Elinsiirrot


Elinsiirto on vaativa toimenpide, jossa potilaan kehoon siirretään kokonainen tai osittainen elin.  Elin on ihmiskehon erilaistunut ja elintärkeä osa, joka muodostuu erilaisista kudoksista. 

 
Terve elin säilyttää rakenteensa, verisuonituksensa ja toimintakykynsä. Elinsiirto tehdään, kun oma elin on lakannut toimimasta (munuaissiirto) tai kun potilaan henki on uhattuna oman elimen toiminnan huononemisen vuoksi.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUS:iin. Aikuispotilaiden elinsiirtoleikkaukset suoritetaan keskitetysti Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotilaiden elinsiirrot Lastenklinikalla.

HUS:ssa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon- ja haiman-,  suolen- tai haiman saarekesolusiirtoa. Eniten vuositasolla tehdään munuaissiirtoja. Suolensiirtoja tehdään Pohjoismaissa Helsingin lisäksi vain Göteborgissa.

Edellytyksenä toimiva elinluovutussysteemi 

Elinsiirtotoiminnan edellytyksenä on toimiva elinluovutussysteemi, ja tässä HUS tekee yhteistyötä Suomen muiden yliopisto- ja keskussairaaloiden kanssa. 

 
Keskussairaaloilla on oleellisen tärkeä rooli aivokuolleen luovuttajan tunnistamisessa ja luovuttajan hoidossa ennen elinten irrotusta. Elinluovutusten kehittämisessä. Hyksin elinsiirtokirurgit vastaavat sekä elinluovutus- että elinsiirtoleikkauksista.
 
 
Elinsiirrot vuonna 2018 (yhteensä aikuisten ja lasten)
munuainen 238
​maksa 66
​sydän ​47
​sydän-keuhko (blokki) ​  -
​keuhko ​18
​ohutsuoli ​  -
​haima
kasvon kudosten siirto
Kehon osa
23
  -
1
​YHTEENSÄ

393

 

 

Kaikki Suomen elinsiirrot vuosina 1964-2018​