Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 5.5.2023 08.02

Kätilö Marjut: “Minulla on maailman paras työ”

Asiasanat:
  • synnytykset
  • uratarina
  • hoitotyö

Lohjan sairaalassa työskentelevä Marjut Heikintalo sanoo olevansa sielultaan synnytyssalikätilö.

Kätilö Marjut Heikintalo hymyilee kameralle synnytyssalissa.

Ambulanssi kiisi eteenpäin pillit ulvoen. Kyydissä oli kätilö Marjut Heikintalo, joka katseli ikkunasta joulukuista maisemaa. Hänet oli hälytetty ensihoitoporukan matkaan, koska apua tarvitseva oli viimeisillään raskaana. Lapsi syntyisi pian.

Viimein he olivat perillä. Raskaana oleva nainen itki hädissään. Synnytys oli täydessä käynnissä. Yhtäkkiä nainen katsoi Marjutia pitkään ja tunnisti hänet.

“Olin hoitanut hänen ensimmäisen synnytyksensä.”

Tuttuus toi pelokkaalle synnyttäjälle turvaa.

Kätilön työssä adrenaliini virtaa toisinaan suonissa. Juuri tätä Heikintalo työssään rakastaa. Työpäivän kulusta voi ennustaa vain yhden asian: kävelyn pukukaapille ja vaatteiden vaihdon.

“Kun nousen sieltä kaksi kerrosta ylöspäin, en tiedä, mitä tulee tapahtumaan.”

Kätilö Marjut Heikintalo pukee päälleen ambulanssityössä tarvittavia vaatteita.
Kätilö Marjut Heikintalo kuvailee itseään toiminnan ihmiseksi. “Mitä kiireisempää, sen parempi.”

Ihmisen kokoinen työpaikka

Heikintalo työskentelee kätilönä Lohjan sairaalassa. Hän on mukana myös Kätilö kentällä -toiminnassa, eli hyppää tarpeen tullen myös ambulanssin kyytiin. Vaikka vauhdikkaat tilanteet ovat työn suola, on Heikintalolla aina tavoitteena tuoda potilaille turvallisuuden tunnetta. Näin oli myös viiden vuoden takaisella, ihka ensimmäisellä ambulanssikeikalla, jossa potilas olikin vanha tuttu.

Lohjan sairaalaa Heikintalo kehuu kotoisaksi. Työntekijät voivat luottaa toisiinsa, koska kaikki ovat tuttuja keskenään. Kun kollegan tuntee, voi jo nenänpäästä aistia, että nyt kannattaa jättää tyhmät vitsit kertomatta.

“Tämä on ihmisen kokoinen paikka.”

Suurimman osan työstään Heikintalo tekee synnytyssalissa. Välillä häneen voi törmätä myös esimerkiksi äitiyspoliklinikalla, mutta juuri synnytyssalityö on hänelle intohimo.

Kätilön työssä näyttäytyy naisen koko elämänkaari. Juuri tämä oli se syy, miksi Heikintalo halusi lähteä opiskelemaan kätilöksi. Valmistujaisia hän juhli toukokuussa 1992.

Ihan ensimmäinen työpaikka oli Kätilöopistolla, josta Heikintalo puhuu lämpimästi. Noilta vuosilta jäi matkaan monta hyvää ystävää.

Kätilö maailmalla

Vuodet ovat vieneet Heikintaloa ympäri maailmaa. Kätilöopisto jäi taakse, kun hän muutti miehensä kanssa Portugaliin. Portugalin lisäksi perhe on asunut myös Unkarissa ja Kiinassa. Nyt heidän tukikohtansa on ollut jo monta vuotta Lohja.

“Maailman kiertämisessä ja kotona olemisessa meni yhdeksän vuotta. Vuosia, joita en vaihtaisi pois.”

Näiden vuosien aikana pariskunta sai ensin esikoisensa ja myöhemmin kaksoset. Mukaan tarttui myös unkarin kielen taito, jota Heikintalo on hyödyntänyt myöhemmin työssään.

"Olen hirvittävän ylpeä siitä, että voin sanoa olevani kätilö"

Maailmalta Heikintalo palasi takaisin Kätilöopistolle. Kun sairaala suljettiin vuonna 2017, oli edessä pohdinta siitä, mihin suunta olisi seuraavaksi. Työpaikka löytyi Naistenklinikalta. Heikintalo sai kuitenkin puhelun, jonka vuoksi hän on juuri nyt tässä. Haluaisiko hän tulla Lohjalle, vakituiseen toimeen? Päätös ei ollut helppo, mutta osoittautui lopulta hyväksi. Työmatkakin lyheni reippaasti.

Vuosien varrella moni Heikintalon kollega on vaihtanut alaa. Kuitenkin kysyttäessä ammattia, saattavat he silti sanoa olevansa kätilöitä. Työssä on jotain, joka vie sydämen.

Heikintalo sanoo olevansa etuoikeutettu, kun saa olla mukana perheiden intiimeissä hetkissä, lapsen syntymässä.

“Olen ehkä naiivi, mutta olen hirvittävän ylpeä siitä, että voin sanoa olevani kätilö. Syntymä on niin ihmeellinen ja ainutlaatuinen."

Vaikka työ tuntuu välillä kropassa ja yövuorot keikauttavat vuorokausirytmin ympäri, ei Heikintalo vaihtaisi työtään mihinkään.

“Silti tämä on maailman paras työ.”

Kätilö Marjut Heikintalo puhuu sairaalan käytävällä työkaverilleen.

Suurien tunteiden työ

Kätilön työssä läsnä ovat elämän suurimmat tunteet. Suurin osa näistä tunteista on iloa ja helpotusta, täynnä onnen kyyneleitä. Kun kätilön työtä on tehnyt vuosia, on matkan varrella nähnyt myös elämän haurautta ja varjopuolia.

Suurien tunteiden vastapainoksi tarvitaan kuitenkin jotain ihan muuta. Vapaa-ajallaan jopa Heikintalon kaltainen nopeiden tilanteiden nainen jättää hurjapäiset lajit suosiolla väliin. Työstä irrottaa ystävät sekä oma perhe, johon kuuluvat mies, kolme lasta ja kissa.

Silti on ihanaa olla välillä yksin ja aivan hiljaa. Kun Heikintalo haluaa viimeisen päälle rentoutua, on aika hyggeillä: neuloa, leipoa ja laittaa ruokaa. Mutta mikä saakaan kätilössä aikaan sen kaikkein suurimman tunteen?

Parasta on, kun korvanapeissa pyörii äänikirja ja saa silittää.

“Silloin olen omassa maailmassani, mietin tai olen miettimättä. Näin sanoisin.”

 

Tule meille työkaveriksi! Täältä löydät kaikki avoimet hoitohenkilöstön työpaikkamme. Tarjoamme myös eri pituisia sijaisuuksia. Tarkempaa tietoa sijaisuuksista saat suoraan ylihoitajilta ja osastonhoitajilta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.