Raskaus- ja ovulaatiotestit

 

KYSYMYS
Raskaustestit ja verikoe näyttävät negatiivista, mutta silti on pelko raskaudesta. Kävin muiden asioiden tiimoilta gynekologin luona sisätarkastuksessa. Olisiko hän nähnyt mahdollisen raskauteni? Raskaus olisi jo kuudennella kuulla.
VASTAUS
Hei, Voit olla huoleti, raskaustestit sekä virtsasta että verestä ovat hyvin luotettavia, ja kuudennella kuulla oleva raskaus on sellainen, että gynekologi sen varmasti huomaa. Mikäli kuitenkin tuntuu, että olet kohtuuttoman huolestunut tilanteestasi, ota yhteyttä terveyskeskukseen, sillä jatkuva murehtiminen voi olla oire jostain muusta hoitoa vaativasta ongelmasta.

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
Vastattu 19.3.2019

 

KYSYMYS:
Hei. Tein raskaustestin kun kuukautisten piti alkaa ja sain haamun, laboratoriossa tehty raskaustesti virtsasta oli negatiivinen. Viikko tämän jälkeen sain clearblue digital raskaustestillä tuloksen: raskaana 2-3viikkoa ja laboratoriassa tehty raskaustesti virtsasta: heikko positiivinen. Onko kotitestit luotettavampia kun laboratorion testit, vai pitäisikö huolestua että onko jotain pielessä?
VASTAUS:
Hei! Pahoittelen vastauksen viivästymistä. Asiasi onkin ehkä jo selvinnyt. Mikäli kuukautiset ovat selkeästi myöhässä ja raskaustesti näyttää negatiivista, suosittelen hakeutumaan lääkäriin asian selvittämiseksi. Raskaustesti voidaan ottaa myös verikokeella, jolloin selvitetään kuinka paljon veressä on istukkahormonia (HCG). Verestä otettava näyte pystyy toteamaan raskauden hieman aiemmin kuin virtsasta otettava näyte. HCG-pitoisuus ja sen kehitys antaa lisää tietoa epäselvässä alkuraskaustilanteessa.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Moikka. Asiani koskee raskaustestejä. Näyttääkö tavallinen virtsasta tehtävä raskaustesti plussaa koko raskauden ajan? Minulla on pieni epäilys, että olisin raskaana n. Rv 16 mutta testit näyttävät negatiivista. Raskaus olisi ei toivottu joten haluaisin uskoa testiä. Ole joskus kuullut, että raskaushormoni tasot laskisi jossain vaiheessa raskautta ja testi muuttuisi negatiiviseksi. Kiitos jo etukäteen!
VASTAUS:
Hei! Raskaustestit ovat nykyisin erittäin herkkiä ja mittaavat virtsasta vähäisenkin istukkahormonipitoisuuden(hcg). Hcg määrissä on toki suuria yksilöllisiä vaihteluja raskauden aikana, mutta niin matalaksi hcg ei raskauden edetessä laske, etteikö sitä raskaustestillä pystyisi mittaamaan.

Mikäli kuukautisesi ovat jääneet pois ja raskaustesti näyttää negatiivista, suosittelen sinua hakeutumaan lääkäriin. Asia on hyvä tutkia, sillä kuukautisten poisjääntiin voi olla muitakin syitä kuin raskaus.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei haluaisin kysyä neuvoa. Tein positiivisen raskaustestin kolmena peräkkäisenä päivänä (ke-pe) 28-30.5 Siitä muutaman päivän päästä Sunnuntaina minulla alkoi tiputteluvuoto joka runsastui Maanantaita kohden, tiistaina taas hieman niukempaa ja Keskiviikkona uudelleen runsasta. (Vuoto kestänyt nyt vaihtelevasti 4pv) Kipuja minulla ei ole vuodon aikana tullut, eikä hyytymiä. Mihinkään tutkimuksiin minua ei otettu vastaan kun kipuja ei ole ilmennyt. Tänään kuitenkin kävin antamassa virtsanäytteen josta katsottiin virtsatietulehduksen mahdollisuus, se oli negatiivinen. Minulle tehtiin sisätutkimus jonka mukaan kohtu on suurentunut sekä kohdunsuu kiinni, joten lääkäri enteili että raskaus jatkuu vuodoista huolimatta, kun kohtu siltä tuntuu ja vaikuttaa. Mutta sitten minulta otettiin HCG-arvo verestä joka oli negatiivinen. Päivystys lääkäri ei osannut sanoa mistä on kyse, käski olla yhteydessä omaan terveysasemaan. Onko tähän jotain järkevää selitystä? Miksi kohdunsuu on kiinni ja suurentunut, jos keskenmeno on tapahtunut? Onko mahdollista että kohdunsuu sulkeutuu pienessä ajassa keskenmenon jälkeen? Ihan siis päivässä tai kahdessa. Sekä kauanko kohdulla kestää palautua normaalikokoiseksi? Olin ymmärtänyt että HCG-hormonia on veressä vielä 1-2viikkoa keskemenonkin jälkeen, en ymmärrä miten sitä ei ollut ollenkaan. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen, olisi helpottavaa saada hieman tietää. :)
VASTAUS:
Hei, nykyiset raskaustestit ovat varsin herkkiä ja tulevat positiivisiksi jo pienestäkin määrästä istukkahormonia (hCG). Tapauksessasi lienee ollut kyse ns. kemiallisesta raskaudesta eli munasolun hedelmöittyminen ja alkujakaantuminen on tapahtunut, mutta kehitys on pysähtynyt siihen eikä edennyt pidemmälle. hCG:n määrä puolittuu noin 1-2 päivässä, joten jos se on alun perin ollut hyvin matala (osan raskaustesteistä raja on vain 25 IU/l), on se laskenut alle viitealueen kuvaamassasi ajassa. Jos kohtua tarkasteltaisiin tällaisessa tapauksessa ultraäänellä, ei raskautta havaittaisi, koska se on keskeytynyt niin alkuvaiheessa. Yleensä kohtukaan ei ole suurentunut tässä vaiheessa. Kohdun tunnustelu käsin on subjektiivinen tutkimus, joten voi olla, että kohtu on tuntunut lääkärin käsiin suurentuneelta vaikkei sitä ole ollutkaan. Kohdun kaulakanavan tarvitsee olla auki vain muutamia millimetrejä, että kuukautisvuoto tai varhainen keskenmeno pääsee vuotamaan kohdusta ulos. Tällaisessa tapauksessa tunnusteltuna kanava tuntuu olevan kiinni.

Uskoisin, että keskenmeno on tapahtunut sinulla vain muutaman päivän päästä hedelmöityksestä. Sen vuoksi kuukautisvuoto on alkanut tavallista myöhemmin, mutta vuoto kestää usein hieman normaalia pidempään. Kivuttomissa, kemiallisissa raskauksissa, joissa kuukautiset alkaa muutaman päivän myöhässä lääkärin tutkimus ei yleensä olekaan tarpeen.

Maria Rajecki
LT, erikoistuva lääkäri
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala