Sarveiskalvonsiirtoleikkaus

Sarveiskalvonsiirto on päiväkirurginen toimenpide. Leikkaus tehdään yleensä aamulla, minkä jälkeen potilaan vointia seurataan muutaman tunnin ajan ennen kotiutumista. Jälkitarkastus on seuraavana päivänä.
 
Sarveiskalvonsiirtoleikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Potilas on leikkauksessa hereillä ja omissa vaatteissa. Kaihileikkaus on mahdollista yhdistää sarveiskalvonsiirtoon ja se tehdäänkin hyvin usein DSAEK- ja DMEK-leikkauksien yhteydessä. 
 
Jos sarveiskalvonsiirto on perusteltu hoito molempiin silmiin, ensin hoidetaan toinen silmä. Kun aiemmin leikatun silmän ompeleet on poistettu, ja muutokset näössä ovat pysähtyneet, voidaan suunnitella toisen silmän leikkaus.
 
Sarveiskalvonsiirto voidaan suorittaa neljällä eri tekniikalla (kts. kuva sarveiskalvon kerroksista):
 
 
  • Lävistävän sarveiskalvonsiirron (PKP) tekniikkaa on käytetty pitkään. Siinä sarveiskalvosta poistetaan pyöreä keskeinen kiekko, joka sisältää kaikki sarveiskalvon kerrokset. Tilalle ommellaan vastaava kaikki sarveiskalvon kerrokset sisältävä siirre. Ompeleet poistetaan noin vuoden kuluttua leikkauksesta.
     
  • Endoteelinsiirto (DSAEK tai DMEK) on tällä hetkellä eniten tehty sarveiskalvonsiirto. Siinä sarveiskalvosta vaihdetaan ainoastaan Descemetin kalvo ja endoteelisolukerros. DSAEK-menetelmssä siirrännäinen on paksumpi, siirrännäisessä on mukana sarveiskalvon strooman osaa. Potilas on selinmakuulla asentohoidossa heti leikkauksen jälkeen muutamasta päivästä viikkoon. Asentohoito on tärkeää siirteen kiinnittymisen takia. Endoteelinsiirrossa ompeleita laitetaan vain muutama ja ne poistetaan noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Näkö kirkastuu endoteelisiirron jälkeen nopeammin kuin lävistävän siirron jälkeen ja siirteeseen tulee vähemmän hajataittoa ja harvemmin hyljintäreaktio.
        
  • Kerroksittaisessa sarveiskalvon pintakerrosten siirtoleikkauksessa (DALK) sarveiskalvosta poistetaan pintakerrokset Descemetin kalvoon asti, jotka korvataan sarveiskalvosiirteellä. Oma endoteelisolukko siis säilyy. DALK-tekniikka on kirurgisesti vaativa ja leikkaus kestää muita sarveiskalvonsiirtoja kauemmin. Asentohoito selinmakuulla varmistaa siirteen kiinnittymisen kunnolla. Lääkäri kertoo asentohoidon tarpeen ja keston. DALK-leikkauksen etuja ovat oman endoteelikerroksen säilyminen ja pienempi hyljintäreaktioiden mahdollisuus. DALK-siirre tehdään usein keratokonusta sairastavalle.