Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 18.9.2023 14.47

Töissä ystävien keskellä – kätilö Heli Kaukolalle työyhteisö on iso voimavara

Asiasanat:
  • uratarina
  • raskaus
  • synnytykset

Kätilö Heli Kaukola on viihtynyt tutussa työyksikössä jo 15 vuotta. Eikä ihme.

Kätilö Heli Kaukola.

Kätilön ammatti on ollut Heli Kaukolalle aina luonteva ja itsestään selvä valinta.

Olen Heli Kaukola ja työskentelen kätilönä Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikalla ja sikiöseulontayksikössä Bulevardilla. Olen syntynyt ja elänyt nuoruuteni Helsingissä. Lukion jälkeen halusin opiskella kätilöksi, en oikeastaan edes harkinnut muita ammatteja.

Kun aloitin kätilöopinnot, kuulin, että isomummoni oli ollut aikoinaan Pohjois-Karjalassa itseoppinut kyläkätilö ja äitini on syntynyt saunassa. Nämä tarinat entisestään lisäsivät kiinnostustani kätilön ammattia kohtaan.

Kun valmistuin kätilöksi 2003, työtilanne ei ollut kovin hyvä. Oli onnenpotku, että pääsin heti Jorviin lapsivuodeosastolle. En ole valvojatyyppiä, eivätkä yövuorot sopineet minulle kovin hyvin, vaikka työ mielekästä muuten olikin.

Monipuolista työtä

Moni mieltää kätilön työskentelevän lähinnä synnytysten parissa, mutta kätilöön voi törmätä monessa muussakin paikassa. Itse koen työni äitiyspoliklinikalla omakseni. Päivästä riippuen olen joko Jorvissa äitiyspoliklinikalla tai Bulevardilla sikiöseulontayksikössä. Paikat ja tehtävät ovat keskenään erilaisia, ja se on tämän työn suola.

Sikiöseulonnat ovat hyvin itsenäisiä ja vastuullisia tehtäviä. Sitä on kuin tutkija. Vaikka teen seulan 11 kertaa päivässä, tilanne koskettaa silti usein.

"Kätilönä on todella paljon erilaisia työmahdollisuuksia. Jokainen löytää täältä varmasti sen jutun, joka kiinnostaa."

Jorvissa teen töitä riskiraskauksien parissa. Välillä käsittelen kansliassa lähetteitä, ja se sopii minulle hyvin, koska tykkään järjestellä ja organisoida. Olen myös raskausdiabeteskätilö. Suurin osa tästä työstä hoituu nykyisin digihoitopolun kautta. Lisäksi toimin opiskelijavastaavana ja Apotti-tukihenkilönä. Olen ollut äitiyspoliklinikalla töissä nyt 15 vuotta, ja aina löytyy uusia juttuja, joita voi tehdä.

Kätilönä on todella paljon erilaisia työmahdollisuuksia. Jokainen löytää täältä varmasti sen jutun, joka kiinnostaa.

Kätilö Heli Kaukola katsoo hymyillen edessään istuvaa henkilöä.

Ystävien keskellä

Työssäni parasta on sen vaihtelevuus ja tunne siitä, että pystyn auttamaan. Ihmiset tulevat hyvin jännittyneinä vastaanotolle, ja usein lähtevät hyvin helpottuneina pois. Tässä työssä ovat läsnä suuret tunteet.

Työ on kyllä muuttunut alkuajoista paljon. Alussa kaikki kirjoitettiin vielä käsin paperille. Muistan, kun työkoneisiimme tuli hiiret, ja opetin vanhemmille kollegoille kaksoisklikkausta. Kun aloitin, sikiöseulonnat tehtiin vielä Jorvissa, Kätilöopistolla ja Naistenklinikalla. Nyt kaikki tapahtuu Bulevardilla, ja kaikki me sikiöseulojat olemme saman katon alla.

Minulla on ollut hyvä onni siinä, että työporukka on aina ollut todella hyvä. Minulla on ihan mielettömät työkaverit, joilta saa aina apua ja tukea. Olen saanut täältä elinikäisiä ystäviä.

 

Tule meille työkaveriksi! Täältä löydät kaikki avoimet hoitohenkilöstön työpaikkamme. Tarjoamme myös eri pituisia sijaisuuksia. Tarkempaa tietoa sijaisuuksista saat suoraan ylihoitajilta ja osastonhoitajilta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.