Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2022: Arbetshälsa och arbetarskydd

Mottot för vårt arbetshälsoprogram är Frisk till jobbet, frisk hem. På HUS stöder vi arbetstagarnas ork och arbetshälsa på många sätt. År 2022 satsade vi särskilt på att stödja orken.

En välmående arbetstagare  

Efterbearbetning tillgänglig för alla 

Vi utvecklade en modell för efterbearbetning (defusing), vars syfte är att bearbeta psykiskt belastande och krävande upplevelser omedelbart efter att den jobbiga eller plötsliga händelsen inträffat. Vi utvidgade modellen till att vara tillgänglig på ett samordnat sätt i hela HUS område. En efterbearbetningsträff hjälper efter en traumatisk situation och förebygger en eventuell skadlig belastning. Verksamheten kom bra igång och responsen om den har varit god. 

Den virtuella assistenten guidar 24/7 

Den virtuella assistenten som användes under coronapandemin modifierades för att betjäna personalen som stöd för att orka i arbetet. Den virtuella assistenten på intranätet hänvisar dygnet runt arbetstagaren till lämpligt stöd beroende på symtomen och hjälpbehovet. Arbetshandledning och företagshälsovård utnyttjades mest av stödformerna. 

Vi gav stöd för välbefinnande

Förutom psykisk ohälsa är problem med stöd- och rörelseorganen bland de vanligaste orsakerna till våra arbetstagares sjukfrånvaro. I synnerhet uppstod oro för unga arbetstagares ork och sjukfrånvaro.    

Trots att det totala antalet sjukfrånvarodagar ökade förra året var antalet som avgick med invaliditetspension litet tack vare aktivt stödande av arbetsförmågan. Vi sökte och ordnade möjligheter för partiellt arbetsföra att fortsätta i arbetslivet, eftersom vi alla behövs. 

Den virtuella assistenten på intranätet hänvisar dygnet runt arbetstagaren till lämpligt stöd beroende på symtomen och hjälpbehovet.

En välfungerande arbetsgemenskap 

Välbefinnandeträdet resurser på jobbet (Voimavarat työssä) har grenar som stödjer

Vi samlade stödformerna för arbete och välbefinnande som HUS tillhandahåller i ett välbefinnandeträd; resurser på jobbet. Materialet fick mycket beröm och användes inte bara i utbildningar utan också som en verktygslåda för chefer och arbetstagare. 

Vi utredde läget med personalupplevelsen och arbetshälsan  

År 2022 kartlades personalens arbetstagarupplevelse genom personal- och Chefspulsenkäter. Enligt svaren märks satsningen på chefsarbetet under de senaste åren nu som en ökad nöjdhet med cheferna hos personalen, men upplevelsen av överbelastning kvarstod oförändrad. 

För att hitta de mest centrala utmaningarna med personalupplevelsen analyserade vi även många personalenkäter som gjorts under tidigare år. Vi sammanställde resultaten och övervägde lösningar på utmaningarna. Vårt mål är att i framtiden vara den mest eftertraktade arbetsplatsen för att säkerställa tjänsterna för invånarna i vårt välfärdsområde. Arbetet mot detta mål fortsätter under 2023. 

Stöd för återhämtning genom verksamhet som stödjer välbefinnandet 

Inom vår verksamhet som stödjer välbefinnandet erbjöd vi otaliga coachningar, evenemang och webbkurser om motion, näring, sömn och allmänt om främjande av det egna välbefinnandet och den egna orken. Coachningarna fokuserade på att stödja återhämtning. Cheferna erbjöds egen coachning för välbefinnandet, och deltagandet i denna var aktivt.   

Läs mer om ämnet: 

Det nya arbetshälsoprogrammet lotsar genom förändringar 

Vårt mål är att vara den mest eftertraktade arbetsplatsen i framtiden.

En trygg arbetsmiljö  

Vårt mål är noll olyckor

Genom en långsiktig arbetarskyddsverksamhet och utredning av avvikelser har vi lyckats hålla olyckssiffrorna på en låg och nationellt sett god nivå. Genom kampanjer, mångsidig ergonomiverksamhet samt god riskhantering fick vi de vanligaste olyckstyperna att minska och bli lindrigare. Vårt mål är noll olycksfall i arbetet.

Vi förtydligade riskbedömningsprocesserna

Identifieringen av arbetsbelastningsfaktorer och bedömningen av riskerna i anknytning till dem görs i samarbete mellan många aktörer. Vid arbetarskyddsmyndighetens inspektioner fästes uppmärksamhet i synnerhet vid hanteringen av situationer med hot och våld. Vi förtydligade riskbedömningsprocessen och olika aktörers roller och preciserade anvisningarna för bedömning av risker för våld och beredskap för hotfulla situationer. 

Vi samlade säkerhetsanvisningarna på ett ställe

Arbetarskyddshandboken publicerades på intranätet i december. Handboken presenterar i kortfattad form de viktigaste säkerhetsanvisningarna och guidar till ytterligare information.  

Webbutbildningar möjliggjorde flexibelt deltagande

För att säkerställa arbetstagarnas hälsa och säkerhet utarbetade vi en webbkurs i arbetshälsa. Dessutom färdigställdes en arbetarskyddsutbildning på webben för arbetarskyddsparen och en separat kurs för bedömning och förbättring av säkerheten för dem som gör hembesök. 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.