Keskenmenot



KYSYMYS:

Hei! Kysyisin raskauden keskeytyksestä ja sen jälkeen uudelleen raskaaksi tulemisesta. Onko jotain haittaa (esim. alkavaa raskautta tai odottajaa ajatellen), jos lääkkeellisen raskauden keskeytyksen jälkeen tulee raskaaksi jo ennen ensimmäisiä kuukautisia? Miksi raskauden keskeytyksen jälkeen tulisi odottaa 1-2 kuukautiset ennen seuraavaa raskautumisyritystä?
VASTAUS:
Hei,
Keskustelin aiheesta lääkärin kanssa, eikä äidin tai kehittyvän lapsen kannalta ole väliä, vaikka kuukautisia ei tulisikaan. Raskaus voi siis aivan hyvin alkaa ennen seuraavia kuukautisia. Raskauden keston arvioiminen on kuitenkin helpompaa jos välissä on yhdet kuukautiset, ja tähän perustuu myös kuulemasi ohje.

Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(30.8.2019)



KYSYMYS: (vastattu 27.2.2019)
Hei, Suuret pahoittelut kokemistasi keskenmenoista. Keskenmenotutkimukset aloitetaan kolmen peräkkäisen keskenmenon jälkeen, tai kahden, mikäli keskenmenoista toinen on tapahtunut 2. raskauskolmanneksella. Uuden, normaalisti sujuvan raskauden todennäköisyys on kuitenkin vielä kolmenkin keskenmenon jälkeen 60-70%, joten mahdollisuutenne normaaliin raskauteen ovat hyvät. Lapsettomuustutkimukset aloitetaan, jos raskaus ei ala vuoden kuluttua aktiivisen yrittämisen aloittamisesta. Tällä hetkellä voitte siis aivan normaalisti yrittää raskautta.
VASTAUS:
Tutustu naistalon keskenmenoa koskevaan tietoon täällä:
https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskausajan-ongelmat/keskenmeno

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 


KYSYMYS:
Hei,
Melkein 1,5 vuoden yrittämisen jälkeen tein viimeinkin positiivisen raskaustestin, osoittautui sitten olevan kemiallinen keskenmeno kun vuoto alkoi rv 5+2 ja raskaustesti ei muuttunut vahvemmiksi.
Vuoto kesti vain 2 päivää mutta alavatsakipu jatkuu edelleen vaikka vuoto loppunut. Vuoto oli runsas, sekä hyytymiä tuli jonkun verran. Kipu tällä hetkellä enemmän vihlovaa, eteenkin munajohtimien kohdalla. Raskaustesti ollut nyt negatiivinen.
Kysymys kuluu onko tavallista että vuoto kestää vain 2 päivää? Sekä pitäisikö kivun takia käydä näytillä vai odotanko vielä?
VASTAUS:
Hei,
Akuuteissa terveydellisissä ongelmissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseenne.

Yleensä keskenmenoissa vuoto kestää enemmän kuin kaksi päivää, mutta vaikea sanoa, mikä sinun tilanteesi on ollut.  Yleisohjeena raskauden alkuviikkoina tapahtuviin keskenmenoihin voidaan sanoa, että mikäli vuoto on niin runsasta, että se uhkaa yleisvointia, siihen liittyy kipua, joka ei kotikonstein hoidu, tai ilmenee infektion merkkejä (kuumetta, hajua vuodossa, pitkään jatkuvaa alavatsa/-selkäsärkyä), on hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen ja tarvittaessa tulla päivystykseen.

Mikäli kiputilanteesi on nyt sellainen, ettet pärjää, tai sinulla on yllä mainittuja infektion oireita, ole yhteydessä terveysasemalle.

Toivon Sinulle nopeaa toipumista ja parempaa onnea seuraavaan kiertoon. Pitkän yrityksen jälkeen myös hyvin varhaisilla viikoilla tapahtuva keskenmeno, kemiallinen raskaus tai vaikkapa tuulimuna voivat tuntua suurilta menetyksiltä. Tunteista puhuminen ja surun käsittely, esimerkiksi puolison tai ystävien kanssa, auttaa. Mikäli koet tarvitsevasi ammattiapua, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Kriisipuhelin tarjoaa maksutonta apua nimettömänä.

