarileikkauksia tehdään eri syistä mm. sikiön perätilan tai sikiön koon ja äidin lantion välisen epäsuhdan vuoksi. Odottava äiti ja tukihenkilö saapuvat sairaalaan leikkauspäivän aamuna. Osastolla äiti valmistellaan leikkaukseen ja sikiön vointi tarkistetaan heti aamulla. Itse keisarileikkausta voi joutua odottelemaan leikkaussalin tilanteen mukaan. Odotteluaikana voi liikkua osastolla vapaasti.

Kätilö saattaa synnyttäjän leikkausosastolle, missä leikkaussalin henkilökunta valmistelee hänet keisarileikkausta varten. Valmisteluissa äidille mm. laitetaan tippa käteen ja katetri virtsarakkoon. Lähes poikkeuksetta suunnitellut keisarileikkaukset tehdään spinaali- tai epiduraalipuudutuksessa. Leikkausalue pestään ja alue suojataan steriileillä liinoilla. Leikkauksessa on mukana leikkaussalihenkilökunnan lisäksi osastolta kätilö ja isä/tukihenkilö.

Vauva syntyy noin 10 minuutin sisällä leikkauksen alkamisesta. Leikkaava lääkäri tai kätilö näyttää vauvaa vanhemmille. Kätilö vastaanottaa vastasyntyneen ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Lastenlääkäri kutsutaan tarvittaessa paikalle. Vastasyntyneen voinnin salliessa kätilö asettaa vauvan äidin rinnan päälle ihokontaktiin.

Samanaikaisesti äidin leikkaus jatkuu. Istukka puristellaan irti ja kohtu puhdistetaan. Ompeleita tulee useaan kerrokseen. Iho suljetaan joko ommellangalla tai hakasilla. Leikkauksen jälkeen äitiä tarkkaillaan noin kaksi tuntia heräämössä ennen osastolle siirtoa.

Myöhemmin kätilö mittaa ja punnitsee vastasyntyneen. Kaikki vastasyntyneet saavat myös K-vitamiinipistoksen, joka tehostaa vauvan hyytymistekijöitä ja ehkäisee mahdollisia sisäisiä verenvuotoja. Vastasyntyneen lämpö ja elintoiminnot mitataan ja hänen vointiaan seurataan. Vauva voi olla myös isällä ihokontaktissa. Tätä varten isä voi ottaa kotoa mukaansa paidan, jonka saa edestä auki.

Äidin siirryttyä osastolle autetaan vauva äidin iholle ja ensi-imetykseen.  Osastolla äidin toipumista seurataan. Kivun hoitoon kiinnitetään erityisesti huomiota. Saman päivän aikana äiti pääsee nousemaan jalkeille vointinsa mukaan. Suihkuun pääsee seuraavana päivänä.

Kotiutuminen suunnitellusta keisarileikkauksesta tapahtuu yleensä toisena päivänä toimenpiteen jälkeen (vaihtelu 1-3vrk).

Yksityiskohtaiset ohjeet suunniteltuun keisarileikkaukseen valmistautumisesta annetaan, kun leikkauksesta sovitaan.