Siirry pääsisältöön

Lasten diabetes

Asiasanat:
  • lastentaudit
  • diabetes

HUSin alueella hoidossa on vuosittain yli 1000 diabetesta sairastavaa lasta ja nuorta.

Lasten diabetes

Suomessa tyypin 1 diabetekseen sairastuu vuosittain noin 500 alle 16-vuotiasta lasta ja nuorta, joista noin kolmasosa on hoidossa HUSissa.   

Sairastumisen syitä ei vielä tunneta tarkasti, mutta siihen vaikuttavat sekä perinnölliset eli geneettiset tekijät että ympäristötekijät, kuten virustaudit. 

Lapsen diabeteksen hoito alkaa usein Jorvin sairaalan tai Uuden lastensairaalan päivystyksessä ja jatkuu vuodeosastolla vajaan viikon ajan. Alkuvaiheen jälkeen lapsi saattaa tarvita osastohoitoa mm. insuliinipumpun asennuksen yhteydessä sekä eri syistä johtuvista diabeteksen hoitotasapainoon liittyvissä ongelmissa tai pienten lasten vatsataudeissa. 

Diabeteksen alkuhoidon jälkeen tapaatte diabeteslääkärin ja -hoitajan vastaanotolla noin kolmen kuukauden välein. Tarvittaessa lisäkäyntejä voi olla diabeteshoitajalla. Hoitaja käy lapsen sairastuessa tai hoitomuodon muuttuessa opastamassa päiväkodin ja koulun henkilökunnalle muun muassa verensokerimittausta, insuliinipumpun käyttöä ja insuliinin pistämistä. 
 

Toimipisteet

Vuodeosasto Tähti, Uusi lastensairaala

Vuodeosasto Tähdessä hoidamme lastentauteja sairastavia potilaita ja kirurgisia potilaita.

Lasten päivystys, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan Lasten yhteispäivystyksessä hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.

Lasten päivystys, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan yhteispäivystyksessä hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita kaikilta erikoisaloilta.

Lasten vastaanotot, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon avohoitopalveluita.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?