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Olen kuullut, ettei raskaana ollessaan saa ajaa traktoria matalataajuisen tärinän aiheuttaman keskenmenoriskin vuoksi. Itse ajan työssäni usein trukkia, puolesta tunnista useisiin tunteihin kerralla. Aiheuttaako trukki samanlaisen keskenmenoriskin? Kestääkö ajokielto koko raskauden? Olen vasta tehnyt raskaustestin, enkä ole vielä kertonut töissä raskaudestani.
VASTAUS:
Hei, Lämpimät onnittelut raskausuutisen johdosta! En ole kuullut ettei raskausaikana saisi ajaa traktoria tai trukkia, en myöskään löytänyt kirjallisuudesta tutkimuksia matalataajuisen tärinän aiheuttamasta keskenmenoriskistä. En siis pitäisi trukilla ajoa riskinä raskauden kannalta. Etenkin alkuraskaudessa kohtu on myös vielä melko pieni ja raskaus hyvin suojattu. Mikäli raskauden edetessä kehittyy ennenaikaista supistelua, vuotoa tai muita uhkaavia ennenaikaisen synnytyksen merkkejä, kannattaa työnkuvaa ja sairauslomaa miettiä.

Ystävällisin terveisin,
Marja Makkonen
Erikoistuva lääkäri, LT
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Hei, Olen 25 vuotias nainen, normaalipainoinen. Minulla on ollut kaksi keskenmenoa 05/2014 ja 10/2014. Mikä on todennäköisyys kolmanteen keskenmenoon? Voiko keskenmeno perityä äidilläni on myös ollut aikoinaan? Minulla on ollu nyt normaalit kuukautiset ja tein negatiivisen testin niin voimme alkaa yrittämään?
Voiko isolla stressillä olla vakituista sikiön hyvin voitiin?
VASTAUS:
Hei, Voitte hyvin alkaa nyt yrittämään uutta raskautta. Keskenmenon uusiutumisriski pysyy ennallaan yhden keskenmenon jälkeen ja suurenee hieman tämän jälkeen. Sattuma on merkittävin keskenmenojen syy, ja vielä kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus jatkuu keskeytymättä yli 60 %:lla. Toistuvien (kolmen peräkkäisen) keskenmenon jälkeen suositellaan hakeutumaan lisätutkimuksiin pariskunnan niin halutessa. Yksi tavallisimmista hoidettavissa olevista syistä toistuviin keskenmenoihin on tukostaipumus, joka voi joskus olla myös perinnöllistä. Yleisesti voi sanoa, että keskenmenoa ei voi ehkäistä. Normaalipainoisuus, sopiva liikunnan määrä, terveellinen ruokavalio ja tupakoimattomuus ovat kuitenkin hyödyksi kaikille raskautta suunnitteleville. Lisäksi kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan 0.4 mg:n foolihappolisää, joka tulisi aloittaa 1–3 kk ennen raskautta.
Äidin hyvinvoinnin tiedetään liittyvän sikiön hyvinvointiin. Uusin tutkimusnäyttö viittaa myös siihen, että äidin voimakas stressitila voi joskus vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen. Onneksi raskausaikana stressireaktiot toimivat kuitenkin vaimennetusti, eli voimakkaan stressivasteen aikaansaamiseksi sikiölle tarvitaan hyvin voimakas laukaiseva tekijä.

