Synnytyskipu

​Synnytys on prosessi, jossa ei ole oikopolkuja. Tavoitteena ei ole täysin kivuton synnytys, vaan se, että synnyttäjä kokee olonsa turvalliseksi. Kivun tehtävänä on herkistää mieli kehon viesteille ja kertoa synnytyksen edistymisestä. Sietämättömältä tuntuvaa kipua kannattaa lievittää / lääkitä. Jokainen kokee kivun omalla tavallaan; oikeaa tai väärää ei ole. Kivun kokeminen ja hallitseminen on yksilöllistä.

Supistuskivut voimistuvat yleensä vähitellen ja tulevat pidempikestoisiksi, sekä samalla niiden välit lyhenevät. Avautumisvaiheen kipu johtuu kohdunsuun avautumisesta ja kohdunkaulakanavan lyhentymisestä. Kipu voi aluksi olla äidistä vaikeasti paikannettavissa, mutta voi tuntua alaselällä, alavatsalla ja reisissä. Aivan lähellä vauvan syntymää ponnistusvaiheessa suurin paine kohdistuu välilihaan ja kipu voi tuntua erilaiselta kuin aikaisemmin.


KIVUNLIEVITYSMENETELMÄT

Synnytyskivun hoidossa otetaan huomioon synnyttäjän yksilölliset toiveet ja tarpeet, hyödyntäen hoidollista ja lääketieteellistä osaamista.

Avautumisvaiheessa on suositeltavaa liikkua ja olemaan pystyasennossa. Jokaisessa synnytyssalissamme on keinutuoli ja terapiapallo; lisäksi käytettävissä on synnytysjakkara, seisomatuki, jumppamattoja ja katosta roikkuvia joogaliinoja.

Avautumisvaiheen kipua voi lisäksi lievittää hieronnalla, suihkulla, synnytysammeessa, lämpöhauteilla ja jyväpusseilla, Tens-laitteella, aquarakkuloilla, akupunktiolla, akupainannalla, vyöhyketerapialla, ilokaasulla, tietyillä kipulääkkeillä, kohdunkaulan paikallispuudutuksella (paracervikaalipuudutus) sekä epiduraali- ja spinaalipuudutuksella.

Ponnistusvaiheessa välilihaa voidaan hautoa lämpimällä liinalla. Ponnistusvaiheessa emättimen kautta voidaan laittaa myös pudendaali- eli häpyhermon puudutus.

HIERONTA
Rauhallinen kosketus auttaa rentoutumaan ja voimakas hieronta / painelu (ristiselkä, pakarat) lievittää kipua.

TNS (= transkutaaninen hermostimulaatio)
Menetelmässä ihon kosketushermopäätteitä ärsytetään sähköisesti, jolloin ärsykkeet estävät kipuärsykkeiden etenemisen selkäytimestä aivoihin. Osastollamme on kaksi laitetta, mutta myös oman laitteen voi ottaa mukaan.

VESI
Lämmin vesi rentouttaa ja rauhoittaa. Ammeessa vesi kannattelee kehoa ja auttaa parhaalta tuntuvan asennon löytämisessä.

LÄMPÖHAUDE
Synnytysosastolla on käytössä lämmitettäviä kaura- ja geelihauteita. Nämä toimivat tehokkaasti ristiselässä ja alavatsalla.

AQUARAKKULAT
Rakkulat laitetaan ruiskuttamalla ohuella neulalla ihoon steriiliä vettä. Niitä voi laittaa selkään, vatsaan tai reisiin. Rakkuloiden laittaminen muistuttaa kovaa ampiaisen pistoa, joka muuttuu n. 30 sekunnin kuluessa lämmön tunteeksi ja kipua lievittävä vaikutus alkaa. Aquarakkuloita voi laittaa missä tahansa synnytyksen vaiheessa.

AKUPUNKTIO
Akupunktioneuloja voi laittaa siihen koulutuksen saanut kätilö. Akupunktio on perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto, jossa käytetään akupunktioneuloja. Akupunktio perustuu ihmisen tasapainoon ja energiavirtoihin käsittelemällä akupisteitä.


TERAPIAPALLO JA JOOGALIINA
Pallon päällä istuminen rentouttaa ristiselän ja lantionpohjan lihaksia. Pallon päällä synnyttäjä voi keinutella tuntemustensa mukaan. Myös katosta roikkuvan joogaliinan avulla synnyttäjä voi olla erilaisissa rentouttavissa asennoissa.


PYSTYASENTO
Liikkeellä olo edistää synnytystä. Liikkuminen parantaa verenkiertoa, mikä lievittää kivuntuntemuksia.