Siirry pääsisältöön

Käsikirurgia

Asiasanat:
 • käsikirurgia
 • kirurgia

Käsikirurgialla hoidamme käden sekä koko yläraajan kirurgiaa vaativia aikuispotilaita sekä lapsipotilaita. Käsikirurgia on pitkälti työikäisen väestön työkykyä turvaavaa toimintaa.

Hoitajat opastavat potilasta leikkaukseen

Käsikirurgialla hoidamme yläraajakirurgiaa vaativia aikuispotilaita sekä lapsipotilaita. Aikuispotilaita hoidamme Meilahden Siltasairaalassa ja Puistosairaalassa sekä Hyvinkään ja Porvoon sairaaloissa. Lasten käsikirurgiset leikkaukset, esimerkiksi synnynnäisten epämuodostumien korjaukset, teemme Uudessa lastensairaalassa.

Käsikirurgialla koulutetaan lähes puolet Suomen uusista käsikirurgeista. Yksikön tutkimustoiminta on erittäin aktiivista, ja meillä on hyvät kansainväliset suhdeverkostot.

Päivystyspotilaita ja kiireetöntä käsikirurgiaa

Potilaamme ovat suurelta osin kättä loukanneita päivystyspotilaita. Käsitapaturmat edustavat yli neljännestä ensiapupoliklinikoiden potilasmateriaalista, ja työtapaturmista noin puolet kohdistuu yläraajaan. Päivystykselliset käden ja yläraajan vammat muodostavat laajan kokonaisuuden. Niitä ovat muun muassa murtumat, jänne-, lihas-, hermo-, nivel-, verisuonivammat sekä amputaatio-, räjähdys- ja ampumavammat. Lisäksi päivystyspotilailla voi olla käsi-infektioita ja yläraajan verenkierron äkillisiä häiriöitä.

Kiireetön käsikirurgia käsittää erilaisia käden rasitusvaivoja, nivelkulumia, hermopinteitä, nivel- ja jännetulehduksia, reumakirurgiaa ja tähystyskirurgisia toimenpiteitä.

Hyvin harvinaisia, vaativia käsikirurgisia toimenpiteitä on keskitetty valtakunnallisesti Meilahden Siltasairaalaan. Siellä meillä on riittävä kirurginen asiantuntemus, kuntoutukseen riittävät voimavarat ja asiantuntijatiimi jälkihoitoon. Käsikirurgian sisällä on erikoistuneita tiimejä muun muassa vaikeiden käsivammojen jälkihoitoon sekä neliraajahalvauspotilaiden ja reumapotilaiden hoitoon.

Teemme tiivistä yhteistyötä käden hoitoon perehtyneiden fysioterapeuttien ja toimintaterapeuttien kanssa.

Valtakunnallista käsikirurgiaa

Valtakunnallisesti HUSin vaativan käsikirurgian erityisosaamista hyödynnetään esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Irti leikkautuneiden raajojen tai sen osien kiinnitykset
 • Vaikeat akuutit käden monikudosvammat ja kielekepeitot
 • Vaikeiden käsivammojen myöhäiskorjaukset
 • Vaativat lasten käsiepämuodostumat
 • Aikuisten ja lasten olkapunosvammat 
 • Neliraajahalvauspotilaiden yläraajaleikkaukset
 • Spastisiteettikirurgia
 • Vaikeat käsipalovammat plastiikkakirurgien kanssa yhteistyönä
 • Yläraajojen kasvaimet ja verisuoniongelmat 

Uudenmaan alueella meille on lisäksi keskitetty muun muassa käden reumakirurgia ja käden erityisproteesit.

Käsikirurgian yksikkö on sitoutunut tarjoamaan potilaille parasta mahdollista hoitoa.

Toimipisteet

Anestesia- ja leikkausosasto, Puistosairaala

Puistosairaalan anestesia- ja leikkausosastolla teemme rintarauhaskirurgian, plastiikkakirurgian, laskimokirurgian, leukakirurgian ja käsikirurgian…

Anestesia- ja leikkausosasto, Meilahden siltasairaala

Meilahden siltasairaalan anestesia- ja leikkausosastolla teemme neurokirurgian, ortopedian ja traumatologian, käsikirurgian, verisuonikirurgian ja…

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.