Sisä- ja ulkotutkimukset, verikokeet


KYSYMYS:
Hei, olen raskausviikolla 13 ja neuvolassa kätilö paineli kohtua sen verran kovaa, että tuntui epämukavalta. Ei vain kohdunpohjasta vaan myös kohtisuoraa kohdun päältä. Kysyi samalla että onko aristuksia, mutta mitä aristuksia ulkotutkimuksella tässä vaiheessa raskautta etsitään? Muuta kuin kiinnike tai kasvukipuja, jotka ovat kuitenkin normaaleja. Voiko alkuraskaudessa painelu vaurioittaa sikiötä?
VASTAUS:
Hei, Alkuraskaudessa sikiöt ovat varsin hyvin suojeltuja ulkoisilta voimatekijöiltä. Todennäköisimmin sinulle epämukavuutta aiheuttanut tutkimus ei ole tuntunut sikiölle miltään tai aiheuttanut hänelle haittaa.

Itse en työskentele neuvolassa, mutta parhaan arvaukseni mukaan neuvolan työntekijä on tässä kohtaa halunnut selvittää sitä, kasvaako kohtu normaalisti ja poissulkea poikkeavuuksia. Kannatinsiteiden venymiseen liittyvät kivut ovat tavallisia, mutta esimerkiksi kohdun tulehdustilan saattaisi voida havaita ulkotutkimuksella – tosin uskon, että äiti havaitsisi tämän itsekin, ilman ulkotutkimusta. Myöhemmin raskaudessa ulkotutkimus on informatiivisempi, ja sillä voidaan selvittää mm. sikiön kokoa, asentoa, pään kiinnittymistä, lapsiveden määrä ja supistusherkkyyttä. Loppuraskaudessa erityisesti pään kiinnittymisen tutkiminen vatsan päältä saattaa tuntua odottajalle epämukavalta, mutta vauvalle tämä ei aiheuta haittaa.

Muista aina, että voit kysyä neuvolassa tehtävien tutkimusten tarkoituksia suoraan tekijältä ja kertoa, mikäli jokin tuntuu epämiellyttävältä.

Ihanaa odotusta toivottaa,

Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala 
(vastattu 21.1.2019)

 

 

KYSYMYS:
Hei, minulla on kysymys synnytystapa-arviosta. Olen kuullut tarinoita siitä että kokeillaan nyrkki emättimessä että mahtuisiko vauva siitä ja häntäluuta kokeillaan peräaukonläpi. Minulla on 4 kysymystä. 1. Tungetaako nyrkki oikeasti emättimen sisään vai kokeillaanko vain ulkopuolella niitä luita? 2. Yksi lääkäri sanoi että hän kokeilee häntäluuta ulkopuolelta, eli voiko sanoa lääkärille "En suostu siihen että laitat sormen peräaukkoon, saat tunnustella häntäluuta ulkopuolelta. 3. Jos en suostu siihen että nyrkki laitetaan minun emättimeen eikä sormea peräaukkoon voinko pyytää magneettikuvausta koska sehän on varmaan kuitenkin vähän luotettavampi kuin käsillä tehty arvio. 4. Jos minua pelottaa liikaa synnyttää alatietse ja haluan sektion, voinko silloinkin kieltäytyä näistä kahdesta yksityiskohdista tässä tutkimuksessa? Mielummin haluan magneettikuvan koska minulle tulee helposti raiskattu olo lääkärillä.
VASTAUS:
Moikka, ole huoleti, lääkäri ei synnytystapa-arviossa työnnä nyrkkiä emättimeen eikä sormia peräaukkoon. Lantion luisia mittoja kokeillaan sisätutkimuksen yhteydessä emättimen kautta yhdellä tai kahdella sormella, sekä lantion ulkopuolelta, eikä tämä useimpien mielestä tunnu juuri miltään. Voit mainita vielä synnytystapa-arvioon tullessasi, että sinua jännittää sisätutkimus, jolloin lääkäri voi olla erityisen hellävarainen. Magneettitutkimus ei välttämättä ole raskauden aikana kovinkaan informatiivinen, koska lantion liitokset joustavat synnytyksessä ja tätä ei saa esiin kuvauksissa. Lääkäri arvioi käynnillä tarpeen kuvaukseen, yleensä kuvat otetaan perätilasynnytystä suunnitellessa tai jos takana on aikaisempi synnytys, jossa on herännyt epäilyä ahtaudesta tai aikaisempi lantioon kohdistunut trauma. Juttelin synnytyspelkolääkärimme kanssa, ja hänen mukaansa lantion koon tarkastelu voidaan jättää myös tekemättä, mikäli erityistä huolta mahtuvuudesta ei tule esiin. Synnytystapa-arviossa siis tehdään muutakin kuin sisätutkimus, mm. katsotaan vauvan vointia ultraäänellä ja keskustellaan sinun kanssasi siitä, mikä on oma kantasi tulevaan synnytystapaan.

