Gå till huvudinnehåll

Läpp- och gomspalt

Nyckelord:
  • HUSUKE
  • läpp- och gomspalt
  • Nya barnsjukhuset

Läpp- och gomspalt är en av de vanligaste medfödda missbildningarna. Vi behandlar läpp- och gomspalt på Parksjukhus och på Nya barnsjukhuset där vården har koncentrerats riksomfattande.

Läpp- och gomspalt diagnostiseras årligen hos cirka 120 barn i Finland. På HUS vårdar vi cirka hundra av dem. Poliklinisk behandling sker på Parksjukhuset och avdelningsvård på Nya barnsjukhuset.

De korrigerande operationerna av läppspalt och gomspalt som vi gör under barnets första levnadsår utgör grunden för spaltbehandling. Utseendet på ett ettårigt barn har korrigerats så väl som möjligt och samtidigt har man ofta uppnått normal läpp-, näsa- och gomfunktion.

Vi stöttar och hjälper spaltbarnfamiljer samt barn och ungdomar med problem relaterade till spalt. Vård och uppföljning fortsätter tills barnet har växt klart och om det behövs även längre.

Vid enbart läppspalt eller gomspalt behövs nödvändigtvis inga ytterligare operationer. Däremot krävs det lite senare ytterligare operationer vid läpp-käkspalt och läpp-gomspalt. Förutom kirurgisk behandling kan man behöva öronvård, talterapi, tandreglering samt tandprotetik.

Läpp- och gomspalter kan delas in i två huvudkategorier:

  • läppspalt tillsammans med gomspalt 
  • enbart gomspalt.

Spalttypen och spaltens omfattning påverkar utvecklingen av ansiktsskelettet, mjuka vävnader och tanduppsättningen samt tal. Således påverkar typen av spalt också valet av behandlingsmetoder.Spalt-syndromen

Spalten kan förekomma ensam, men ibland finns det ett syndrom i bakgrunden.
Enheter

Vårdavdelning Rymden, Nya barnsjukhuset

På vårdavdelning Rymden på Nya barnsjukhuset behandlar vi osteopatiska och muskuloskeletala sjukdomar och skador samt vårdar neurologiska och…

Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.

Plastikkirurgiska polikliniken och Läpp- och gomspaltcentret Husuke, Parksjukhuset

På Läpp- och gomspaltcentret Husuke på Parksjukhuset behandlar vi läpp- och gomspalt, benbildningsdefekter av kranialsuturer (kraniosynostoser) samt…

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.