Pelkään olevani raskaana


KYSYMYS:

Pelkään olevani raskaana. Olin yhdynnässä pojan kanssa kun minulla oli kuukautiset ja hän laukesi sisälleni. Kuukautiset loppuivat ja niitten jälkeen tuli ns ruskeaa vuotoa ja alavatsa sattui. Mistä voisi olla kyse?
VASTAUS:
Hei,
On erittäin epätodennäköistä, että olisit raskaana mikäli olet ollut yhdynnässä kuukautisten aikana, sillä hedelmällinen aika sijoittuu yleensä kierron keskivaiheelle, jolloin munasolu irtoaa noin 14 päivää ennen seuraavia kuukautisia. Tee kuitenkin raskaustesti jos asia mietityttää sinua tai jos seuraavia kuukautisia ei kuulu ajallaan. Se, että kuukautisten aikana on epätodennäköistä tulla raskaaksi, ei tarkoita sitä, että ehkäisyä ei kannattaisi käyttää. Kondomi suojaa raskauden lisäksi sukupuolitaudeilta. Jos olet pitkäaikaisemmassa suhteessa, voit keskustella lääkärisi kanssa myös muista ehkäisyvaihtoehdoista.

On mahdotonta arvata, mistä tuo rusehtava vuoto ja alavatsakipu olisivat voineet johtua, mutta mikäli tilanne pitkittyy, ota yhteyttä lääkäriin.

Teveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(25.6.2019)

 


​KYSYMYS:
Hei! Olen 16 v tyttö ja pelkään että olen raskaana. Olen tehnyt 2 raskaustestiä ja molemmat ovat näyttäneet negatiivista. Testejä ei ole tehty aamuvirtsasta joten onko tulos luotettava. Kävin gynekologilla ja hän katsoi munasolujani ultraäänellä, olisiko hän sanonut jos olisi näkynyt että olen raskaana. Minulla on kyllä ollut mielestäni menkat, mutta voivatko ne olla jotakin muuta kuin menkat?
VASTAUS:
Hei, Jos sinulla on ollut kuukautiset, olet käynyt gynekologilla, joka ei ole havainnut raskautta, ja tehnyt vielä kaksi negatiivista raskaustestiäkin, niin sanoisin erittäin suurella varmuudella, että et ole raskaana. Mikäli sinulla on kohtuutonta huolta tästä aiheesta, ota ihmeessä yhteys esimerkiksi terveyskeskukseen tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Samalla voit keskustella ehkäisyyn liittyvät asiat siihen kuntoon, ettei huolia pääse enää syntymään.

Hauskaa kevättä toivottaa,

Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastattu 11.4.2019)