Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 16.3.2023 09.37

Kohtaamisia – Taidetta Siltasairaalassa

Asiasanat:
  • Husari
  • Meilahden siltasairaala
  • Siltasairaala

Seitsemän uutta taideteosta vastaanottaa henkilökunnan ja asiakkaat uuteen Siltasairaalaan. Teokset luovat kohtaamispaikkoja osana rakennusta ja sen käyttöä.

Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän veistos Oksistunut valo

Syöpäkeskuksen keskiaulaan luo eloisan liikkeen kaupungin muutoksia todistanut koivu Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän veistoksessa Oksistunut valo.

Siltasairaalan taideteokset ammentavat teemansa Helsingin elävästä kaupunkiympäristöstä. Pitkäjänteisen prosessin suunnittelu alkoi jo vuonna 2018, kun taiteilijat kutsuttiin suunnittelemaan teoksia Siltasairaalaan. Taideteokset juurtuvat eri tavoin Helsinkiin ja luovat moninaisen kokonaisuuden elämän eri ilmiöistä, kerrostumista ja rytmeistä, joita kohdataan kaupungissa.

Siltasairaalan aulatiloista löytyy Kalle Hammin kaakelein kirjotut helsinkiläiset ruusut Rosarium. Syöpäkeskuksen aulassa voi vaeltaa digitaalisessa maastossa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen osallistavassa teoksessa Yhteinen mielenmaisema. Siltasairaalan ja Syöpäkeskuksen yhdyssillalla Sari Palosaaren Kehoja arkkitehtuurin väleissä -veistoskokonaisuus kutsuu messinkiin ikuistetun urbaanin esineistön äärelle katselemaan julkisivun lasipinnoilla kimmeltelevää, kaupunkia kehystävää merta. 

Myös muissa sairaalan osissa on taidetta: Jäähyväistilassa on Hele Okkosen Taival-ryijyteos jäkälän liikkeistä kaupungin kallioilla. Hiljaisessa huoneessa Elsa Salosen lasimaalauksessa Kylän vanhin, eri kivilajit piirtävät esiin kuin kartan ajan eri kaarista kaupungissa. 

Potilashuoneisiin suunnitellaan parhaillaan grafiikan teossarjaa, joka valmistuu vuoden 2023 kuluessa.

Mona Marzoukin teos Strange Comforts
Teho-osaston käytävää rytmittävät taianomaiset Mona Marzoukin seinämaalaukset Strange Comforts (Outoja lohtuja) arjen arvokkaista hetkistä.

Teksti: Elle Ylönen
Kuvat: Jussi Tiainen

Husari 1/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.