Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 14.5.2024 09.07

”Potilaan helpottunut katse on paras kiitos” – Juhan tie matkailuyrittäjästä leikkaussalin opetushoitajaksi

Asiasanat:
  • uratarina
  • leikkaussalit ja tehohoito
  • leikkaussalit

Matkailuyrittäjästä sairaanhoitajaksi alaa vaihtanut Juha Putkonen työskentelee Siltasairaalan leikkausosastolla kahdessa vaativassa, mutta mielenkiintoisessa roolissa.

anestesiahoitaja leikkaussalissa.

Juha Putkonen toimii 60-prosenttisesti opetushoitajana ja lisäksi anestesiahoitajana leikkaussalityössä tai heräämövastaavana.
”Anestesiahoitajan työssäni parasta on, kun pääsee saliin hoitamaan potilaita”. 
Kuva Mikko Hinkkanen / HUS 

“Työni on monipuolista, vastaan tulee yllättäviä asioita ja uusia potilasryhmiä. Vaikeiden monivammojen hoito on ammatillisesti hyvin mielenkiintoista”, opetushoitajana ja anestesiahoitajana Siltasairaalan anestesia- ja leikkausosastolla työskentelevä Juha Putkonen kertoo. 

“Paras kiitos on potilaan helpottunut katse.” 

Anestesiahoitajan työssä palkitsee potilaan hoito, opetushoitajana hän puolestaan varmistaa tulevaisuuden osaamista. 

”Opetushoitajana saan katsoa työtä eri näkökulmista kehittäen sitä, miten asioita voi hoitaa paremmin. Millaisella tietotaidolla hoidamme potilaita nyt ja tulevaisuudessa?” 

Halu auttaa ihmisiä loi kipinän alanvaihtoon 

Putkonen on ensimmäiseltä ammatiltaan matkailuyrittäjä ja hänellä oli melonta- ja seikkailukasvatusyritykset. 

“Kun vein asiakkaita melomaan Saimaalla, jäin aina hetkeksi rantaan varmistamaan, että kaikki on kunnossa. Siinä oli aikaa miettiä. Tuntui, että voisin olla enemmänkin avuksi muille ja auttaa ihmisiä, jotka eivät voi auttaa itseään. Tästä syntyi kipinä opiskella kolmikymppisenä sairaanhoitajaksi”, hän kuvaa. 

Valmistuttuaan Putkonen aloitti Töölön sairaalan traumateholla ja toimi myös elvytyskouluttajana, MET-tiimissä ja simulaatiokouluttajana. 

”Anestesiahoitajaksi tulin Töölön ortopediselle leikkausosastolle työkierrossa – ja sille tielle jäin. Leikkaussalityössä viehätti tehohoitoon verrattuna erilainen työrytmi. Salityössä tapahtuu koko ajan ja tilanteet muuttuvat nopealla tempolla.” 

"Leikkaussalityössä viehättää tehohoitoon verrattuna erilainen työrytmi. Salityössä tapahtuu koko ajan ja tilanteet muuttuvat nopealla tempolla."

Työyhteisön tuesta ja yhteisestä huumorista voimaa 

Siltasairaalan leikkausosastolla tehdään neurokirurgian, käsikirurgian sekä ortopedian ja traumatologian leikkauksia. Sairaalassa hoidetaan kaikkein vaativimmat traumapotilaat. Toiminta on siten päivystyspainotteista. 

”Työyhteisössämme on parasta huumori ja meillä on hauskaa keskenämme myös työajan ulkopuolella. Kaikkia yhdistää tietynlainen välittömyys. Tuemme aina toisiamme.” 

anestesiahoitaja leikkaussalissa.

Opetussali tukemaan leikkaussalityöhön perehtyjiä 

Opetushoitajana Putkonen järjestää koko osaston henkilökunnalle säännöllisesti koulutuksia, luentoja, työpajoja ja elvytysharjoituksia. Hän on ollut jo alusta asti myös mukana suunnittelemassa hätätilapotilaiden hoitoon tarkoitetun ainutlaatuisen Raptor-salin toimintaa ja simulaatioita. 

Putkonen vastaa myös ohjeistuksista ja toimii perehtyjien tukena. Parhaillaan suunnitteilla on opetussalin avaaminen. 

”Opetussali on alkuvaiheen perehtyjille tarkoitettu, rauhallisemmalla tahdilla toteutettu leikkaussali, jossa voi opetella työn perusasioita helpohkoissa leikkauksissa. Siitä on hyvä jatkaa syvempään perehtymiseen.”

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.