Sepelvaltimotauti ja ruokavalio

Ravitsemus on tärkeä osa sepelvaltimotaudin elinikäistä omahoitoa. Oikeanlaisen ruokavalion avulla sepelvaltimotaudin vaaratekijöitä on mahdollista vähentää ja samalla edistää kuntoutusta sekä estää taudin etenemistä.

Ruokavaliota muutettaessa yksilölliset tavoitteet tulee ottaa huomioon. Tukea ruokavaliomuutoksessa onnistumiseen saa esimerkiksi ruokavalioon perehtyneeltä terveydenhuollon ammattilaiselta. Ylipainoisilla maltillinen sekä pysyvä painonpudotus vaikuttaa suotuisasti sepelvaltimotaudin oireisiin sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin.

Sepelvaltimotautia sairastaville suositellaan terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. On hyvä tiedostaa säännöllinen ateriarytmi sekä aterioiden hillitty koko.

Sydänterveyttä edistävä ruokavalio

  • Sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Niitä tulisi nauttia vähintään puoli kiloa päivässä eli noin 5-6 annosta.
  • Pitää sisällään kohtuudella rasvoja. Rasvoista tulisi valita kasvisperäisiä vaihtoehtoja: leivälle kasvismargariinia, kasvisöljyjä ruoanlaittoon sekä salaatin kanssa öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta.
  • Erilaisia kaloja tulisi nauttia 2-3 kertaa viikossa.
  • Maidon ja maitovalmisteiden tulisi olla rasvattomia tai kevyttuotteita. Lisäksi liha ja lihatuotteet tulisi valita vähärasvaisina.
  • Viljatuotteista tulisi valita täysjyvävalmisteita. Täysjyväleipää tai -viljatuotteita suositellaan nautittavaksi 6-9 viipaletta päivässä.
  • Suolan saantiin tulee kiinnittää huomiota ruoanlaitossa sekä elintarvikkeita valitessa. Erityisesti leipien, lihatuotteiden ja einesruokien suolan määrä tulee huomioida. Suolan saantisuositus on alle 5 grammaa päivässä.
  • Runsas kolesterolisia ruoka-aineita käytetään vain harvoin. Tämänlaisia ruoka-aineita on muun muassa kananmunan keltuainen, sisäelinruoat sekä runsasrasvaiset maitotuotteet.