Marja Pasanen
LT, erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Olen 38-vuotias perusterve nainen. Sain alkuvuodesta biokemiallisen keskenmenon, ja tämän jälkeen heti seuraavana kuussa olin raskaana taas. Tämäkin raskaus päättyi keskenmenoon, sikiö oli kuollut viikossa 6+3 ja viikossa 11 sain vuotoja. Silloin en käynyt varhaisultrassa, joten en tiedä löikö sikiön sydän missään vaiheessa vai ei. Nyt olen raskaana taas, viikossa 10. Kätilö joka teki varhaisultran tässä raskaudessa puhui useasti tutkimuksen aikana siitä että jos tämäkin raskaus päättyy keskenmenoon, pääsisimme heti tutkimuksiin ja hän kysyi mikäli on veritulppaa suvussa. Vastasin että kyllä, koska tätini sai veritulpan yli 65-vuotiaana. Pelkään nyt että tämä kätilö epäili jo etukäteen komplikaatioita, vaikka sikiö oli normaalin kokoinen ja sydän löi viikossa 6+2.

Meidän on ollut helppo tulla raskaaksi, mnikä hän sanoi olevan hyvä merkki. Olen miettinyt sitä että onko mahdollista että biokemiallinen raskaus päättyi koska söin silloin Vermox-matokuuria? Ja kun toisen kerran tulin raskaaksi, oli minulla hyvin vakava kriisi; erittäin kovaa ympärivuorokautista ahdistusta, stressiä, paniikkia ja nukkumattomuutta ja kysyisin, voiko oma ahdinko aiheuttaa sikiölle vaurioita ja kuolemaa? Lähinna kysyn tätä kaikkea, jotta tietäisin, mitkä ovat riskit että minussa tai partnerissani on jotain vikaa, vai voiko olla että silloinen lääkekuuri ja sitä seuraava kova, pitkäkestoinen ahdinko aiheutti sikiölle kuoleman?
VASTAUS:
Hei! Alkuraskauden keskenmenot ovat hyvin yleisiä, 10-15% raskauksista päättyy keskenmenoon. Usein keskenmenoille ei löydy mitään selkeää syytä. Erittäin varhaisessa keskenmenossa (”biokemiallinen raskaus”) hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa että se näkyy positiivisena raskaustestinä. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä. Nämä biokemialliset raskaudet ovat vielä yleisempiä, usein nainen ei itse edes tiedä olevansa raskaana. Keskenmenon uusiutumisriski pysyy ennallaan yhden alkuraskauden keskenmenon jälkeen ja suurenee vain hieman toisen keskenmenon jälkeen. Vain noin 1%:lla naisista keskenmeno toistuu kolme kertaa peräkkäin, jolloin suositellaan jatkotutkimuksia pariskunnan niin halutessaan. Vielä kolmannenkin peräkkäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus jatkuu normaalisti yli 60 %:lla.
Äidin alkuraskauden aikaisen mebendatsolin (Vermox) käytön ei ole osoitettu lisäävän epämuodostumariskiä tai muita sikiöhaittoja. Lääkityksen aloittamista on kuitenkin suositeltu siirtämään raskausviikolle 16. jos mahdollista. Todennäköisesti alkuraskauden keskenmeno olisi tapahtunut joka tapauksessa, lääkityksellä tuskin on osuutta asiaan. Tiedetään, että äidin voimakkaalla stressitilalla voi olla vaikutuksia sikiön kasvuun ja kehitykseen. Kuitenkaan selvää näyttöä siitä, että stressi aiheuttaisi keskenmenon, ei ole.
En usko, että ultraäänen tehnyt kätilö on epäillyt komplikaatioita, jos alkuraskauden ultraäänessä on nähty elävä sikiö. Todennäköisyys on hyvä sille, että nykyinen raskaus jatkuu normaalisti!

Ystävällisin terveisin,
Taru Savonius
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Heippa! onko totta että työn fyysinen raskaus EI vaikuta uhkaavaan keskenmenoon. olen vasta viikolla 7+3 ja minulle tuli verenvuotoa raskaan työpäivän päätteeksi joka sisältää todella paljon painavien ihmisten kääntelyitä,kuivittelua ym.8ultra tehtiin ja elävä sikiö siellä on ainakin vielä toistaiseksi) edellisen raskauden aikana kävi ihan samanlailla ja sain heti sairaslomaa. tällä kertaa en olisi saanut kuin päivän mutta pyydettäessäni suostui kirjoittamaan pari päivää. kuulemma työn raskaus ei haittaa. (VAIKKA ON VERENVUOTOJA ja näköjään taipumusta viitaten edelliseen????) onko näin. vähän pelottaa mennä takaisin töihin.
VASTAUS:
Hei! Näillä viikoilla (ensimmäinen raskauskolmannes) lepohoito ei valitettavasti vaikuta raskauden lopputulokseen (keskenmenoriskiin). Työterveyslääkäri on oikea taho mietittäessä erityisäitiyspäiväraha-asioita.

