Siirry pääsisältöön

Sädehoito

Asiasanat:
 • sädehoito
 • syöpä
 • Syöpäkeskus

Vastaamme sädehoidon palveluista Uudenmaan alueella. Olemme Suomen suurin sädehoitopalveluita antava yksikkö ja sädehoitomenetelmämme ovat Suomen monipuolisimmat.

Potilas sädehoitolaitteessa

Hoitotoimenpiteenä kivuton sädehoito pyrkii syöpäsolujen tuhoamiseen ja kasvainten koon pienentämiseen ionisoivan säteilyn avulla. Kohdistamme sädehoidon suoraan kasvaimeen ja/tai etäpesäkkeisiin, ja annamme sitä yleensä pieninä annoksina useana päivänä.

Sädehoito on erittäin hyvin siedetty syövän hoitomuoto. Se voidaan toteuttaa joko ulkoisena sädehoitona, joka on tavallisin sädehoidon muoto tai sisäisenä ns. tyköhoitona, jossa säteilylähde viedään tavalla tai toisella kehon sisään.

 Joitakin syöpätauteja hoidamme pelkällä sädehoidolla. Usein yhdistämme sädehoidon kuitenkin esimerkiksi leikkaus- ja/tai solunsalpaajahoitoon, jolloin voimme yhä useammin päätyä elintä säästävään leikkaukseen. Esimerkiksi rintasyövässä sädehoito mahdollistaa rinnan vain osittaisen poiston. Samanaikaisesti annettu säde- ja solunsalpaajahoito vahvistavat toistensa tehoa. Voimme myös pienentää kasvainta sädehoidolla ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen annetulla sädehoidolla pyrimme estämään elimistöön mahdollisesti jääneiden syöpäsolujen kasvamisen.

Voimme käyttää sädehoitoa myös levinneen syövän aiheuttamien oireiden lievityksessä, antamalla sädehoitoa etäpesäkkeisiin. Erityisesti luustopesäkkeiden aiheuttamiin oireisiin sädehoito auttaa usein.

Vaikka säteily voidaan nykyään kohdentaa hyvin suoraan kasvaimeen tai kohtaan, josta kasvain on leikattu pois, säteily vaikuttaa myös terveisiin soluihin. Näin ollen sivuvaikutuksia voi ilmetä sädehoidettavan alueen viereisistä kudoksista.
 

Annamme  

 • kohteenmukaista kuvantamisohjattua ulkoista sädehoitoa eri menetelmin (intensiteettimuokkaus, staattiset kentät, kaarihoidot "Rapid arc/VMAT") 
 • hengitystahdistettua (ABC/RGSC) ja radiotaajuuspaikannuksella kohdennettua ulkoista sädehoitoa (Calypso / RayPilot) 
 • stereotaktista sädehoitoa pään ja vartalon alueella (SRS/SBRT), korkea-annosnopeustekniikan FFF:n käyttömahdollisuus 
 • koko kehon ja koko ihon sädehoitoja 
 • kudoksen- ja ontelonsisäistä sädehoitoa korkea-annosnopeustekniikalla (mm. gynekologiset kohteet, eturauhanen, maksapesäkkeet) 
 • silmän sisäistä sädehoitoa matala-annosnopeustekniikalla yhteistyönä Silmäklinikan kanssa 
 • sisäistä sädehoitoa radioaktiivisilla isotoopeilla leimatuilla lääkkeillä isotooppihoitoyksikössä

Sädehoidon tehoa voimme parantaa joissakin syöpäsairauksissa antamalla samanaikaisesti solunsalpaaja- tai täsmälääkehoitoa. Hoidon sivuvaikutukset riippuvat hoitokohteesta ja minimoimme ne yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla.

Suunnittelemme sädehoidon yksilöllisesti.

Potilaan sädehoidon suunnittelu sisältää tavanomaisesti: 

 • lääkärin vastaanoton 
 • yksilöllisen tukimuotin teon (riippuen hoitokohteesta) 
 • tietokonetomografia- tai magneettikuvauksen, mahdollisesti myös muita suunnittelukuvauksia kohdealueen määrittämiseksi ja hoidon suuntaamiseksi 
 • sädehoidon annossuunnittelun 

Ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen aloitamme sädehoidot yleensä 1–2 viikon kuluessa. Sädehoito ei näy eikä tunnu, eikä siitä ole haittaa läheisillesi.

Opastusvideot sädehoitoon




Toimipisteet

Radiolääkeyksikkö, Syöpäkeskus

Syöpäkeskuksen radiolääkeyksikössä annamme kehonsisäistä täsmäsädehoitoa.

Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkö, Päijät-Hämeen keskussairaala Lahti

Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkömme sijaitsee Lahdessa.

Sädehoito-osasto, Syöpäkeskus

Syöpäkeskuksen sädehoito-osastomme vastaa kaikesta Uudenmaan alueella annettavasta ulkoisesta sädehoidosta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.