Sinulla on varmaan aika varattuna synnytyspelkopoliklinikalle, voit kertoa siellä kaikista peloistasi. Ketään ei pakoteta mihinkään tutkimuksiin eikä synnyttämään alateitse. Synnytyspelkokäynnillä saat asiallista tietoa sektion ja alatiesynnytyksen eduista ja haitoista, jotta voit tehdä tietoon ja harkintaan perustuvan päätöksen.

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei, Huomasin tänään ensimmäistä kertaa että molemmissa neuvolakorteissa on laitettu kohdunpohja mitta kohtaan s+1(ensimmäisessä raskaudessa) ja toiseen n-1(toisessa raskaudessa). Mitä nämä tarkoittaa kohdusta? Olen nyt h15+3. Yritin googlettaa enkä onnistunut löytämään
VASTAUS:
Hei! Merkintä n-1 tarkoittaa navasta yksi sormenleveys alaspäin. S+1 merkintää ei meillä sairaalassa käytetä ja neuvolakorteissakin siihen harvemmin törmää. Oletan sen tarkoittavan symfyysistä(häpyliitoksesta) yksi sormenleveys ylöspäin.

Merkinnöillä arvioidaan kohdun kokoa. Kun raskaus etenee mitataan symfyysi-fundus -mitta eli häpyliitos-kohdunpohja -mitta. Mittauksella seurataan sikiön kasvua raskauden aikana.

Katri Tuura
kätilö
Synnytyksent ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, minua mietityttää, onko mahdollista selvitä raskausajasta ja jälkitarkastuksesta ilman sisätutkimusta? Minulla on lapsuudesta hyväksikäyttökokemus ja siksi tuntuu mahdottomalta ajatella, että joku sormeilisi intiimialueitani. Olen lisäksi ahdasrakenteinen emättimen suulta, eikä mene 2 sormea sisään, olen testannut tutkiessani valkovuodon koostumusta ja kohdunnapukan asentoa ovulaation tunnistamiseksi. Kuitenkin, minua mietittyttää, voinko koskaan saada lasta sisätutkimusten ja synnytyspelon vuoksi. Pelkään eniten repeämiä ja pidätyskyvyttömyyttä, ja tahtoisin siksi elektiivisen sektion. Miten realististinen mahdollisuus olisi, että tulisin kuulluksi neuvolassa ja onko jotain lääketieteellistä estettä sille, että saisi keisarileikkauksen ilman sisätutkimuksia? Minua ahdistaa ajatella, että raskaana ollessa joutuisin taistelemaan henkilökunnan kanssa näistä asioista ja se myös, jos jäisin ilman jälkitarkastustodistusta ja äitiysetuuksia.
VASTAUS:
Hei, Ikävä kuulla että sinulla on traumaattinen hyväksikäyttökokemus taustalla. Toivottavasti olet saanut käsiteltyä kokemusta joko itseksesi tai tarvittaessa asiantuntijan avulla. Ammattimaisesta terapiasta on usein hyötyä asian käsittelyssä, toipumisessa ja tässä tapauksessa myös raskauteen valmistautuessa, vaikka tapahtuneesta olisikin kulunut jo pitkä aika.
Raskauden aikana kohdunsuu ja lantion ala-aukeama on ollut tapana tutkia alakautta sekä raskauden alussa että viimeistään loppuraskauden lääkärikäynnillä raskausviikolla 36, jolloin tehdään myös synnytystapa-arvio ja suunnitelma synnytyksen suhteen, äidin toiveita kuunnellen. On kuitenkin mahdollista edetä raskauden läpi ilman sisätutkimusta mikäli tähän ei tule pakottavaa tarvetta sikiön hyvinvoinnin varmistamiseksi, esimerkiksi ennenaikaisen supistelun, vedenmenon tai tulehdusepäilyn vuoksi, mutta asiasta joutunee keskustelemaan hoitohenkilökunnan kanssa. Mahdollinen emättimen ahdasrakenteisuus, kipu ja pelko otetaan luonnollisesti tutkittaessa huomioon. Synnytyspelon suhteen neuvola tekee sinusta todennäköisesti lähetteen sairaalan äitiyspoliklinikalle, jossa käydään vielä läpi alatiesynnytyksen ja sektion etuja ja riskejä sekä synnytykseen liittyviä pelkoja. Ketään ei pakoteta synnyttämään alakautta, mikäli sektiotoive on ehdoton. Myöskään et tule jäämään ilman äitiysetuuksia mikäli kuitenkin olet raskauden aikana ja vauvan syntymän jälkeen neuvolaan yhteydessä. Jälkitarkastukseen kuuluu toki kontrolloida äidin toipuminen synnytyksestä fyysisesti, mutta yhtä tärkeää on myös henkisen toipumisen sekä koko perheen voinnin kartoittaminen eikä tähän tarvita välttämättä sisätutkimusta.
Mikäli sinulla on raskaustoive ja elämäntilanteesi suhteen mahdollisuus ottaa lapsi vastaan, suosittelen rohkeasti yrittämään raskautta ja suhtautumaan tähän avoimin mielin. Parhaimmillaan raskaus ja synnytys (joko alakautta tai sektiolla) voisi olla myös eheyttävä kokemus.

