Verisuonten varjoainekuvaukset ja toimenpiteet

Angiografiatutkimukset ovat valtimoiden varjoainekuvauksia. Niiden tarkoituksena on tutkia valtimoita ja paikantaa niissä olevia ahtaumia ja tukoksia, sekä mahdollisuuksien mukaan hoitaa niitä. Kuvausten lisäksi angiografiayksikössä tehdään paljon erilaisia hoidollisia toimenpiteitä. Toimenpide voi olla pallolaajennus, stentin eli metalliverkon asennus, trombin eli veritulpan liuotus tai verenkierron tukkiminen.

Angiografiatutkimuksen suorittaa röntgenlääkäri yhdessä röntgenhoitajien kanssa. Kuvauksessa kuvauskatetri viedään paikallispuudutuksessa yleensä nivusvaltimon kautta kuvausalueelle. Tämän jälkeen annetaan suoneen jodipitoista varjoainetta ja otetaan kuvasarjoja röntgenlaitteella. Varjoaine voi saada aikaan lämmön tunteen ruiskutusalueelle. Varjoaine poistuu elimistöstä virtsan mukana.
 
Angiografiat kestävät noin 1–2 tuntia. Tutkittava on hereillä tutkimuksen aikana ja hänen vointiaan seurataan. Tutkimuksen aikana voi keskustella lääkärin ja hoitajien kanssa.
 
Varjoainekuvauksen jälkeisen vuodelevon pituus vaihtelee 2–12 tuntiin toimenpiteestä riippuen. Tutkimuksen jälkeinen lepo on tärkeä, jottei pistoskanava alkaisi vuotaa.
 
Angiografiaan tullaan osastolta tai joissain tapauksissa suoraan kotoa polikliinisesti. Osastoilla hoitajat suorittavat esivalmistelut ja antavat tarvittavat esilääkkeet.

 

 OHJEET TUTKIMUKSEEN VALMISTAUTUMISEEN