Siirry pääsisältöön

Lasten sydänsairaudet

Asiasanat:
  • lastentaudit
  • lasten sydänsairaudet
  • lasten sydänkirurgia

Hoidamme HUSissa kaikkia lasten sydänsairauksia. Lasten ja nuorten sydänkirurgia, sydämen katetroinnit ja sydämensiirrot on keskitetty valtakunnallisesti Uuteen lastensairaalaan.

Lasten sydänsairaudet

Lapsipotilailla yleisimmät sydänsairaudet ovat synnynnäisiä sydämen rakennevikoja. Suomessa syntyy vuosittain noin 400 lasta, joilla on rakenteellinen sydänvika. Rakenteellisten vikojen lisäksi lapsilla esiintyy myös rytmihäiriöitä ja sydänlihaksen sairauksia. Nykyään käytännössä kaikki lasten sydänviat ovat kirurgisen hoidon piirissä. 

Olemme erityisosaajia lasten sydänsairauksien diagnostiikassa ja hoidossa. Useimpien rakenteellisten sydänvikojen ennuste on hyvä ja myöhäissairastavuus melko vähäinen. Voinnin seuranta jatkuu läpi elämän. 

Lasten sydämen katetroinnit 

Teemme Uudessa lastensairaalassa vuosittain noin 400 sydämen katetrointia. Katetritoimenpiteessä uitamme katetrin verisuonta pitkin haluttuun kohtaan. Nukutamme lapsen toimenpiteen ajaksi.

Katetrointilaboratoriossa voimme tehdä lapsille diagnostisia verenkierron tutkimuksia ja varjoainekuvauksia, toimenpidekatetrointeja, rytmihäiriöiden tutkimuksia ja hoitoja sekä tahdistinten asennuksia.  Tahdistinten asennuksessa viemme tahdistinjohdot laskimoita pitkin sydämeen.
 
Osan lasten rakenteellisista sydänvioista voimme hoitaa katetritekniikalla ilman leikkausta. Toimenpidekatetroinneissa voimme mm. sulkea oikovirtausyhteyksiä erityisellä sulkulaitteella ja laajentaa sydämen läppien ja verisuonten ahtaumia pallokatetrien avulla. Katetritekniikalla voimme myös tutkia ja hoitaa nopeita rytmihäiriöitä.  

Katetroinneissa komplikaatioiden määrä on vähäisempi ja lasten toipuminen toimenpiteestä nopeampaa kuin vastaavissa sydänleikkauksissa. Yleensä pyydämme lasta käymään sairaalassa toimenpidettä edeltävänä päivänä. Useimmiten voimme kotiuttaa lapsen toimenpiteen jälkeisenä päivänä ja paluu normaaleihin aktiviteetteihin voi tapahtua välittömästi. 
 

Toimipisteet

Vuodeosasto Vuori, Uusi lastensairaala

Vuodeosasto Vuoressa hoidamme lastenkirurgisia potilaita ja vaativia lasten sydänsairauksia.

Lasten vastaanotot, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon…

Leikkaus- ja anestesiaosasto, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Leikkaus- ja anestesiaosastolla hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.

Lasten teho-osasto Laakso, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Lasten teho-osasto Laaksossa hoidamme kriittisesti tai vaikeasti sairastuneita lapsia.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.