Siirry pääsisältöön

Trombektomia eli suonitukoksen mekaaninen avaus

Asiasanat:
  • neurologia
  • Neurokeskus

Trombektomiaa eli suonitukoksen mekaanista avausta käytämme hoitomuotona silloin, kun kyseessä on suuren suonen tukos. Mekaaninen avaus on mahdollinen, jos riittävää verenkiertoa vailla oleva aivokudos ei ole vielä liian pahasti vaurioitunut.

Aivoinfarkti TT-kuvassa.

Aivovaltimon tukoksia hoidamme yleensä laskimonsisäisellä liuotushoidolla, joka täytyy aloittaa 9 tunnin sisällä oireiden alusta. Isoimman suonen tukoksessa liuotushoito ei usein riitä, vaan suoni täytyy avata mekaanisesti. 

Aloitamme Meilahden tornisairaalassa liuotushoidon vuosittain noin 340 potilaalle. Mekaanisella trombektomialla hoidamme noin 260 potilasta vuodessa. Meillä on valmius antaa trombektomiahoitoa ympäri vuorokauden. 

Aivovaurio estetään nopealla toiminnalla

Todennäköisyys, että osa uhatusta aivokudoksesta voidaan pelastaa, laskee joka minuutti. Trombektomia on elvytykseen verrattavissa oleva tilanne, jossa jokainen hukattu minuutti vähentää odotetusta elinajasta viikon.

Hoitopäätökseen tarvitsemme tarkan tiedon siitä, mihin aivojen osaan tukos vaikuttaa, ja kuinka paljon aivokudosta on vielä pelastettavissa. Tukoksen sijainti selviää, kun kuvannamme aivojen verisuonet. Jo syntyneen vaurion kokoa ja vielä pelastettavaa kudosta arvioidaan tilanteissa, joissa huomattava vaurio on jo saattanut kehittyä. Tämä tehdään perfuusiokuvantamisella, joka mittaa aivoverenkiertoa.

Jos hapen puute on tuhonnut tukoksen takana olevat aivojen osat, ei trombektomialla tai liuotushoidolla voida parantaa tilannetta. Tukoksen avaaminen ei korjaa vaurioita, vaan pelastaa ainoastaan sen osuuden kudoksesta, joka on pärjännyt siihen asti vajaalla verenkierrolla.

Aivoveritulpan sijainti sekä aika oireiden alkamisesta hoidon alkamiseen vaikuttavat toipumisennusteeseen sekä kuntoutustarpeeseen. Pysyvät oireet vaihtelevat suuresti. Akuutisti hoitamistamme aivoinfarktipotilaista kaksi kolmesta toipuu hyvin ja kuolleisuus aivohalvauksissa on maailman pienin.
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.