Marja Pasanen, LT
Erikoistuva lääkäri,
HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Olen juuri plussannut. Nyt jännittää eräs asia. Mulla on älytön piikkikammo. En anna rokottaa, en ottaa verikokeita enkä anna laittaa tippaa.
Ainut mitä uskallan on hemppa sormenpäästä. Tiedän, että raskauden aikana on ainakin yksi pakollinen verikoe. Miten tästä voisi selviytyä? Onko mahdollista mennää ottamaan verikoe sairaalaan niin että saisin ensin tainutettua itseni ilokaasulla? Ilokaasulla mut on kerran ennen tainnutettu ennen nukuttamista. Olen iki onnellinen ja huojentunut jos tämä on mahdollista.
VASTAUS:
Jos ensimmäinen verinäytteenotto muodostuu henkisesti mahdottomaksi, on joskus käytetty lähinnä lapsille tarkoitettua puudutevoidetta pistokohtaan levitettynä 1-2 tuntia ennen näytteenottoa. Tämä madaltaa kynnystä uskaltautua ensimmäiseen näytteeseen, ja rohkaistumisen myötä näytteenotot helpottuvat jatkossa. Lähes aina verikokeet onnistuvat hienosti jo pelkästään kammon esiinottamisen ja huomioimisen jälkeen.

Yst.terv.
Anni Tuominen
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS, Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei,voiko vatsan todella kovakouraisesta painelusta olla haittaa sikiölle,esim aivoille jos sikiön pään kohdalta painellaan todella kovasti? vauvani on jo asettunut pää alaspäin mahassa ja terveydenhoitaja painelee ulkotutkimuksessa todella kovaa vatsaani alhaalta. olen myös käynyt muilla terveydenhoitajilla ja heidän käsittelynsä on ollut todella paljon pehmeämpää ja miellyttävämpää. (nimim. Enni)
VASTAUS:
Hei. Neuvolassa tehdään sikiön ulkotutkimusta, jossa tutkitaan sikiön asentoa. Onko perä- vai päätarjonta. Onko tarjoutuva osa jo asettunut lantioon, liikkuuko tarjoutuva osa lantion yläpuolella. Ulkotutkimuksessa arvioidaan myös sikiön kokoa raskausviikkoihin nähden.
Loppuraskaudessa tarjoutuva osa on usein matalalla lantiossa ja pään tunnusteleminen on hankalampaa kuin aiemmin raskaudessa. Tästä johtuen paineleminen voi tuntua äidistä kovalta. Sikiötä suojaa kuitenkin paksu kohtulihas ja lapsivesi. Sikiön asento voi muuttua myös eri tutkimuskertojen välillä ja tästä johtuen tutkittaessa joudutaan käyttämään eri tavalla voimaa. Sikiö kestää hyvinkin kovaa painelua, iskuja kuitenkin täytyy välttää.

Ystävällisin terveisin,
Päivi Laine
Apulaisosastonhoitaja, Kätilö
Synnytysosasto,
Hyvinkään sairaala