Siirry pääsisältöön

Huuli- ja suulakihalkiot

Asiasanat:
  • HUSUKE
  • suulakihalkiot
  • Uusi lastensairaala

Huuli- ja suulakihalkiot ovat yleisimpiä synnynnäisiä rakennepoikkeamia. Hoidamme huuli- ja suulakihalkioita Puistosairaalassa ja Uudessa lastensairaalassa, jonne hoidot on valtakunnallisesti keskitetty.

Huuli- ja suulakihalkioita todetaan vuosittain Suomessa noin 120 lapsella. Hoidamme HUSissa heistä noin sataa. Polikliininen hoito tapahtuu Puistosairaalassa ja leikkaus- ja vuodeosastohoito Uudessa lastensairaalassa.

Ensimmäisenä ikävuotena tekemämme huulihalkion ja suulakihalkion korjausleikkaukset muodostavat halkiohoidon perustan. Vuoden ikäisen lapsen ulkonäkö on korjattu mahdollisimman hyväksi ja samalla usein saavutettu normaali huulen, nenän ja suulaen toiminta.

Tuemme ja autamme halkioperheitä, lapsia ja nuoria halkioon liittyvissä ongelmissa. Hoito ja seuranta jatkuvat kasvukauden loppuun asti, tarvittaessa pidempäänkin.

Pelkässä huulihalkiossa tai suulakihalkiossa ei välttämättä tarvita muita leikkauksia. Sen sijaan huuli-ienhalkioissa ja huuli-suulakihalkioissa tarvitaan myöhemmin lisäleikkauksia. Leikkaushoidon ohella voidaan tarvita korvien hoitoa, puheterapiaa ja oikomishoitoa sekä hammasprotetiikkaa.

Huuli- ja suulakihalkiot voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

  • huulihalkioihin, joihin saattaa liittyä suulakihalkio 
  • pelkkiin suulakihalkioihin.

Halkiotyyppi ja halkion laajuus vaikuttavat kasvojen luuston, pehmytkudosten ja hampaiston kehitykseen sekä puheeseen. Näin halkiotyyppi vaikuttaa myös hoitomenetelmien valintaan.Halkio-oireyhtymät

Halkio voi esiintyä yksinään, mutta joskus halkion taustalla on oireyhtymä.
Toimipisteet

Vuodeosasto Avaruus, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Vuodeosasto Avaruudessa hoidamme luu- ja tukielinsairauksia ja -vammoja, neurologisia ja neurokirurgisia potilaita sekä huuli- ja…

Leikkaus- ja anestesiaosasto, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Leikkaus- ja anestesiaosastolla hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.

Plastiikkakirurgian ja HUSUKE -poliklinikka, Puistosairaala

Plastiikkakirurgian ja HUSUKE poliklinikka toimii Puistosairaalassa Meilahden sairaala-alueella. Tulet meille hoitoon lääkärin lähetteellä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.