Siirry pääsisältöön

Sinilevä

Sinileväisessä vedessä uiminen voi aiheuttaa myrkytysoireita ihmiselle. Myös sinileväisen veden juominen, käyttö ruuanlaitossa, tiskivetenä, löyly- tai pesuvetenä voi aiheuttaa myrkytysoireita.

Suomalainen järvimaisema

Oireet

Suomessa sinilevään liitetyt oireet ovat olleet lieviä. Yleisimpiä oireita ovat vatsaoireet, iho-oireet ja flunssankaltaiset oireet.

Vatsaoireina on kuvattu pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua ja ripulia. Vatsaoireet menevät tavallisesti ohi muutamassa vuorokaudessa. Iho- ja flunssaoireet kehittyvät hitaammin ja voivat kestää pidempään kuin vatsaoireet. Iho-oireina on kuvattu ihottumaa, kutinaa ja kirvelyä. Flunssankaltaisia oireita ovat mm. tukkoisuus, nuha, kurkkukipu, päänsärky ja kuume. Sinilevä voi aiheuttaa silmässä tai korvassa tulehduksen.

Hoito

Altistuneet ihoalueet pestään puhtaalla vedellä ja saippualla. Silmät huuhdellaan puhtaalla vedellä. Sinilevän aiheuttamiin oireisiin riittää yleensä kotihoito. Tarvittaessa voi käyttää kipu- tai kuumelääkettä. Mikäli oireet ovat voimakkaita tai eivät väisty viikossa, otathan yhteyttä lääkäriin. Silmä- tai korvatulehduksen oireista tulee olla yhteydessä lääkäriin.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?