Siirry pääsisältöön

Suolistosyövän seulonta

Asiasanat:
  • suolistosyövät
  • suolistosyövän seulonta
  • peräsuolisyöpä

Kutsumme 60–68-vuotiaat Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan asukkaat maksuttomaan suolistosyövän seulontaan vuonna 2022. 

Jukka Karhula

HUS Diagnostiikkakeskus lähettää vuonna 2022 henkilökohtaiset seulontakutsukirjeet Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen kuntien 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille asukkaille. Seulonta on kotikuntasi tarjoama ilmainen palvelu.

Suolistosyöpä on yleisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Syöpään sairastuu vuosittain arviolta 3500 suomalaista. Se on kolmanneksi yleisin syöpätauti Suomessa. Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisimmin parannettavissa. Seulonnan tavoitteena on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. 

Maksuton seulonta perustuu testiin, jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Näytteen ottaminen tai toimittaminen tutkittavaksi laboratorioon ei edellytä ajanvarausta.  

Laki velvoittaa kunnat järjestämään suolistosyövän seulonnan asukkailleen. HUS Diagnostiikkakeskus lähettää seulontakutsut ja toimii suolistosyövän seulontakeskuksena Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen kunnille.  


Lisätietoja näytteenotosta ja apua mahdollisiin ongelmatilanteisiin saat HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratorioiden asiakaspalvelusta puh. 09 471 86800 (valinta 4, suolistosyöpäseulonta).

Toimipisteet

Feedback

Löysitkö etsimäsi?