Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 16.3.2023 09.38

Yhdessä suunniteltu

Asiasanat:
  • Husari
  • Siltasairaala
  • Meilahden siltasairaala

HUSin historian merkittävin rakennushanke päättyi vuoden alussa, kun 23 potilashoidon yksikköä muutti Meilahden Siltasairaalan ja Syöpäkeskuksen uudisosan uusiin tiloihin. Ensimmäiset potilaat otettiin vastaan tammikuussa.

Siltasairaalan aula

Siltasairaalan pääsuunnittelijana toimi neljän arkkitehtitoimiston työyhteenliittymä Team Integrated. Tilojen suunnittelussa huomioitiin kaikkien käyttäjäryhmien tarpeet. Henkilöstö, potilaat ja heidän omaisensa osallistuivat tilojen suunnitteluun ja testaukseen.

Siltasairaala-hankkeen rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2018. Seuraavan neljän ja puolen vuoden aikana Meilahden sairaala-alueelle kohosi kokonaispinta-alaltaan yhteensä noin 70 000 neliötä huippumodernia sairaalaa.

Yksi hanke, kaksi sairaalaa

Rakennushanke jakautui toiminnan alkaessa kahdeksi sairaalaksi. Meilahden siltasairaala rakennettiin korvaamaan entiset Töölön sairaalan tilat. Muuttajien joukossa olivat muun muassa ortopedia, traumatologia sekä neurokirurgia. Siltasairaalasta löytyy yhteispäivystys, leikkaus- ja teho-osasto, laboratorio, röntgen sekä poliklinikkoja ja vuodeosastoja. Näiden lisäksi sairaalasta löytyy opetus- ja luentotiloja sekä ravintola, kahvila ja apteekki. 

Rakentamisen yhteydessä myös entiselle Syöpätautien klinikalle rakennettiin uudisosa, ja siksi koko rakennusta kutsutaan nyt nimellä Syöpäkeskus. Uusissa tiloissa toimii lääkehoitoyksikkö, poliklinikoita, laboratorio, röntgen ja sädehoitoyksikkö. Sairaalan sisääntuloaulassa on kahvila.

Siltasairaalan uudet tilat suunniteltiin moniammatillisesti eri HUSin potilasyksiköiden ja tukipalveluiden henkilöstöedustuksen kanssa. Lisäksi potilaita sekä heidän omaisiaan osallistui suunnitteluun ja mallitilojen testaamiseen.

Suunnittelun lähtökohtana oli ottaa huomioon potilaiden tarpeet ja kokemukset. Tärkeää oli luoda turvallinen, esteetön ja ympäristövastuullinen sairaala, joka tukee korkeatasoisen erikoissairaanhoidon prosessien sujuvuutta ja kustannustehokkuutta. Henkilöstölle suunniteltiin optimaaliset työskentelyolosuhteet sekä toimintaedellytykset tutkimukselle ja opetukselle.

Uusi työyhteisö

Töölön ja Meilahden sairaalakampusten yhdistyminen on iso muutos noin 2 000 Siltasairaalaan muuttaneelle huslaiselle.

Yhdistyminen tuo toimintakulttuureihin, potilashoidon prosesseihin sekä johtamiseen merkittäviä muutoksia. Kahden eri toimintakulttuurin yhdistämisen lisäksi on kehitetty uudenlaisia hoitoprosesseja parhaita käytäntöjä kartoittamalla. Tavoitteena on varmistaa potilaiden sujuva ja tehokas hoito sekä henkilökunnan optimaaliset toimintamallit.

Teksti: Vilhelmiina Wahlman
Kuva: Ville Männikkö

Husari 1/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.