Hanna Kahila
Osastonlääkäri
Synnytysyksikkö, Hyvinkään sairaala



KYSYMYS:
Hei, Olen kokenut keskenmenot 12/07 ja 01/14. Syynä oli tuulimunaraskaus.
Minulle kerrottiin, että keskenmenojen syytä aletaan tutkia vasta kolmannen keskenmenon jälkeen. Toivoisin lapsia, mutta emme ole toisen keskenmenon jälkeen uskaltaneet enää yrittää, koska äitinikin sai aikoinaan neljä keskenmenoa ennen kuin minä synnyin.
Nyt kuitenkin vietimme viikonloppuna mieheni kanssa hääpäivämme, ja epäilen olevani raskaana. Testiä en ole vielä tehnyt, odottelen sen kanssa vielä.
Mietinkin kuinka todennäköistä on, että tämäkin raskaus olisi tuulimunaraskaus? Ja miten voi olla mahdollista, että vuosia on monta raskauksien välissä ja kuitenkin päättyi keskenmenoon? Kiitos vastauksesta.
VASTAUS:
Hei, Alkuraskauden keskenmenot ovat hyvin yleisiä, noin 15 (-20) % alkuraskauksista menee kesken eikä näille usein löydy selkeää syytä. Tuulimunaraskaus on keskenmeno, jossa syynä on se, ettei hedelmöittynyt munasolu ala kehittyä alkioksi, vaikka sikiökalvot ja istukka kehittyvät. Yleisesti ottaen voi sanoa, että keskenmenon uusiutumisriski pysyy ennallaan yhden alkuraskauden keskenmenon jälkeen ja suurenee vain hieman tämän jälkeen. Noin joka kymmenennellä naisella keskenmeno toistuu kolme kertaa peräkkäin (abortus habitualis), jolloin suositellaan jatkotutkimuksia. Vielä kolmannenkin peräkkäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus jatkuu keskeytymättä yli 60 %:lla.
Sattuma on ehdottomasti yleisin keskenmenon ja etenkin tuulimunaraskauden syy, tämän vuoksi todennäköisyys keskenmenolle on sama vaikka välissä kuluisikin useita vuosia (jos odottajan ikä on alle 35 vuotta ja hän on muuten terve). Keskenmenon voivat aiheuttaa hyvin monet tekijät, useimmat näistä eivät ole perinnöllisiä, eikä näitä tekijöitä voida aina korjata tai hoitaa. Toisaalta valtaosalla toistuvista keskenmenoista kärsineillä pareista ei löydy tutkimuksissakaan selkeää syytä keskenmenojen taustalta. Yleisimmät tutkittavissa olevat syyt ovat sikiöstä johtuvat tekijät (esimerkiksi sikiön kromosomipoikkeavuudet), odottajan kohdun tai kohdunkaulan kanavan rakenteelliset ongelmat (esimerkiksi myoomat), odottajan hormonaaliset syyt (esimerkiksi hoitamaton diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta), infektiot, lisääntynyt tukostaipumus ja ulkoiset syyt (esimerkiksi tupakointi, alkoholinkäyttö tai ylipaino).
Toivottavasti tämä mahdollisesti alkanut raskaus on normaali kohdunsisäinen raskaus ja etenee hyvin. Se on todennäköisin vaihtoehto. Halutessasi voit hakeutua varhaisultraääneen noin raskausviikolla 6-7, jolloin voidaan jo tarkastaa näkyykö kohtuontelossa ruskuaisrengas, raskauspussi ja elävä sikiö, jolloin tuulimunaraskaus on suljettu pois ja keskenmenon todennäköisyys jo huomattavasti pienempi (3 %).

