Naistentaudit ja synnytykset
Yksikkömme on Suomen suurin ja kattavin naistentautien ja synnytysten keskus.
Toimimme Helsingissä Naistenklinikalla, naistentautien poliklinikalla Haartmanin sairaalassa, lisääntymislääketieteen yksikössä Tilkan Viuhkassa, Bulevardin sikiöseulontayksikössä sekä Espoossa Jorvin ja Espoon sairaaloissa. Lisäksi toimimme Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Naistenklinikalla toimivat Sikiölääketieteen keskus ja seksuaaliväkivallan uhrien Seri-tukikeskus palvelevat koko HUS-aluetta.
Hoitovalikoimamme kattaa naisen elämänkaaren synnytyksistä lapsettomuuden ja gynekologisten sairauksien tutkimukseen ja hoitoon. Hoidamme vuodessa yli 16 000 synnytystä ja noin 33 000 naistentautipotilasta. Toimintaamme ohjaavat perhe- ja vauvamyönteisyys, tasa-arvo ja potilaslähtöisyys. Käytössämme on nykyaikainen huipputeknologia.
Synnytykset
- synnytysten hoito
- riskiraskauksien seuranta
Sikiölääketiede
- vaativa sikiödiagnostiikka
- sikiöön kohdistuvat toimenpiteet (IU-hoidot, kohdun sisäiset hoidot)
- erityisosaamista vaativien synnytysten hoito (ennenaikaisuus, sikiön sairaudet)
Lisääntymislääketiede
- alkiodiagnostiikka, lapsettomuushoidot, lahjoitetuilla sukusoluilla tehtävät lapsettomuushoidot, toistuvien keskenmenojen diagnostiikka
- infektiopotilaiden hoito (mahdollisuus hoitaa viruskantajien sukusolujen käsittelyt, vastuu koko Suomen osalta)
Naistentautien polikliininen hoito
- kolposkopia: kohdunkaulan syöpien ja esiasteiden diagnostiikka ja hoito
- gynekologisten sairauksien ultraäänidiagnostiikka
- pienet polikliiniset toimenpiteet myoomien, polyyppien ja vuotohäiriöiden hoidossa
- raskaudenkeskeytykset
Gynekologiset leikkaukset hyvänlaatuisista syistä
Urogynekologia
- naisten virtsanpidätyskyvyttömyyden ja gynekologisten laskeumien tutkimus ja hoito
Gynekologinen onkologia
- perinnöllisistä syistä kohonneiden riskipotilaiden geenitestit
- vaativa leikkaushoito (robottikirurgia)
- jatkohoito yhteistyössä Syöpäkeskuksen kanssa
Seksuaaliväkivallan uhrien tutkimus ja hoito
Linjat
Raskaudenseurannan ja synnytyksen jälkeisen hoidon linjaan kuuluvat Naistenklinikan sekä Espoon ja Jorvin sairaaloiden synnyttäneiden osastot ja äitiyspoliklinikat, Helsingin Perhepesähotelli, Bulevardin sikiöseulontayksikkö sekä HUSin toiminta Helsingin ja Espoon kaupunkien keskusneuvoloissa.
Synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjaan kuuluvat Naistenklinikan ja Espoon sairaalan synnytysosastot sekä naistentautien ja raskaana olevien ympärivuorokautinen päivystys Naistenklinikalla.
Naistentautien leikkaustoiminnan linjaan kuuluvat Naistenklinikan leikkaus- ja anestesiaosasto sekä naistentautien vuodeosasto 30.
Naistentautien poliklinikkatoiminnan linjaan kuuluvat naistentautien poliklinikat Naistenklinikalla ja Haartmanin sairaalassa, toimenpidepoliklinikka ja seksuaaliväkivallan uhrien Seri-tukikeskus Naistenklinikalla sekä lisääntymislääketieteen yksikkö Tilkan Viuhkassa.
Sikiölääketieteen keskukseen kuuluva sikiötutkimusyksikkö tutkii ja hoitaa raskauden seulontatutkimuksissa riskiryhmään kuuluvia sekä äitejä, joilla on ultraäänellä todettu poikkeavuus. Tarjoamme sikiötutkimuksia myös silloin, kun potilaalla tai hänen suvussaan on aiemmin todettu perinnöllinen sairaus tai kromosomipoikkeavuus.
Alueelliset palvelut -linjaan kuuluvat Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Raaseporin naistentautien ja synnytysten yksiköt, eli Hyvinkään sairaalan naistentautien ja synnytysten osasto, naistentautien ja synnytysten poliklinikat, synnytysosasto, naistentautien ja synnytysten päivystys, Lohjan sairaalan naistentautien poliklinikat ja osasto, synnytyssali ja synnytysosasto sekä äitiyspoliklinikka, Porvoon sairaalan naistentautien poliklinikka ja äitiyspoliklinikka sekä Raaseporin sairaalan äitiys- ja naistentautien poliklinikat sekä kätilön ultraääniseulontavastaanotto.