Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 5.5.2023 08.00

Barnmorskan Marjut: ”Jag har världens bästa jobb”

Nyckelord:
  • förlossningar
  • karriärberättelse
  • vårdarbete

Marjut Heikintalo, som arbetar på Lojo sjukhus, säger att hon är barnmorska i själ och hjärta.

Kätilö Marjut Heikintalo hymyilee kameralle synnytyssalissa.

Ambulansen ilade framåt med tjutande sirener. I den satt barnmorskan Marjut Heikintalo, som tittade ut genom fönstret på decemberlandskapet. Hon hade larmats att delta tillsammans med gänget för prehospital akutsjukvård, eftersom personen som behövde hjälp var i slutskedet av sin graviditet. Barnet skulle födas snart.

Till slut var de framme. Den gravida kvinnan grät av rädsla. Förlossningen var i full gång. Plötsligt tittade kvinnan länge på Marjut och kände igen henne.

”Jag hade skött hennes första förlossning.”

Bekantskapen med Marjut gav trygghet åt den rädda föderskan.

I arbetet som barnmorska pumpar adrenalinet ibland i ådrorna. Just detta älskar Heikintalo med sitt jobb. Det går att förutsäga endast en sak om hur arbetsdagen kommer att se ut: att gå till klädskåpet och byta kläder.

”Då jag går två trappor upp därifrån, vet jag inte vad som kommer att hända.”

Kätilö Marjut Heikintalo pukee päälleen ambulanssityössä tarvittavia vaatteita.
Barnmorskan Marjut Heikintalo beskriver sig själv som en handlingens människa. ”Ju mer bråttom, desto bättre.”

En mänsklig arbetsplats

Heikintalo arbetar som barnmorska på Lojo sjukhus. Hon är också med i Barnmorskan på fältet-verksamheten, dvs. hon hoppar vid behov i ambulansen. Även om fartfyllda situationer är det bästa i arbetet, vill Heikintalo alltid förmedla en känsla av trygghet till patienterna. Så var det också under den allra första ambulansutryckningen, där patienten råkade vara en gammal bekant.

Heikintalo berömmer Lojo sjukhus för att vara trivsamt. Arbetstagarna kan lita på varandra, då alla känner varandra. Då man känner en kollega, ser man redan på ”näsaställningen”, att nu lönar det sig inte att berätta korkade vitsar.

”Det här är en mänsklig arbetsplats”.

Största delen av sitt jobb gör Heikintalo i förlossningssalen. Ibland kan man träffa på henne även på mödrapolikliniken, men just att arbeta i förlossningssalen är hennes passion.

I barnmorskejobbet visar sig kvinnans hela livscykel. Just det var orsaken till att Heikintalo ville studera till barnmorska. Hon blev färdig i maj 1992.

Hennes första jobb var på Barnmorskeinstitutet, vilket Heikintalo talar sig varm för. Hon fick många goda vänner under åren där.

Barnmorskan ute i världen

Under årens lopp har Heikintalo jobbat i olika delar av världen. Barnmorskeinstitutet lämnade hon bakom sig då hon flyttade till Portugal med sin man. Vid sidan om Portugal har familjen också bott i Ungern och Kina. Nu har Lojo varit deras bas redan i många år.

”Det tog nio år att resa världen runt och att vara hemma. År jag inte skulle byta bort.”

Under dessa år fick paret först sin förstfödda och senare tvillingar. Heikintalo lärde sig även ungerska, något som hon senare utnyttjat i sitt jobb.

"Jag är väldigt stolt över att jag kan säga att jag är barnmorska"

Från att ha varit ute i världen återvände Heikintalo till Barnmorskeinstitutet. Då sjukhuset stängdes 2017, måste hon tänka på vart hon ville ta vägen. Den nya arbetsplatsen fanns på Kvinnokliniken. Heikintalo fick ändå ett samtal, som ledde till att hon nu är här. Skulle hon vilja jobba i Lojo i ett fast arbetsförhållande? Beslutet var inte lätt, men visade sig till slut vara bra. Även arbetsresan blev betydligt kortare.

Under åren har många av Heikintalos kolleger bytt bransch. Om de ändå tillfrågas vad de jobbar med, kanske de ändå säger att de är barnmorskor. Det finns något med jobbet som får en att älska det.

Heikintalo säger sig vara privilegierad då hon får vara med i familjernas intima stunder, då ett barn föds.

”Jag är kanske naiv, men jag är väldigt stolt över att jag kan säga att jag är barnmorska. En födsel är så mirakulös och unik”.

Trots att jobbet ibland känns i kroppen och nattskiftena får dygnsrytmen att rubbas, skulle Heikintalo inte byta ut sitt jobb.

”Det här är ändå världens bästa jobb.”

Kätilö Marjut Heikintalo puhuu sairaalan käytävällä työkaverilleen.

Ett jobb med stora känslor

I en barnmorskas jobb är livets största känslor närvarande. Största delen av dessa känslor är glädje och lättnad, fyllda med glädjetårar. Då man i åratal har arbetar som barnmorska, har man också sett livets bräcklighet och skuggsidor under resan.

För att balansera upp de stora känslorna behövs ändå något helt annat. På sin fritid väljer t.o.m. en kvinna som Heikintalo som tycker om fartfyllda situationer att stå över våghalsiga grenar. Från arbetet kopplar hon av med vänner och den egna familjen, som består av en man, tre barn och en katt.

Trots det är det härligt att ibland vara ensam och helt tyst. Då Heikintalo vill koppla av totalt, är det tid att mysa: sticka, baka och laga mat. Men vad får en barnmorska att erfara den allra största känslan?

Det bästa som finns är att lyssna på en ljudbok med knapphörlurar och att få stryka.

”Då är jag i min egen värld, antingen tänker jag på saker och ting eller inte. Så skulle jag säga.”

 

Kom till oss som kollega! Här hittar du alla våra lediga jobb för vårdpersonal. Vi erbjuder också vikariat av olika längd. Närmare information om vikariaten får du direkt av överskötarna och avdelningsskötarna.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.