Ystävällisin terveisin,
Marja Pasanen
Erikoistuva lääkäri, LT
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Minulla oli keskeytynyt keskenmeno viikolla 8+3, alkio vastasi silloin viikkoja 6+3. Tehtiin lääkeellinen tyhjennys joka sujui mallikkaasti. Vuoto kesti noin viikon. Kuinka nopeasti r-hormoni laskee "nollille"? Hcg mitataan 3 viikon kuluttua tyhjennyksestä. Onko ovulaatio milloin mahdollinen? Gyne sanoi ettei uudelle raskaudelle ole estettä.
VASTAUS:
Hei! Nykyisten ohjeidemme mukaan alle 9rv keskenmenoissa, jotka hoidetaan lääkkellisesti osittain kotona, potilas tekee raskaustestin kotona 4 vko:n kuluttua tyhjennyksestä. Tuolloin on raskaushormonitaso useimmiten laskenut niin alas, ettei raskaustesti siihen enää reagoi. Mikäli raskaustesti kuitenkin näyttää positiivista, eikä vuotoa ole, voi testin toistaa 1-2 vkon kuluttua. Jos testi on tuolloin edelleen positiivinen, tulisi ottaa yhteyttä naistentautien poliklinikalle.

Uutta raskautta voi yrittää, kun vuoto on päättynyt ja raskaustesti on negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Minulla todettiin toinen tuulimunaraskaus 22.5, josta sain tyhjennyslääkkeet seuraavaks päiväksi. Vuoto kesti verisenä kolme viikkoa laantuen neljännen viikon alussa, nyt enää niukkaa rusehtavaa tiputtelua. Verikokeessa 16.6 hcg edelleen 300 ja uusintaverikoe 30.6. Olen todella ihmeissäni, että hormonia on vielä noin paljon, vaikka vuoto on ollut runsasta ja kestänyt pitkään! Onko siis mahdollista, että kohdussa on edelleen raskausmateriaalia, kun hormonitaso on edelleen koholla? Polilta sanottiin, että hormonitaso voi laskea hitaasti, mutta en saanut tälle mitään selitystä.
VASTAUS:
Hei, Istukkahormoni eli hCG (Human Chorionic Gonadotropin) on istukan tuottama hormoni, joka alkaa nousta noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Normaalisti naisen veressä on istukkahormonia alle 5 mlU/ml, raskaana olevan veressä hormonimäärä on moninkertainen ja alkuraskaudessa pitoisuus nousee kolmanteen raskauskuukauteen saakka. hCG-pitoisuudessa eri raskausviikkoina esiintyy suuria yksilöllisiä vaihteluita, samoin kuin pitoisuuden nousu ja laskuvauhdissa. Keskenmenon jälkeen istukkahormonin pitoisuuden pitäisi laskea normaalille tasolle noin viidessä viikossa. Sinun tapauksessasi istukkahormonin lasku kuulostaa siis normaalilta. Olettaisin, että kesäkuun lopussa hCG on jo ollut lähes normaali tai normaali. Mikäli hormonitaso jää kuitenkin edelleen koholle, ohjelmoidaan yleensä ultraäänitutkimus, jossa tarkistetaan, ettei kohtuonteloon ole jäänyt raskausmateriaalia. Myös poikkeavan pitkään jatkunut verinen vuoto ja alavatsakivut voivat viitata raskausmateriaalin jäämiseen kohtuun. Hidas istukkahormonipitoisuuden lasku yksinään ei siis välttämättä kerro epätäydellisestä kohdun tyhjenemisestä.

Ystävällisin terveisin,
Marja Pasanen
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei! Eli minulla on seuraavanlainen tilanne; taustalla on keskeytynyt keskenmeno (rv 8+jotain), alkuraskauden keskenmeno ja 2 kemiallista raskautta. Nyt olen raskaana, rv 5+2. Ja tod.näk. Tämäkin keskeytynyt keskenmeno (otettiin kolposkopia, 5 koepalaa ja sen seurauksena alkoi todella runsas vuoto kera hyytymien, vuotoa kesti 5h ja loppuiyhenäkin,asia kuitenkin selviää nyt kun ultraan pääsen). Edellinen keskeytynyt myös alkoi kyseisen operaation jälkeen, kylläkin muutaman päivän päästä ja asiasta oltiin erimieltä, että mistä johtui. Itsestäni vain tuntuu että tämä koepalojen otto laittoi jotain liikkeelle, kun 2 päivää oli sitä normaalia vuotoa operaation tiimoilta, sitten 2 päivää vuodotonta ja sitten muutamana seuraavana aamuna hulahti kirkasta verta paljon. Silloin vielä elävä pieni näkyi, mutta nt ultrassa paljastui että vuodon aikoihin lakannut kasvamasta. kolposkopian suorittanut vannotti että ÄÄRIMMÄISEN harvinaista että moisen takia tulisi keskenmeno. Nyt kuitenkin mietin, kun uudestaan tapahtuu, ja kun samantien alkoi vuoto,että voisiko kuitenkin johtua siitä? Onko olemassa tietty riskiryhmä keille näin tapahtuu vai pelkästään äärimmäisen huonoa tuuria? Minulle kuitenkin sattui "se huono tuuri" kahdesti. Entuudestaan minulla on 2 tervettä lasta. Asia mietityttää nyt tosiaan entistä enemmän kun käyn saman läpi mitä vuosi sitten (keskeytynyt km). Ja tuntuu että gynekologit sanovat että ei ole mahdollista ja osa lääkäreistäkin, kun taas sitten osa lääkäreistä on ollut sitä mieltä että nimenomaan siitä johtuu. Toista samanlaista tarinaa en ole kuullut tapahtuneen.
VASTAUS:
Hei,
Pidän epätodennäköisenä, että kolposkopia ja otetut koepalat johtaisivat keskenmenoon. Kolposkopia pyritään tekemään, jos mahdollista, joko ennen tai jälkeen raskauden tai ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. 10-15% kaikista alkuraskauksista johtaa keskenmenoon ja todennäköisesti sinunkin tapauksessasi kyse on ollut ”normaaleista” alkuraskauden keskenmenoista riippumatta tehdyistä toimenpiteistä. Sähkösilmukkahoito (LOOP-konisaatio) raskauden aikana voi johtaa verenvuotoon sekä ennenaikaiseen kohdunkaulan kypsymiseen ja siten ennenaikaiseen synnytykseen, mutta pelkän kolposkopian ja biopsioiden oton ei ole todettu vaikuttavan tähän. Tiedossani ei ole myöskään mitään tiettyä riskiryhmää, jotka olisivat alttiimpia keskenmenoille raskauden aikaisten kohdunkaulan toimenpiteiden jälkeen. Toimenpiteen jälkeinen tulehdus ja jonkinlainen alttius tulehduksille voisi teoriassa lisätä keskenmenon riskiä mutta kysymyksen perusteella ymmärtäisin, että kolposkopian jälkeinen vuoto on alkanut heti toimenpiteen jälkeen eikä tulehduksen merkkejä ole kehittynyt.
Hienoa, että sinulla on kaksi normaalisti mennyttä raskautta ja synnytystä taustalla. Tämä lisää todennäköisyyttä myös normaaleille jatkoraskauksille.

Ystävällisin terveisin,
Marja Pasanen
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset

KYSYMYS:
Olen viimeisen kahden vuoden aikana saanut neljä keskenmenoa. Lisäksi minulla on v. 2010 syntynyt tyttö. Raskaaksi olen joka kerta tullut hyvin saman ajan sisällä. Ennen näitä keskenmenoja laihdutan n. 3 kk aikana 15 kiloa, muutin ruokavaliotani ja ryhdyin urheilemaan. Kolmen keskenmenon jälkeen olimme miehen jälkeen tutkimuksissa. Tutkimusten aikaan tulin uudelleen raskaaksi, jonka aikana minulla huomattiin lievä kilpirauhasen vajaatoiminta. Keskenmeno tapahtui kuitenkin vain muutama päivä lääkityksen aloituksen jälkeen. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet todella rankkoja. 1. ja toisessa keskeytyneessä ei vuotoja ollut juuri ollenkaan, kolmannessa ja neljännessä kyllä, mutta kaikki keskenmenot ovat olleet keskeytyneitä keskenmenoja. Lääkehoitokaan ei ole tehonnut kuin kerran, joten keskenmenojen fyysinen hoito ja toipuminen ovat kestäneet useamman kuukauden. Tämän kaiken keskellä olen henkisesti erittäin uupunut ja epätoivoinen. Kiireiset lääkärit eivät ehdi huolehtimaan kuin akuuteissa asioista eikä henkiselle puolelle ole annettu minkäänlaista apua. En tiedä kenen puoleen tulisi kääntyä tai onko erään mitään tehtävissä? Nyt olen jälleen raskaana ja tarkkailen jokaista vessareissua, onko paperissa aavistus punaista? Nyt olen huomannut valkoisessa paperissa väriä, välillä keltaista ja välillä aavistuksen ruskeaan taitavaa. Onko tällainen paperin jäämä verenvuotoa vai mitä? Valkovuoto vessakäyntien välillä kun on ihan väritöntä? Tätä on ollut myös aiemmissa raskauksissa ja siksi huolettaa. Ehdin jo ajatella, että syy on kilpirauhasessa, mutta nyt iski epätoivo tämänkin raskauden kanssa, vaikka lääkitys pitäisi olla kunnossa ja nostettu heti plussan jälkeen. Mikä todennäköisyys on saada yhden terveen lapsen jälkeen viisi keskenmenoa ilman että vikaa ei pitäisi olla varsinaisesti missään? Kiitokset vastauksessanne jo etukäteen.
VASTAUS:
Hei, Keskenmenon voivat aiheuttaa hyvin monet tekijät eikä näitä tekijöitä voida aina korjata tai hoitaa. Siksi tutkimukset keskenmenojen syyn selville saamiseksi aloitetaan yleensä vasta kolmannen peräkkäisen keskenmenon jälkeen. Valtaosalla toistuvista keskenmenoista kärsineillä pareista ei kuitenkaan voida todeta mitään selvää syytä keskenmenoihin. Yleisimmät tiedossa olevat syyt ovat sikiöstä johtuvat tekijät (esimerkiksi sikiön kromosomipoikkeavuudet), odottajan kohdun tai kohdunkaulan kanavan rakenteelliset ongelmat (esimerkiksi myoomat), odottajan hormonaaliset syyt (esimerkiksi hoitamaton diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta), infektiot, lisääntynyt tukostaipumus ja ulkoiset syyt (esimerkiksi tupakointi, alkoholinkäyttö tai ylipaino). Elämäntapamuutoksesi ja kilpirauhaslääkityksen aloittaminen parantavat varmasti normaalin raskauden todennäköisyyttä.
Joka kymmenennellä keskenmenon kokeneella naisella keskenmeno toistuu vähintään kolme kertaa peräkkäin (abortus habitualis). Tärkeimmät seuraavan raskauden ennusteeseen vaikuttavista tekijöistä ovat naisen ikä ja aikaisempien keskenmenojen lukumäärä sekä keskenmenojen ajankohta. Mikäli keskenmenot ovat tapahtuneet ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, jopa 60–80% naisista onnistuu seuraavassa raskaudessa ilman erityistä lääketieteellistä hoitoa.
Koska sinulla on taustalla jo yksi spontaani raskaus, jonka kulku on ilmeisesti ollut normaali, ja olet tullut nopeasti uudelleen raskaaksi, sanoisin että todennäköisyys normaalille raskaudelle on hyvä. Alkuraskauden verinen vuoto on tavallista. Sitä esiintyy normaalistikin joka viidennellä raskaana olevalla naisella, mutta toistuvan keskenmenon jälkeen joka toisella, vaikka raskaus päättyisikin normaalisti synnytykseen. En olisi siis huolissani kuvatun kaltaisesta hyvin niukasta vuodosta. Toivottavasti raskaus jatkuu tällä kertaa normaalisti ja pystyt jossain vaiheessa myös nauttimaan siitä ilman pelkoa uudesta menetyksestä, edellytykset raskauden jatkumiselle ovat ehdottomasti olemassa. Toivottavasti pystyt myös käsittelemään aiempia menetyksiä lähipiirin tai muun tukihenkilön kanssa, toistuva keskenmeno aiheuttaa suurta henkistä stressiä ja surua jonka käsittely vie aikaa. Suosittelen kääntymään ammattiavun puoleen esimerkiksi neuvolan tai terveyskeskuksen kautta, mikäli tähän on tarvetta.

