Siirry pääsisältöön

Neliraajahalvauksen hoito

Neliraajahalvaus eli tetraplegia on tila, johon vaativaan käsikirurgiaan erikoistunut yksikkömme Meilahden siltasairaalassa voi tarjota elämänlaatua parantavaa apua. Hoidamme yksikössä potilaita koko Suomen alueelta.

Voimme parantaa neliraajahalvauspotilaan yläraajan toimintaa erilaisilla jänteisiin, niveliin ja hermoihin kohdistuvilla korjausleikkauksillla, jotka parantavat toimintakykyä, omatoimisuutta ja elämänlaatua. Yhä useampi potilas voi palata aktiiviseen elämään tämäntyyppiseen leikkauksen ja sen jälkeisen aktiivisen kuntoutuksen myötä. Ympärivuorokautinen avustustarve voi yläraajaan kohdistuvien korjausleikkausten avulla vähentyä.

Hoitomahdollisuuden arviointi jokaiselle neliraajahalvauspotilaalle

Tavoitteenamme on, että jokaiselle neliraajahalvauspotilaalle Suomessa tarjotaan tämän potilasryhmän käsiongelmiin ja -leikkauksiin perehtyneen käsikirurgimme tilannearvio. Leikkaukset vaativat teknisesti erittäin huolellista suunnittelua ja toteutusta. Valitsemme leikkausmuodon yksilöllisesti sen mukaan, mitä toimivia lihaksia potilaalla on jäljellä yläraajassa ja hartian seudussa. Huomioimme yksilölliset toiveesi, kun suunnittelemme leikkaushoitoa.

Korjausleikkausten tavoitteenamme on useimmiten pyrkiä mahdollistamaan arkielämässä tärkeät yläraajan toiminnot kuten esineisiin kurottaminen tai tarttuminen.

Leikkausmuodot

Kyynärnivelen ojennuksen korjaus

Toimiva kyynärnivelen ojennus mahdollistaa yläraajan asettamisen eri asentoihin ja parantaa yläraajojen ulottuvuutta esimerkiksi kurottaessa ylhäälle tai vartalon tukemiseksi tai kohottamiseksi sängyssä. 
 
Toimiva kyynärnivelen ojennus parantaa myös yläraajan työntövoimaa pyörätuolilla kelaamisessa. Jos sinulla on tarpeeksi hyvä hartialihasvoima ja hyvä yläraajan tasapainohallinta, voimme rakentaa sinulle kyynärnivelen ojennuksen käyttämällä esimerkiksi osaa kolmipäisestä hartialihaksesta.

Käden otteen korjaus

Käden otteen rakentamisella pyrimme mahdollistamaan ns. avainote peukalon ja etusormen välillä sekä tarttuminen suurempiin esineisiin ns. puristusotteella. 
 
Nämä toiminnat voimme usein rakentaa sinulle järjestelemällä uudelleen tiettyjä kyynärvarren toimivia lihaksia tai hermoja. Sormien avaumista parannetaan usein jänteitä tasapainottamalla tai hermonsiirtoleikkauksella. Peukalon kämmennivel usein tuetaan leikkauksessa tukevan otteen varmistamiseksi.

Spastisuuden vähentäminen 

Spastisuus on yleinen ongelma neliraajahalvauspotilailla. Se ilmenee raajoissa lihasten jäykkyytenä. Yläraajassa spastisuus voi aiheuttaa esimerkiksi olkavarren puristumisen vartaloon ja kyynärnivelen, ranteen ja sormien jäykistymisen koukkuun. Tämä häiritsee ja tekee joskus mahdottomaksi käden käyttöä. 
 
Spastisuutta hoidamme ensisijaisesti liikehoidolla, venyttelyllä ja lääkityksellä ja joskus leikkaushoidolla. Leikkauksessa spastista lihasta pidennetään tai katkaistaan.
Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.