Plastiikkakirurgiset toimenpiteet

Ihmisen lihoessa iho venyy, ja merkittävän laihtumisen jälkeen iho ei aina jaksa palautua. Syntyy ihopoimuja, jotka muodostuvat yleensä tiettyihin kehon kohtiin, joskin niiden aste vaihtelee suuresti yksilöittäin lähes huomaamattomasta löysyydestä aina suuriin ihopoimuihin saakka. 

Pienet ihopoimut saattavat aiheuttaa kosmeettisen haitan, mutta suuremmat muutokset mahdollisesti myös toiminnallisen vaivan. Laihtumisen jälkeisiä iho-poimuja muodostuu tyypillisesti etenkin alavatsalle, rintoihin, olkavarsiin ja sisäreisiin. Joil-lakin todetaan myös haittaavat ihopoimut kyljissä tai pakaraseudussa. Laihtuminen aiheuttaa ihon löystymistä myös kasvojen ja kaulan alueella. Useimmilla potilailla kasvojen muutokset eivät ole merkittäviä.

Laihtumisen jälkeisten ihomuutosten korjaavaa plastiikkakirurgiaa kutsutaan postbariatriseksi kirurgiaksi. Plastiikkakirurgiset toimenpiteet suoritetaan siinä vaiheessa, kun paino on vakiintunut vähintään vuodeksi ja riittävän alhainen paino/normaalipaino on saavutettu.

Riittävän alhainen paino määritellään yleensä käyttäen painoindeksiä (BMI=body mass index). Painoindeksi on useimmille tuttu jo laihdutusvaiheesta ja sen laskennassa auttaa oma lääkäri/terveydenhoitaja.  Painoindeksin tulee pääsääntöisesti olla alle 32 ennen plastiikkakirurgisia leikkauksia.  Lisäksi plastiikkakirurgiaa harkitsevan potilaan ravitsemustilan on oltava kunnossa. Merkittävät perussairaudet saattavat olla este plastiikkakirurgiselle toimenpiteelle.

Mikäli edellä mainitut ihopoimut aiheuttavat toiminnallisen tai terveydellisen haitan, voidaan korjausta harkita julkisen terveydenhuollon piirissä. Leikkauspäätöksen tekee aina hoitava plastiikkakirurgi ja lähete plastiikkakirurgin arviota varten voidaan tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua laihdutusleikkauksesta.

Tyypillisin julkisen terveydenhuollon piirissä korjattava ihopoimu on alavatsan/alavartalon roikkuva iho.  Postbariatriset leikkaukset luokitellaan ei-kiireellisiksi toimenpiteiksi ja jonotusaika leikkaukseen on yleensä jonoon asettamisesta lukien vajaa kuusi kuukautta. Mikäli tarvitaan/suunnitellaan useampia leikkauksia, saatetaan ne tehdä vaiheittain – kaikkea ei välttämättä voida korjata kerralla.

Seuraavassa esitellään aivan pääpiirteissään tyypillisimmät postbariatriset toimenpiteet:

 • Vatsan/alavartalon korjausleikkaus (abdominoplastia, bodylift)
  Kun alavatsan ihopoimu roikkuu sukuelinten päällä, saattaa poimu aiheuttaa hankaluutta päivittäisissä toimissa, pukeutumisessa, liikunnassa ja hygieniassa. Tällöin voidaan harkita korjausleikkausta julkisen terveydenhuollon piirissä. Leikkauksessa poistetaan alavatsalta löysä iho ja ihoa kiristetään alaspäin. Tarvittaessa vatsapeitteiden lihakset korjataan oikeaan asemaan. Alavatsalle jää koko vatsan levyinen arpi. Sairaalahoito kestää tyypillisesti 3-5 vuorokautta ja sairausloman tarve on 4-6 viikkoa ammatista riippuen.

  Mikäli alavatsan ihopoimu jatkuu merkittävästi myös selän puolelle saattaa korjaus edellyttää leikkausarven ulottamista donitsimaisesti alavartalon ympäri (bodylift). Toipuminen ja sairausloma kuten yllä.

 • Rintojen korjaus (reduktioplastia mammae)
  Merkittävän laihtumisen jälkeen rinnat pienenevät/tyhjenevät sekä laskeutuvat alaspäin. Joskus laihtuminen aiheuttaa myös epäsymmetriaa rintojen koon ja muodon suhteen. Muutokset ovat samansuuntaisia molemmilla sukupuolilla. Tyypillisin toiminnallinen haitta on ihon hiertyminen rikki tai tulehtuminen rinnanaluspoimun alueella.

  Toistuvat iho-ongelmat saattavat oikeuttaa rintojen korjausleikkaukseen (reduktioplastiaan) julkisen terveydenhuollon piirissä. Sairaalahoito kestää yleensä 1-2 päivää ja sairausloma-tarve on neljä viikkoa.

 • Olkavarsien ihon kiristys (brachioplastia)
  Kymmenien kilojen laihtumisen seurauksena olkavarsien iho löystyy. Seurauksena on yleensä eri asteiset “allit” eli olkavarren alapinnalle muodostuva löyhä ihopussi. Näihin liittyviä korjausleikkauksia ei pääsääntöisesti tehdä julkisen terveydenhuollon piirissä, sillä haitta on käytännössä vain kosmeettinen.
 • Sisäreisien ihon kiristys (tigh lift)
  Sisäreisien veltto iho kertyy poimuiksi yleensä aivan reiden tyveen.  Sisäreisien velton ihon kiristystä julkisella sektorilla voidaan harkita, mikäli sisäreiden ihopoimu aiheuttaa toiminnallisen tai terveydellisen haitan. Tyypillisimpiä tällaisia oireita ovat ihon hiertyminen/hankautuminen rasitukseen liittyen, ihorikot ja ihoinfektiot.

  Merkittävästä laihtumisesta huolimatta on tavallista, että juuri reisiin jää merkittäviä rasva-kertymiä. Sisäreiden ihon kiristysleikkaus ei tarkoita näiden rasvakertymien poistoa rasvaimulla esteettisistä syistä.