Marja Pasanen
LT, erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala



KYSYMYS:
Hei, Olen 25 vuotias nainen, normaalipainoinen. Minulla on ollut kaksi keskenmenoa 05/2014 ja 10/2014. Mikä on todennäköisyys kolmanteen keskenmenoon? Voiko keskenmeno perityä äidilläni on myös ollut aikoinaan? Minulla on ollu nyt normaalit kuukautiset ja tein negatiivisen testin niin voimme alkaa yrittämään?
Voiko isolla stressillä olla vakituista sikiön hyvin voitiin?
VASTAUS:
Hei, Voitte hyvin alkaa nyt yrittämään uutta raskautta. Keskenmenon uusiutumisriski pysyy ennallaan yhden keskenmenon jälkeen ja suurenee hieman tämän jälkeen. Sattuma on merkittävin keskenmenojen syy, ja vielä kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus jatkuu keskeytymättä yli 60 %:lla. Toistuvien (kolmen peräkkäisen) keskenmenon jälkeen suositellaan hakeutumaan lisätutkimuksiin pariskunnan niin halutessa. Yksi tavallisimmista hoidettavissa olevista syistä toistuviin keskenmenoihin on tukostaipumus, joka voi joskus olla myös perinnöllistä. Yleisesti voi sanoa, että keskenmenoa ei voi ehkäistä. Normaalipainoisuus, sopiva liikunnan määrä, terveellinen ruokavalio ja tupakoimattomuus ovat kuitenkin hyödyksi kaikille raskautta suunnitteleville. Lisäksi kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan 0.4 mg:n foolihappolisää, joka tulisi aloittaa 1–3 kk ennen raskautta.
Äidin hyvinvoinnin tiedetään liittyvän sikiön hyvinvointiin. Uusin tutkimusnäyttö viittaa myös siihen, että äidin voimakas stressitila voi joskus vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen. Onneksi raskausaikana stressireaktiot toimivat kuitenkin vaimennetusti, eli voimakkaan stressivasteen aikaansaamiseksi sikiölle tarvitaan hyvin voimakas laukaiseva tekijä.

Marja Pasanen
LT, erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei, Raskauteni päättyi keskeytyneeseen keskenmenoon rv 7+5. Nyt tuosta tapahtumasta on reilut yhdeksän viikkoa. Onko mahdollista, että raskaustesti näyttää edelleen haaleaa plussaa tuon keskenmenon vuoksi eli voiko minulla olla edelleen raskaushormonia elimistössäni tuosta johtuen?
VASTAUS:
Hei! Suosittelen sinua tekemään uuden raskaustestin 1-2 vko:n kuluttua. Mikäli testi näyttää edelleen positiivista, kehoittaisin hakeutumaan lääkäriin. On mahdollista, että kyseessä on uusi raskaus tai vaihtoehtoisesti keskenmenon jäljiltä kohtuun on jäänyt raskausmateriaalia, jonka vuoksi raskaushormonia edelleen erittyy. Mikäli sinulla on pitkittynyttä vuotoa tai kipuja, on syytä hakeutua lääkäriin jo aiemmin.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala