Vauvan hyvinvointi huolettaa

KYSYMYS:
Hei, onko kaikki sikiön liikkeet hyviä, vai pitääkö jostakin liikehdinnästä huolestua? Olen rv 27+ ja sikiön liikkeet ovat lähinnä möyrintää. Aiemmin oli selkeitä potkuja, nyt enemmän sätkimisen oloista. Neuvolasta sanoivat, että liikkeet muuttuvat, eikä sikiölle ole enää tilaa potkia. Kuitenkin useampi tuttavani on sanonut tunteneensa potkuja ihan loppuraskauteen asti. Rv 26+ kävin ylimääräisessä ultrassa, ja sen mukaan kaikki hyvin, myös sikiön liikkeiden suhteen. Voiko siis olla, että sikiö potkii, mutta tunnen sen sätkimisenä?
VASTAUS:
Hei,
Liikkeet ovat merkki sikiön hyvästä voinnista, eikä liikkeistä ole syytä huolestua – liikkumattomuudesta kylläkin.

Sikiön asennosta, istukan sijainnista ja odottajan anatomiasta riippuen eri äidit tuntevat sikiön liikkeet eri tavoin. Sikiön liikkeiden seurannassa oleellisinta on se, että sikiö liikkuu, ja säilyttää oman päivittäisen liikerytminsä. Äiti tuntee noin 85% sikiön liikkeistä, sikiö liikkuu noin 3-50 kertaa tunnin aikana ja nukkuu välillä. Useat sikiöt ovat ns. iltavirkkuja, ja toisaalta äidin aamupäiviin sijoittuva touhuaminen ja arkiaskareet vievät pois huomiota sikiön liikkeisiin keskittymiseltä. Jos huolestut sikiön liikkeistä voit suorittaa liikelaskentaa niin, että kylkimakuulla lasket yksittäiset liikkeet ja liikesarjat. Mikäli tunnin aikana havaitset 10 liikettä, kertoo tämä siitä, että sikiöllä ovat asiat hyvin. Jos ensimmäisen tunnin aikana et tunne kymmentä liikettä, voit laskea vielä toisen tunnin, sillä todennäköisesti sikiö on nukkunut tämän ensimmäisen tunnin.  Huomioi, että hikkaa ei lasketa liikkeeksi. jos toisenkaan tunnin aikana et tunne kymmentä liikettä, ota yhteyttä synnytyssairaalaan.

Monet odottajat kuvaavat, että loppuraskaudessa liikkeet ovat enemmän möyrintää kuin teräviä potkuja.


Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(vastattu 2.12.2019)

 

KYSYMYS:
Hei, Olen lähihoitaja ammatiltani ja esikoista odottaessani olin syöpätautien vuodeosastolla töissä, tekemisissä välillä myös sytostaattia saaneiden potilaiden kanssa. Minulta jäi siitä työstä pahamieli ja stressasin koko raskauden kuinka olen voinut vahingoittaa lastani. Hän on onneksi terve 2-vuotias poika, mutta nyt olen taas raskaana. Olen tällä hetkellä töissä hoivakodissa. Stressi on taas näin raskauden alussa niin ylitsepääsemätöntä. Olen käyttänyt meidän asukkaita thorax-röntgenissä ja tiedottanut, että olen raskaana, en voi jäädä kuvaushuoneeseen. He ovat ohjanneet minut siihen huoneeseen, missä hoitaja painaa kuvausnappia ja sinne ilmestyy keuhkoista kuvat näytölle. Onko tämä huone turvallinen myös raskaana olevalle?
VASTAUS:
Hei, Kävin juuri kuvantamisyksikössä keskustelemassa röntgenhoitajan kanssa sinua mietityttävästä kysymyksestä. Hän osasi kertoa, että sen huoneen seinät, jossa rontgenlaite sijaitsee, on lyijytetty, joten säteilyä ei pääse niihin tiloihin, joissa hoitohenkilökunta odottaa kuvauksen ajan. Suojaus on varmistettu mittauksin. Röntgenhoitajat viettävät näissä tiloissa vuosien varrella paljon aikaa, ja myös heidän henkilökunnassaan on toisinaan raskaana olevia, joten suojauksen on ehdottomasti oltava kunnossa. Tämän asian suhteen voit siis olla huoleti.

Oikein hyvää loppuodotusta!

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastaus laadittu 2.10.2019)

 

KYSYMYS:
Hei! Käytin tietämättömyyttäni kotidoppleria yhdellä kerralla rv 10. Luulin mainonnan perusteella,että käyttö on täysin turvallista. Etsin sikiön sykettä hyvin pitkään. Nyt kuulin uutta tietoa, että dopplerin käyttö voi vahingoittaa sikiötä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Raskaus on jatkunut normaalisti ja ultraäänitutkimusten tulokset ovat olleet täysin normaaleita. Kadun syvästi dopplerin käyttöä ja pelkään kovasti, että olenko aiheuttanut sikiölleni aivo- tai jonkin muun vaurion?
VASTAUS:
Hei! Yhdellä kuuntelukerralla et ole aiheuttanut vaaraa sikiölle. Aihetta on tutkittu luotettavasti sen verran vähän, että en osaa ottaa kantaa kotidopplerin säännöllisen käytön mahdollisiin riskeihin. Sen sijaa kotidopplerin hyödyllisyydestä ollaan terveydenhuollossa montaa mieltä. Sydänäänten kuuntelu saattaa rauhoittaa mieltä. Toisaalta, jos sydänääniä ei heti löydykään, saattaa se aiheuttaa käyttäjälleen turhaa murhetta ja stressiä. Lisäksi täytyy muistaa, että sykkeen kuuleminen kertoo ainoastaan sen, että sikiö on elossa. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että vauvalla olisi kaikki kunnossa.
Varsinkin loppuraskaudessa kotioloissa on tärkeämpää seurata vauvan liikkeitä, kuin kuunnella sydänääniä dopplerilla. Liikkeiden seuraaminen antaa luotettavampaa tietoa vauvan aktiivisuudesta ja voinnista.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala