Siirry pääsisältöön

Historia ja museotoimikunta

Toimintamme alkoi 1. tammikuuta 2000, kun uusimaalaisten kuntien perustama HUS-kuntayhtymä aloitti toiminnan. Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä toimintansa yhdistivät Uudenmaan ja Helsingin sairaanhoitopiirit sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kuntayhtymä Hyks.

Vanha mustavalkoinen kuva naistenklinikan rakennuksesta

Sairaanhoitopiirimme rakentui alusta alkaen vankalle osaamiselle, johon sisältyy sekä 1830-luvulta lähtöisin oleva yliopistosairaalan perintö että toisaalta potilaiden hoitaminen 1800-luvun erikoistuneissa kaupunkisairaaloissa ja maaseudun monipuolisissa aluesairaaloissa.

Entisen Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalat siirtyivät uuteen organisaatioon sellaisinaan ja sen keskushallinto sulautettiin uuteen yhtymähallintoon. Lakkautetun Helsingin sairaanhoitopiirin toiminnoista osa, muun muassa valtaosa psykiatrisista toiminnoista, siirrettiin Helsingin kaupungin perusterveydenhuoltoon.

Historian perintönä meillä on kaiken kaikkiaan 21 sairaalaa ja lisäksi toimintaa kahdessa helsinkiläissairaalassa sekä lukuisissa kuntalaisia palvelevissa pienemmissä yksiköissä.  Sairaalarakennuksistamme vanhimmissa on potilaita hoidettu yhtäjaksoisesti 1800-luvun lopulta asti. Valtaosa sairaalaverkostostamme on rakennettu 1960-luvulla, ja uusimmat aivan viime vuosina.

Mitä järjestelyitä vaati Suomen suurin sairaanhoitopiiri?

Sairaanhoitopiiri jaettiin heti alkuun hallinnollisesti Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan toimialueeseen (Hyks) sekä Hyvinkään, Lohjan, Länsi-Uudenmaan ja Porvoon sairaanhoitoalueisiin. Yliopistosairaalaan kuuluivat alkuun vain Helsingissä sijaitsevat sairaalamme, mutta vuoden 2001 alusta myös Jorvin ja Peijaksen sairaalat liitettiin osaksi kokonaisuutta.
Museotoimikunta

Museotoimikuntamme on perustettu vuonna 2018 vaalimaan HUSin kulttuuriperintöä. Toimikunta hoitaa HUSin museaalisesti arvokasta aineistoa ja esittelee sitä yleisölle näyttely- ja julkaisutoiminnan kautta.

Useissa yksiköissämme ja sairaaloissamme sijaitsee terveydenhuoltoalan kokoelmia. Niitä on aiemmin kerätty ja hoidettu vapaaehtoisvoimin, mutta nyt museotoimikunta vastaa toiminnan kehittämisestä ja koordinoinnista.

Museotoimikunnan jäsenet.

Töölön sairaalan sairaanhoitaja ja apusisar.

Töölön sairaalan sairaanhoitaja ja apusisar. Kuva: Töölön sairaalan museo, HUSin museotoimikunta.  
Näyttelyt

Julkaisut
Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.