Siirry pääsisältöön

Urologia

Asiasanat:
  • urologia

Hoidamme urologiassa miesten ja naisten munuaisten ja virtsateiden sekä miesten sukuelinten sairauksia. Teemme myös tutkimusta ja hoidamme potilaita leikkauksella ja lääkkeellisesti.

Lääkäri juttelee potilaan kanssa.

Merkittävä osa urologiasta on syövän hoitoa. Kirurgisesti hoidettavia sairauksia ovat mm. munuaisten, virtsarakon ja eturauhasen kasvaimet, eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, virtsatiekivet, virtsateiden vammat ja arpikuroumat.

Urologiaan kuuluvat myös miesten ja naisten toiminnallisten virtsaamishäiriöiden ja virtsanpidätyshäiriöiden tutkimukset ja hoidot. Lisäksi erikoisalaan kuuluu miesten sukuelinten hormonaaliset, toiminnalliset ja lisääntymiskykyyn vaikuttavat häiriöt. 

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleisin miesten virtsaamishäiriöitä aiheuttava sairaus. Toinen keskeinen sairaus on virtsa- ja sukuelinten syöpä, etenkin eturauhassyöpä. 

Vaativimpia urologian toimenpiteitä ovat virtsarakon poistoleikkaukset ja korvaavan virtsarakon rakentaminen ohutsuolesta, kookkaiden munuaiskasvainten leikkaukset ja vatsaontelon takaisen tilan etäpesäkkeiden poisto kives- ja penissyöpäpotilailta. Myös virtsateiden korjaava kirurgia, virtsaputken ahtaumien hoito, virtsaputken keinosulkijaproteesileikkaukset, sukupuolenkorjausleikkaukset sekä laparoskooppisesti ja robottiavusteisesti tehtävät tähystysleikkaukset vaativat erityisperehtyneisyyttä.
Toimipisteet

Urologian poliklinikka, Meilahden tornisairaala

Meilahden tornisairaalan urologian poliklinikalla hoidamme virtsarakon ja eturauhasen sairauksia.

Vatsakeskuksen yhteisosasto M13 ja VARKO-yksikkö, Meilahden tornisairaala

HUS Vatsakeskuksen yhteisosaston M13 kokonaisuuteen Tornisairaalassa kuuluu monierikoisalainen sisätauti-kirurginen vuodeosasto sekä varhaisen kotiutumisen…

Vatsaelinkirurgian päivystysosastot M4 + M5, Meilahden tornisairaala

Meilahden tornisairaalan osastot M4 ja M5 ovat vatsaelinkirurgian päivystysosastoja.

Osasto K1 Urologia, Peijaksen sairaala

Hoidamme Peijaksen sairaalan osasto K1:llä urologisia potilaita. Osastomme jakautuu kahteen osaan, K1A ja K1B, ja käytössämme on yhteensä 40 sairaansijaa.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.