Keskenmenon hoito

​Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa ja yleensä sikiö painaa tällöin alle 500 grammaa. Raskaus voi keskeytyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana. Tällöin kuukautiset ovat muutaman päivän myöhässä ja saattavat olla normaalia runsaammat ja kivuliaammat. Näissä tapauksissa ei tarvita minkäänlaista hoitoa. Varsinaisia keskenmenoja on noin 15 % todetuista raskauksista. Suurin osa näistä keskenmenoista tapahtuu alkuraskaudessa ennen 13. raskausviikkoa. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Siten käynnistymässä olevaa tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei voi myöskään lääketieteellisesti juuri estää.

Keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla, joka muuttuu runsaammaksi. Vuodon mukana saattaa tulla suuriakin hyytymiä. Kuukautiskipujen kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat yleisiä. Alkuraskauden aikana tapahtuvat keskenmenot pyritään hoitamaan virka-aikana poliklinikalla. Vain runsaasti vuotavat potilaat tarvitsevat päivystyksellistä hoitoa muina aikoina. Joskus sikiö on voinut olla kuolleena useampia viikkoja, ja keskenmeno havaitaan kohdun kasvun pysähtymisenä.

Keskenmeno varmistetaan ultraäänitutkimuksen avulla. Jos kohtu on tyhjentynyt tai tyhjenemässä eikä vuoto ole runsasta, tilannetta voidaan jäädä seuraamaan. Jos kohdun tyhjentäminen on tarpeen, vaihtoehtoina on lääkkeellinen hoito tai kohdun kaavinta. Joskus kaavinta on perusteltu runsaan vuodon takia. Kaavinta suoritetaan nukutuksessa.

Myöhäinen keskenmeno (12. raskausviikon jälkeen) alkaa usein lapsivedenmenolla, jota seuraavat supistukset ja sikiön syntyminen. Joskus sikiö saattaa menehtyä kohdun sisälle ilman, että keskenmeno käynnistyy. Raskausviikoista riippuen kohtu tyhjennetään kaavinnalla tai käynnistämällä keskenmeno lääkkeitä käyttäen.

Keskenmenopotilaita hoidetaan sairaaloiden naistentautien päivystyksissä. Virka-aikana keskenmenopotilaiden hoito on Hyks-alueella (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kerava, Kauniainen, Kirkkonummi) keskitetty Naistenklinikan naistentautien poliklinikalle.
 

 Hoitopaikat

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta