Raskausoireet

 

KYSYMYS:
Hei! Olen nyt raskausviikolla 6 ja odotan ensimmäistä lastani. Minulla ei ole ollut muita raskausoireita kuin lievää väsymystä ja rinnat arkoina. Nyt tuo rintojen aristuskin on kokonaan kadonnut, ja olenkin huolissani, että se merkkaa että raskaus on keskeytynyt. Täytyisikö minun huolestua kun raskaus on yhtäkkiä täysin oireeton? Mitään vuotona minulla ei ole ollut.
Kiitos!
VASTAUS:
Hei! Ei ole ollenkaan tavatonta, että raskausoireita ei juurikaan ole tai ne ovat vain lieviä. Toisilla raskausoireet tuntuvat voimakkaina, toisilla niitä ei ole ollenkaan. Mikäli sinulle ilmaantuu kipuja tai runsasta veristä vuotoa, ota yhteyttä lääkäriin.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Haluaisin kysyä kuinka voimakasta raskauspahoinvointi saa olla ennen kuin se alkaa olla haitallista sikiölle? Pitääkö painon pudota paljon vai riittääkö "vain" kuivumisen oireet, että hoidetaan tiputuksella? Mielestäni neuvolassa asiaan suhtaudutaan hieman vähätellen, joten asia on jäänyt minulle epäselväksi. Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
VASTAUS:
Hei! Pahoinvointi on tavallinen ja vaaraton raskausoire. Se ei vaaranna sikiön kehitystä tai raskauden etenemistä, vaikka oire olisi hankalakin. Pienet, tiheästi nautitut ateriat ja kylmät juomat saattavat helpottaa. Aamulla ennen vuoteesta nousua kannattaa myös nauttia pientä purtavaa ja juomista, jolloin aamupahoinvointi voi lievittyä. Toisinaan myös ympäristön vaihdos saattaa yllättävästi helpottaa oireistoa.
Joskus pahoinvointiin liittyy hyvin runsas oksentelu, jolloin suun kautta nautitut nesteet eivät ennätä lainkaan imeytyä. Tilanteen pitkittyessä alkaa elimistö kuivua ja silloin nestetasapainon korjaamiseksi tarvitaan suonensisäistä nesteytystä. Tuolloin yleistila heikkenee, paino laskee, virtsaneritys vähenee ja limakalvot kuivuvat. Lääkäri arvioi nesteytyksen tarpeen oireiden vakavuuden, keston ja laboratoriolöydösten perusteella. Potilas voi käydä nestehoidossa sairaalan poliklinikalla tai tarvittaessa jäädä vuodeosastolle, jos tarvitaan useamman päivän seurantaa. Onneksi lyhyet hoitojaksot ovat usein riittäviä.
Harvinaista on, että pahoinvointi jatkuisi voimakkaana raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Neuvolan tehtävä on tukea ja neuvoa odottajaa alkuraskauden oireilun aikana, ja vaikeimmat oireistot lähetetään sairaala-arvioon.

Anni Tuominen
Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Odotan toista lastani ja olen nyt rv 10+3. Olen tuntenut parin päivän ajan supistusten kaltaisia tuntemuksia, voiko näillä viikoilla jo supistella ja onko syytä huoleen? Kiitos!
VASTAUS:
Hei! Alkuraskauteen saattaa liittyä vatsakipuja, jotka voivat johtua kohdun kasvusta ja lantion alueen verekkyyden lisääntymisestä. Kivut saattavat tuntua kuukautistyyppisenä jomotteluna. Mikäli kipu on jatkuvaa ja voimakasta sekä/tai sinulla esiintyy veristä vuotoa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Onko normaalia että rinnoista tulee läpinäkyvää nestettä ihan hiukkasen, olen viikolla 18. vähäisen läpinäkyvän nesteen huomasin ekan kerran muutama viikko sitten.
VASTAUS:
Hei, rintarauhassolukko lisääntyy raskausaikana monien hormonien vaikutuksesta. Näin se valmistautuu imetykseen koko raskauden ajan. Varsinainen maidon eritys alkaa yleensä vasta istukan synnyttyä (lapsen syntymän jälkeen), mutta kuvaamaasi läpinäkyvää eritettä voi jo raskausaikana puristettaessa esiintyä. Tällaista niin sanottua esimaitoa voi joskus raskauden loppupuolella valua spontaanistikin. En näkisi, että sinulla on syytä huoleen. Seuraa kuitenkin, ettei erite muutu vihertäväksi, pahalta haisevaksi tai veriseksi ja opettele, joko kirjallisuuden tai asiantuntijan avulla tutkimaan rintasi viimeistään, kun raskaus päättyy (raskaus ja synnytys muuttavat rintojen olemusta suuresti!).
Onnellista odotusta Sinulle!

Ystävällisin terveisin
Pirjo-kätilö