Glaukooma ja neuro-oftalmologia

Käyntiosoite
Rubik-kiinteistö, Pasila
Maistraatinportti 2, 7. kerros
PL 250, 00240 Helsinki
Reittiopas

Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä:
Soittoaika on ma-to 7:30-13:00 ja pe 7:30-11:00, puh. (09) 471 73113
 
Osastonhoitaja: Irmeli Hirvelä
Glaukoomapoliklinikan vastaava lääkäri: Mika Harju
Neuro-oftalmologian vastaava lääkäri: Terho Latvala
 
Aukioloaika
arkisin klo 7.30–15.30 

Glaukooma:
Glaukooma ja neuro-oftalmologiassa pääasiallisia toiminta-alueita ovat glaukooman varhaisdiagnostiikka ja ongelmallisten glaukoomatapausten hoito. Yksikössämme hoidetaan erikoistason hoitoa vaativia potilaita. Teemme pääasiassa erilaisia lasertoimenpiteitä ja vaativaa glaukoomakirurgiaa. Glaukoomayksikkö hoitaa erikoislääkärin lähetteillä saapuneita potilaita. Vastaanotolla käydään läpi muun muassa diagnostisia ongelmia, lääkehoidon toteuttamista ja suunnitellaan sekä laser- että leikkaushoitoja.

Neuro-oftalmologian yksikössä hoidetaan potilaita joilla voi olla aivotuumori, kaksoiskuvia, silmien liikehäiriöitä ja näönmenetyksiä. Tutkimusyksikössä suoritetaan näkökenttätutkimuksia, valokuvauksia, väriainekuvauksia, kerroskuvauksia, elektrofysiologisia tutkimuksia ja silmänpainemittauksia. Lähetteitä yksikköön saapuu vuosittain yli 7000 kpl, poliklinikkakäyntejä noin 13000, lisäkäyntejä noin 12000, tutkimuksia teemme noin 21000, lasertoimenpiteitä noin 1200 ja leikkauksia noin 1100.

Mitä neuro-oftalmologia tarkoittaa?
Neuro-oftalmologia on erikoisala, jossa yhdistyvät silmäsairaudet ja neurologia. Suomessa neuro-oftalmologit ovat silmälääkäreitä, mutta joissakin maissa myös neurologeja. Neuro-oftalmologi erikoistuu ensin lääkäriksi valmistumisen jälkeen silmätautien erikoislääkäriksi (eli oftalmologiksi) viiden vuoden ajan ja tämän jälkeen vielä neuro-oftalmologiksi kahden vuoden ajan. Neuro-oftalmologeilla on paljon yhteisiä potilaita muiden silmälääkäreiden, neurologien, neurokirurgien, neuroradiologien ja endokrinologien kanssa. Yhteistyö on tavallista myös korvalääkäreiden, neuropsykologien, lastenneurologien, psykologien ja psykiatrien kanssa. Neuro-oftalmologit toimivat yleensä yliopistollisissa sairaaloissa.

Neuro-oftalmologit tyypillisesti antavat konsultaatioapua muille silmälääkäreille ja erikoislääkäreille näköjärjestelmän ongelmien selvittelyssä ja arvioinnissa. Tavallisia syitä neuro-oftalmologiseen tutkimukseen ovat esimerkiksi epäselvä näön heikentyminen, epäselvät näkö- tai silmäoireet ja kahtena näkemisen selvittely. Joskus silmälääkäri havaitsee löydöksiä esimerkiksi näköhermojen nystyissä (papilloissa), silmäluomissa tai mustuaisissa, joita selvitetään tarkemmin neuro-oftalmologin vastaanotolla. On myös hyvin tavallista, että neurokirurgi tai neurologi tarvitsee hoitojen suunnittelussa ja sairauksien seurannassa yhteistyötä neuro-oftalmologin kanssa. Näiden potilaiden hoidossa ja seurannassa neuro-oftalmologi on yksi osa laajaa erikoislääkäreiden verkostoa.

Neuro-oftalmologiseen tutkimukseen kuuluu usein näkökenttätutkimuksia, silmien liiketutkimuksia ja erilaisia kuvantamistutkimuksia. Tutkimukset ovat potilaalle turvallisia. Joskus mustuaiset joudutaan laajentamaan lyhytvaikutteisilla silmätipoilla ja näkö voi olla lievästi hämärä silmänpohjatutkimuksen jälkeen. Neuro-oftalmologinen tutkimus on usein aikaa vievä. Tarvittaessa neuro-oftalmologi suosittelee jatkotutkimuksia ja seurantaa tai konsultoi muita erikoislääkäreitä tarpeen mukaan.

 

 

Vasen
Oikea