Kohdunkaulasyövän seulonta

Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet


HUSLAB sulkee osan toimipisteistään valtakunnallisen koronavirustilanteen takia. Sulkujen takia on jouduttu perumaan myös kohdunkaulasyövän seulonnan aikoja.

Tieto ajan mahdollisesta peruutuksesta on lähetetty sinulle kirjeitse. Ilmoitamme asiasta kirjeellä, koska muuta yhteystietoa ei ole saatavilla.

Jos seulonta-aikasi on hyvin pian, suosittelemme tarkistamaan toimipisteen tilanteen. Päivitämme tietoa jatkuvasti HUSLABin sivuille:  
>> Näytteenottopisteet

Jos toimipiste on suljettu, se tarkoittaa, että aikasi on jouduttu perumaan. Sinulle on lähetetty tieto tästä kirjeitse kotiin. 
>> Varaa uusi aika ​​


Kohdunkaulansyövän seulonta


​Kohdunkaulasyövän seulonta on lakisääteistä, kutsuttavalle naiselle maksutonta ehkäisevää terveydenhuoltoa. Sen tarkoituksena on todeta mahdollinen kohdunkaulasyövän esiaste ja hoitaa se varhaisessa vaiheessa, jotta syövän kehittyminen voidaan estää. Syöpiä todetaan kaiken ikäisillä naisilla. Osallistumalla seulontaan edistät omaa terveyttäsi!

 

Mitä uutta? 

 
HUSLAB uudisti kohdunkaulansyövän seulontaohjelman vuoden 2019 alusta. Nyt seulonta perustuu 30 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla naisilla ensisijaisesti papilloomavirusta osoittavaan HPV-testiin nykyisen Papa-testin sijaan. Alle 30-vuotiailla seulonta perustuu edelleen Papa-testiin. HUSLABin järjestämään seulontaan osallistuvissa kunnissa kutsutaan vuodesta 2019 alkaen kaikki 25–65-vuotiaat naiset seulontaan 5 vuoden välein. 
 
Papilloomavirustartunta eli HPV-tartunta on kohdunkaulasyövän tärkein riskitekijä. HPV-testiin perustuva seulonta vähentää syövän ilmaantuvuutta eli uusien tautitapausten määrää merkittävästi enemmän kuin Papa-testiin perustuva seulonta. Alle 30-vuotiailla HPV-tartunnat ovat kuitenkin varsin yleisiä, mutta lähes aina itsestään paranevia. Siitä syystä seulottavalle aiheutuvan stressin ja turhien hoitokäyntien välttämiseksi alle 30-vuotiailla jatketaan Papa-seulontaa. 
 

Mitä seulontak​äynnillä tapahtuu? 

 
HUSLAB varaa sinulle valmiin ajan seulontanäytteen ottoon. Saat tämän ajan kutsukirjeessä. Sinun on mahdollista alla olevasta linkistä tai soittamalla alla olevaan puhelinnumeroon muuttaa aika itsellesi sopivammaksi tai peruuttaa aika, mikäli et halua osallistua seulontaan. 
 
Jos sinulla on liikuntaeste, ilmoitathan siitä soittamalla ajanvarausnumeroomme
(09) 471 86800, ma–pe klo 7.30–15.30. 
 
 
puhelinnumero (09) 471 86800 (ma-pe klo 7.30–15.30) 
 
Ota seulontakäynnille mukaan KELA-kortti tai muu henkilötodistus ja kutsun mukana postitse saamasi paperinen Kohdunkaulasyövän seulontalomake TÄYTETTYNÄ. Lomakkeen voit tulostaa myös alla olevasta linkistä.
 
 
Itse seulontakäyntiin ei testiuudistuksella ole vaikutusta. Tehtävään koulutettu hoitaja ottaa näytteen samalla tavoin kuin aiemmin. Ensin otetaan näytteet lastalla emättimestä ja kohdunsuulta sekä näyteharjalla kohdunkaulakanavasta, ja näytteet sivellään objektilasille. Lopuksi näyteharjaa pyöritetään HPV-näyteputkessa. Naisilta, joilla on kohtu poistettu kokonaan, näyte otetaan harjalla emättimestä.

Raskaana olevilta voidaan myös ottaa näyte seulontatestiä varten raskausviikolle 35 asti. Synnytyksen jälkeen näyte voidaan ottaa naisen toivuttua synnytyksestä, yleensä noin 1–2 kuukauden kuluttua. Kuukautisten aikana ei suositella näytteenottoa, mutta muu vuoto ei ole este näytteenotolle. 
 

Seulontavastauksen saat postitse

 
Saat seulontavastauksen kotiin postitse noin kuukauden kuluessa näytteenotosta. Mikäli seulontatestissä ei todeta mitään normaalista poikkeavaa, saat seuraavan kutsun seulontaan taas noin 5 vuoden kuluttua. Mikäli testissä todetaan normaalista poikkeavia tuloksia, saat ohjeet jatkotutkimuksiin osallistumisesta vastauskirjeessä ja erillisen kutsun jatkotutkimuksiin kirjeitse tai puhelimitse. Mahdolliset jatkotutkimukset tehdään oman alueesi naistentautien poliklinikalla. Jos muutokset ovat lieviä, riittää uusintanäyte 1–2 vuoden kuluttua. Tähänkin saat henkilökohtaisen kutsun. 
 
Seulontatesti kertoo tilanteesi näytteenottohetkellä. Useimmilla naisilla testin tulos on normaali, eli seulontanäytteestä ei löydetä mitään HPV-tartuntaan tai kohdunkaulan solumuutokseen viittaavaa. Myös todettavat solumuutokset ovat useimmiten lieviä muutoksia, jotka eivät viittaa syöpään tai sen esiasteeseen.