Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 16.6.2023 08.14

Audionomi on audiologisen hoitotyön ammattilainen

Asiasanat:
  • audionomi
  • ura HUSissa
  • audiologinen hoitotyö

Audionomin työ vaativan kuulonkuntoutuksen parissa haastaa ja palkitsee. Maria Pastila-Lyytinen kertoo, millaista on työskennellä audionomina Kuulokeskuksessa.

Poika kuulokkeet korvissa, taustalla audionomi hymyilemässä.

“Tätä työtä tykkään tehdä”, sanoo Kirurgisen sairaalan Kuulokeskuksessa työskentelevä audionomi Maria Pastila-Lyytinen

Audionomi on kuulon kuntoutukseen erikoistunut terveydenhuollon ammattilainen. Diagnostiset kuulontutkimukset ja kuulokojesovitukset muodostavat valtaosan Marian työpäivistä. 

Potilas tulee Kuulokeskukseen lähetteellä. Ensikäynnillä vastassa on audionomi, joka haastattelee potilasta ja tekee tarvittavia kuulontutkimuksia. Tutkimukset antavat tietoa kuulovian vaikeusasteesta. 

“Äänesaudiometrialla eli kuulokäyrällä selvitän kykyä kuulla äänikorkeudeltaan erilaisia ääniä. Tutkimustulosten perusteella lääkäri arvioi kuulonkuntoutuksen tarpeen. Kuulokojekuntoutusta suunniteltaessa teen myös puheentunnistuskyvyn mittauksen ja arvioin, millaisen kuulokojeen potilas tarvitsee.” 

Audionomiksi kouluttautuminen oli luonnollinen jatkumo 

Yli 10 vuotta Kuulokeskuksessa viihtynyt Maria pitää itsenäisestä vastaanottotyöstä. Kollegan tuki on silti lähellä, sillä audionomit ovat osa Kuulokeskuksen moniammatillista työryhmää. 

Työssä kiehtoo monipuolinen työnkuva ja jatkuva oppiminen ohjelmistojen ja laitteiden kehittyessä motivoi. 

Kiinnostus audionomiksi kouluttautumiseen heräsi alun perin omasta lähipiiristä. 

“Tuttavallani on kuulokoje. Lisäksi olen aikaisemmin työskennellyt sairaanhoitajana kuntouttavan hoitotyön parissa, joten audionomiksi kouluttautuminen oli luonnollinen jatkumo.” 

Vaativa kuulonkuntoutus haastaa ja palkitsee 

Vastaanotolle tuleva potilas on usein ensimmäisen kuulokojeen saaja. Osa potilaista ei tiedä, miltä kuulokoje näyttää. Siinä hetkessä tärkeintä on potilaan kohtaaminen. 

“Kuuntelen, millaista tukea potilas toivoo ja tarjoan tietoa kuulonkuntoutuksesta. Kuulokojekuntoutus ja uusiin ääniin tottuminen vaatii motivaatiota ja kojeen sinnikästä käyttöä.” 

Työ vaativan kuulonkuntoutuksen parissa haastaa ja palkitsee. 

“Ihmisillä on monenlaisia kuulemisen ongelmia, jotka tulee yksilöllisesti huomioida. Tämä haastaa, mutta on myös työn suola.” 

HUS osallistuu audionomien koulutukseen

Audionomiksi voi kouluttautua terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut, kuten sairaanhoitaja tai fysioterapeutti. HUSin korva-, nenä- ja kurkkutautien linja osallistuu Metropolian täydennyskoulutuksen toteutukseen. 

“Korva-, nenä- ja kurkkutautien linja vastaa lääketieteellisestä, teknisestä ja puheaudiologisesta koulutusosuudesta sekä audiologisen hoitotyön opetuksesta. Lisäksi tarjoamme Kuulokeskuksessa audionomiopiskelijoille tutustumis- ja harjoittelujaksoja”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien linjan ylihoitaja Vanesa Numanovic

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.