Siirry pääsisältöön

Kallon saumojen luutumishäiriöt

Asiasanat:
  • HUSUKE
  • suulakihalkiot
  • Puistosairaala

Kraniosynostoosi, eli yhden tai useamman kallon sauman ennenaikainen luutuminen, on huuli-suulakihalkioiden jälkeen pään ja kasvojen alueen yleisimpiä epämuodostumia. Kallon saumojen luutumishäiriöitä hoidamme Puistosairaalassa ja Uudessa lastensairaalassa.

Uusia kraniosynostooseja todetaan Suomessa vuosittain noin 50. Yleisimpiä ovat yhden kallon sauman luutumishäiriöt, harvinaisempia oireyhtymät, joissa useat kallon saumat ovat luutuneet.

Kraniosynostoosin seurauksena kallon muoto on poikkeava. Tyypilliset piirteet vaihtelevat sen mukaisesti, mistä saumasta on kyse. Kun yhden sauman luutuminen estää kalloa kasvamasta jollakin alueella, tämä johtaa aivojen kasvun muutoksiin toisaalla kalloa.

Kraniosynostooseihin voi myös liittyä aivotoiminnan häiriöitä. Useimmat kraniosynostoosit voidaan todeta ilman röntgenkuvausta. Röntgentutkimus tehdään silloin, kun suunnitellaan hoitoa.

Hoidamme kallon epämuodostumia leikkauksilla, joilla korjataan kallon muoto ja luodaan aivoille tilaa kasvaa. Leikkaus on tiimityötä, johon osallistuvat plastiikkakirurgit, lasten neurokirurgi ja anestesialääkäri. Leikkaushoidon jälkeen seuraamme tilannetta vastaanotoilla säännöllisin välein tarvittaessa aikuisuuteen asti, jotta mahdollisiin myöhemmin ilmeneviin aivotoiminnan tai kasvun häiriöihin voidaan tarvittaessa puuttua ajoissa.

Toimipisteet

Leikkaus- ja anestesiaosasto, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Leikkaus- ja anestesiaosastolla hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.

Vuodeosasto Avaruus, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Vuodeosasto Avaruudessa hoidamme luu- ja tukielinsairauksia ja -vammoja, neurologisia ja neurokirurgisia potilaita sekä huuli- ja…

Plastiikkakirurgian ja HUSUKE -poliklinikka, Puistosairaala

Plastiikkakirurgian ja HUSUKE poliklinikka toimii Puistosairaalassa Meilahden sairaala-alueella. Tulet meille hoitoon lääkärin lähetteellä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.