Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2022: Chefsarbete och ledarskap

Vi stödde gott ledarskap genom Chefspass-coachning och ett strategiskt projekt för säkerställande av förutsättningarna i chefsarbetet. Nöjdheten med den närmaste chefens ledning förbättrades under året. Förutsättningarna för ett gott ledarskap stöddes genom Chefspass-coachning och ett projekt för utveckling av strategiskt ledarskap.

Nöjdheten med ledarskapet har förbättrats ytterligare

Under det senaste året har HUS jobbat systematiskt för att identifiera strukturella hinder för ett högkvalitativt ledarskap och utvecklat verktyg särskilt för att stödja första linjens chefskap. 

Början av året kännetecknades av arbete med beredskap för undantagsförhållanden både på grund av coronapandemin och arbetsmarknadssituationen, vilket belastade personalsituationen. Personalens nöjdhet och upplevelse av ledarskapet har utvärderats regelbundet med Chefspulsenkäten sedan 2021. I den sista enkäten 2022 var 79 procent av respondenterna nöjda med sin närmaste chefs ledarskap. Jämfört med situationen i slutet av förra året förbättrades resultatet med 6 procent.

Ledarskapet uppfattas som rättvist och uppmuntrande. Enligt enkäten råder det en förtroendefull anda på arbetsenheterna och arbetet upplevs löpa smidigt.

Chefspass-coachning för nya chefer

Utbildningen för nya chefer förnyades till coachningshelheten chefspasset (Esihenkilöpassi), som består både av webbutbildning och närcoachning. Målet är att stöda chefen i början av sin utvecklingsväg och att skapa den informations- och kunskapsbas som behövs i uppgiften som en del av arbetsrollen och introduktionen i arbetet. Ledarskapsutbildning i form av webbinarier ökades. Hundratals chefer deltog i evenemang riktade till dem som bland annat gällde förändringsledning, utvecklingssamtal och ledning av arbetstagarupplevelsen. 

Strukturer som möjliggör ett gott ledarskap

År 2022 genomfördes det strategiska projektet Säkerställande av förutsättningarna för ledningens och de närmaste chefernas arbete (Johtamisen ja lähiesihenkilötyön edellytysten varmistaminen). Målet med projektet var att beskriva strukturella faktorer som möjliggör ett högkvalitativt ledarskap.

Under projektet och pilotförsöken samlades observationer om chefsarbetet och ledarskapet. På grundval av dessa utarbetades förslag till åtgärder. En av dessa var rekommendationen om enhetsstorlek, enligt vilken en chef inte bör ha över 40 arbetstagare. 

Som en del av projektet utarbetades ett verktyg för förtydligande av chefernas arbetsuppgifter och arbetsfördelning samt för identifiering av belastningsfaktorer. Målet är att utöka tiden som används för personalledning och möjligheterna att bland annat genomföra coachande ledarskap.  

Läs mer om ämnet:

Ledarskapsutveckling gav konkreta verktyg för chefernas vardag

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.