Elinsiirrot


Elinsiirto on vaativa toimenpide, jossa potilaan kehoon siirretään kokonainen tai osittainen elin.  Elin on ihmiskehon erilaistunut ja elintärkeä osa, joka muodostuu erilaisista kudoksista. 

 
Terve elin säilyttää rakenteensa, verisuonituksensa ja toimintakykynsä. Elinsiirto tehdään, kun oma elin on lakannut toimimasta (munuaissiirto) tai kun potilaan henki on uhattuna oman elimen toiminnan huononemisen vuoksi.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUS:iin. Aikuispotilaiden elinsiirtoleikkaukset suoritetaan keskitetysti Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotilaiden elinsiirrot Lastenklinikalla.

HUS:ssa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon- ja haiman-,  suolen- tai haiman saarekesolusiirtoa. Eniten vuositasolla tehdään munuaissiirtoja. Suolensiirtoja tehdään Pohjoismaissa Helsingin lisäksi vain Göteborgissa.

Potilasohje koronavirus ja elinsiirto.pdfPotilasohje koronavirus ja elinsiirto.pdf

Edellytyksenä toimiva elinluovutussysteemi 

Elinsiirtotoiminnan edellytyksenä on toimiva elinluovutussysteemi, ja tässä HUS tekee yhteistyötä Suomen muiden yliopisto- ja keskussairaaloiden kanssa. 

 
Keskussairaaloilla on oleellisen tärkeä rooli aivokuolleen luovuttajan tunnistamisessa ja luovuttajan hoidossa ennen elinten irrotusta. Elinluovutusten kehittämisessä. Hyksin elinsiirtokirurgit vastaavat sekä elinluovutus- että elinsiirtoleikkauksista.

Elinsiirtolistalla oli ja elinsiirtoa odotti 31.12.2019 vuodenvaihteessa yhteensä 578 potilasta.​
 
 
Elinsiirrot vuonna 2019 (yhteensä aikuisten ja lasten)
munuainen 293
​maksa 64
​sydän ​30
​sydän-keuhko (blokki) ​  -
​keuhko ​27
​ohutsuoli ​  -
​haima
kasvon kudosten siirto
39
  -

​YHTEENSÄ

453

 

 

Kaikki Suomen elinsiirrot vuosina 1964-2019​