Pelkään olevani raskaana


KYSYMYS:
Milloin raskaus näkyy sisätutkimuksessa? Ultraa ei tehty. Mitä syitä voi olla jatkuville alavatsavaivoille (Suoliston liike kai?) ja jonkin tyyppinen nipistely, turvotukselle ja närästykselle? Kuukautisetkin ovat jo muutaman kerran tulleet ja virtsasta tein vielä testinkin, mutta silti pelkään olevani raskaana. Aiheuttaako endometrioosi minkä tyyppisiä vatsakipuja?
VASTAUS:
Hei,
Internetin välityksellä on kovin vaikea arvailla syitä alavatsavaivoille – suosittelen sinua hakeutumaan lääkärille. On erittäin epätodennäköistä, että olisit raskaana jos sinulla on kuukautiset ja olet tehnyt negatiivisen raskaustestin. Raskauden voisi lääkärimme mukaan todeta sisätutkimuksessa noin viikolta 6 lähtien kohdun pyöristymisenä.

Täältä löydät tietoa endometrioosista:

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/gynekologinen-terveys/endometrioosi


Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastattu 27.5.2020)
KYSYMYS:

Hei. Menkat ovat myöhässä nyt kolmatta päivää ja koko ajan on kauhean paisunut ja täteliäs olo. On myös huonoa oloa vähän väliä. Testin tein ja näytti negatiivistä mutta onko silti mahdollista että olen raskaana?

VASTAUS
Jos kuukautisesi eivät ala, voit toistaa testin tarvittaessa esimerkiksi viikon kuluttua ensimmäisestä testistä.

 

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastattu 12.5.2020)​


KYSYMYS
Moi! Olen 16 vuotias tyttö ja harrastin suojaamatonta seksiä. Pojalla tuli kai vähän sisälleni, emme ole yhtään varmoja. Itse en lauennut tms. Pelkään että olen raskaana.

VASTAUS
Hei, en tiedä kuinka kauan tästä tapahtumasta on, mutta mikäli siitä on alle viisi päivää, suosittelen lämpimästi hakeutumaan lähimpään apteekkiin hakemaan jälkiehkäisyä. Jälkiehkäisyn teho on paras mitä nopeammin se on otettu, eikä se missään tapauksessa sovi jatkuvaan käyttöön, vaan ehkäisystä on huolehdittava muuten. Jatkon vuoksi suosittelen sinua ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, ehkäisyneuvolaan tai lääkäriin ehkäisystä keskustelemista varten.
Kondomi suojaa ei-toivotulta raskaudelta ja sukupuolitaudeilta, ja muista, että sinulla on oikeus vaatia kondomia käytettäväksi aina jos olet yhdynnässä – huolimatta siitä, mitä kumppanisi sanoo.
Voit tehdä raskaustestin jos seuraavat kuukautisesi ovat myöhässä. Jos testi on positiivinen, ota pikimmiten yhteys terveydenhuoltoon. Jos kiertosi on hyvin epäsäännöllinen, voit tehdä raskaustestin 2 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, ja jos se on negatiivinen niin vielä uudestaan viikon kuluttua. Raskaustestejä saa marketeista ja apteekeista. Jos tulos on positiivinen, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastattu 22.4.2020)

 

 

KYSYMYS:
Pelkään olevani raskaana. Olin yhdynnässä pojan kanssa kun minulla oli kuukautiset ja hän laukesi sisälleni. Kuukautiset loppuivat ja niitten jälkeen tuli ns ruskeaa vuotoa ja alavatsa sattui. Mistä voisi olla kyse?
VASTAUS:
Hei,
On erittäin epätodennäköistä, että olisit raskaana mikäli olet ollut yhdynnässä kuukautisten aikana, sillä hedelmällinen aika sijoittuu yleensä kierron keskivaiheelle, jolloin munasolu irtoaa noin 14 päivää ennen seuraavia kuukautisia. Tee kuitenkin raskaustesti jos asia mietityttää sinua tai jos seuraavia kuukautisia ei kuulu ajallaan. Se, että kuukautisten aikana on epätodennäköistä tulla raskaaksi, ei tarkoita sitä, että ehkäisyä ei kannattaisi käyttää. Kondomi suojaa raskauden lisäksi sukupuolitaudeilta. Jos olet pitkäaikaisemmassa suhteessa, voit keskustella lääkärisi kanssa myös muista ehkäisyvaihtoehdoista.

On mahdotonta arvata, mistä tuo rusehtava vuoto ja alavatsakipu olisivat voineet johtua, mutta mikäli tilanne pitkittyy, ota yhteyttä lääkäriin.

,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(25.6.2019)

 


​KYSYMYS:
Hei! Olen 16 v tyttö ja pelkään että olen raskaana. Olen tehnyt 2 raskaustestiä ja molemmat ovat näyttäneet negatiivista. Testejä ei ole tehty aamuvirtsasta joten onko tulos luotettava. Kävin gynekologilla ja hän katsoi munasolujani ultraäänellä, olisiko hän sanonut jos olisi näkynyt että olen raskaana. Minulla on kyllä ollut mielestäni menkat, mutta voivatko ne olla jotakin muuta kuin menkat?
VASTAUS:
Hei, Jos sinulla on ollut kuukautiset, olet käynyt gynekologilla, joka ei ole havainnut raskautta, ja tehnyt vielä kaksi negatiivista raskaustestiäkin, niin sanoisin erittäin suurella varmuudella, että et ole raskaana. Mikäli sinulla on kohtuutonta huolta tästä aiheesta, ota ihmeessä yhteys esimerkiksi terveyskeskukseen tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Samalla voit keskustella ehkäisyyn liittyvät asiat siihen kuntoon, ettei huolia pääse enää syntymään.

Hauskaa kevättä toivottaa,

Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastattu 11.4.2019)