Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 13.12.2023 10.26

Sairaalakuljetusten optimointi vähensi turhia keikkoja ja toi tasaisemmat työpäivät

Asiasanat:
  • Husari
  • logistiikka

Sairaalalogistiikan projektissa etsittiin yhdessä työntekijöiden kanssa tapoja tehdä työpäivistä sujuvampia. Tavoitteena oli poistaa päällekkäisiä tehtäviä sekä jakaa kuljetukset tasaisemmin koko päivälle.

Logistiikkatyöntekijät Jami Elo ja Matti Stenman

Logistiikkatyöntekijät osallistettiin projektiin kysymällä heiltä, mikä suunnitelmissa ja kokeiluissa toimii ja mikä ei. Yhteisissä palavereissa he saivat tuoda esiin myös esteitä ja haasteita. Trukin kyydissä Jami Elo ja vieressä Matti Stenman.

Logistiikkatyöntekijä Jami Elo kurvaa trukilla yhteen Meilahden siltasairaalan tunnelissa olevista jätehuoneista. Hän pinoaa likapyykkisäkit rullakkoon, ottaa rullakon trukin perään ja lähtee jatkamaan matkaa kohti seuraavaa jätehuonetta. Kun kaikki matkan varrella olevat pyykit on kerätty, vie hän rullakot pyykkirekkaan lastauslaiturille.

Hän ajaa tänään reittiä X1, joka on suunniteltu niin, että kaikki ennalta määritellyt keikat tulee ajettua tasaisesti päivän aikana.

Nykytilan analyysi paljasti kuljetusten ongelmat

Aina ei ole ollut näin. Tavarankuljetuksen optimointiprojektissa vahvasti mukana ollut logistiikkatyöntekijä Matti Stenman näyttää kaaviota erään työvuoron kulusta ennen ja nyt. Vuoden takaisessa tilanteessa tietyt keikat ovat päällekkäin, eikä niitä ole pystynyt ajamaan suunnitellussa aikataulussa. Työvuorossa on myös pitkiä keikattomia aikoja.

“Aloitimme projektin kartoittamalla nykytilan eli käytännössä seurasimme logistiikkatyöntekijöiden työpäivää useassa eri sairaalassa. Havainnot kirjattiin ylös ja jopa kuvattiin”, Stenman kertoo.

“Sitten arvioimme, kuinka pitkään minkäkin keikan ajamisessa kestää ja jaoimme ne järkevästi pitkin päivää. Lääkkeet, ateriat ja instrumentit täytyy kuljettaa täsmälleen siihen aikaan, kun asiakas ne tarvitsee, mutta esimerkiksi jätteet, pyykit ja hoitotarvikkeet voivat vähän odottaakin.”

Nykyinen tilanne on tasaisen vihreä. Uudessa mallissa on päästy keikkaryppäistä tasaiseen jakoon ja yhdistelty joitakin keikkoja yhteen eli keikkamääriä on saatu vähennettyä ja toimintaa tehostettua.

Näin sairaalansisäisiä kuljetuksia tehostettiin:

  • Keikkojen keskimääräiset kestot arvioitiin.
  • Luotiin optimoidut reittisuunnitelmat, jotka päivitettiin Kaiku-kuljetusjärjestelmään.
  • Uusien reittien toimivuutta seurattiin Kaiku-leimausten sekä työntekijöiden palautteen avulla.
  • Johtamisen tueksi rakennettiin Power BI -mittareita (esimerkiksi kesto-täsmällisyysmittari). 
  • Meilahdessa otettiin käyttöön lomake poikkeamien raportoimiseksi.

Sairaalalogistiikka tarkoittaa tavaroiden – tarvikkeiden, ruokien, lääkkeiden ja jätteiden – kuljetuksia sairaalan sisällä. Sairaalalogistiikkapalveluihin kuuluvat myös hoitologistiikka ja täyttöpalvelu.

Teksti: Tiina Henttonen
Kuva: Mikko Hinkkanen

Husari 4/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.