Gå till huvudinnehåll

Urologi

Nyckelord:
  • urologi

Inom urologin behandlar vi sjukdomar i njurarna och urinvägarna hos män och kvinnor samt i könsorganen hos män. Vi bedriver också forskning samt behandlar patienter kirurgiskt och med läkemedel.

Lääkäri juttelee potilaan kanssa.

En betydande del av urologi är behandling av cancer. Sjukdomar som behandlas kirurgiskt är bl.a. tumörer i njurarna, urinblåsan och prostatan, godartad prostataförstoring, urinvägsstenar, skador och förträngning i urinvägarna.

Urologi omfattar också undersökningar och behandlingar av funktionella urineringsstörningar och inkontinensproblem hos män och kvinnor. Dessutom omfattar specialiteten hormonella och funktionella störningar i de manliga könsorganen samt störningar som påverkar fertiliteten. 

Godartad prostataförstoring är den vanligaste sjukdomen som orsakar urineringsstörningar hos män. En annan central sjukdom är cancer i urin- och könsorganen, särskilt prostatacancer. 

De mest krävande urologiska ingreppen är borttagning av urinblåsan och skapande av ersättande urinblåsa av tunntarmen, operationer av stora njurtumörer och borttagning av metastaser från utrymmet bakom bukhålan hos patienter med testikel- och peniscancer. Även korrigerande kirurgisk behandling av urinvägarna, behandling av förträngningar i urinröret, protesoperationer med konstgjord slutmuskel kring urinröret, könskorrigeringsoperationer samt laparoskopiska och robotassisterad endoskopi kräver specialkompetens.

Enheter

Urologiska polikliniken, Mejlans tornsjukhus

På urologiska polikliniken i Mejlans tornsjukhus vårdar vi sjukdomar i urinblåsan och prostatan.

Gastrocentrums gemensamma avdelning M13 och VARKO-enheten, Mejlans tornsjukhus

HUS Gastrocentrums gemensamma avdelning M13 på tornsjukhuset är en helhet som omfattar en multidisciplinär kirurgisk vårdavdelning med 15 vårdplatser, samt…

Akutavdelningarna M4 + M5 för bukkirurgi, Mejlans tornsjukhus

Avdelningarna M4 och M5 på Mejlans tornsjukhus är akutavdelningar inom bukkirurgi.

Avdelning K1 Urologi, Pejas sjukhus

På avdelning K1 på Pejas sjukhus vårdar vi urologipatienter. Vår avdelning är uppdelad i två delar, K1A och K1B, och vi har totalt 40 vårdplatser.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.