Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.6.2023 09.58

”Miksi minä en voisi olla sairaanhoitaja?”

Asiasanat:
  • Husari

Fatma Hajizadeh saapui perheensä kanssa Rovaniemelle vuoden 2005 huhtikuussa pakoon Afganistanin sotaa. Nyt kahdeksantoista vuotta myöhemmin hän työskentelee Jorvin sairaalan osastolla K5.

Fatma Hajizadeh

Fatma Hajizadeh aloitti työt Jorvin osastolla K5 vuoden 2020 elokuussa.  

Yläasteen jälkeen Fatma Hajizadeh opiskeli vuoden ajan kodinhoitajaksi. Hän kaipasi kuitenkin hoitotyön pariin, joten opiskelut vaihtuivat lähihoitajaopintoihin Kemijärvellä. Hajizadeh halusi opiskella alaa, jossa voi auttaa ihmisiä ja antaa heille turvaa. 

”Hoitotyö on kuin minulle tehty. Tärkeintä on, että ihminen paranee, hänen kipunsa lähtevät pois ja voin auttaa”, Hajizadeh sanoo. 

Hajizadeh työskenteli viisi vuotta lähihoitajana. Sairaanhoitajaksi hän pääsi opiskelemaan vuonna 2018. 

Muutto pääkaupunkiseudulle tuli ajankohtaiseksi sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen.

”Olen aina arvostanut ihmisiä, jotka tekevät hoitotyötä ja laittavat siinä itsensä likoon. Työskennellessäni lähihoitajana, janosin lisää haasteita ja mietin, miksi minä en voisi olla sairaanhoitaja”, Hajizadeh kertoo.

Oma osasto löytyi Jorvista

Hajizadehin ura Jorvin osastolla K5 alkoi vuoden 2020 elokuussa.

Osasto K5 on akuuttivuodeosasto, jossa hoidetaan päivystyspoliklinikoilta ja valvontatason yksiköistä siirtyviä vatsaelinkirurgisia päivystyspotilaita. Suurimmat potilasryhmät ovat mahasuolikanavan verenvuodot, haimatulehdukset, sappiperäiset vaivat, suolitukokset sekä selvittelyä ja diagnosointia vaativat vatsakipupotilaat.  

”K5 on osastoni. Henkilökunta on avuliasta, hoitajat viihtyvät ja johtaminen on hyvää. Tykkään kun työ on monipuolista ja potilaat vaihtuvat. Kahta samanlaista päivää ei ole”, Hajizadeh toteaa.
 
Hajizadeh ei ole kokenut työpaikalla rasismia. Hän arvelee sen johtuvan asenteestaan. Hyvällä energialla, ilolla ja selkeällä suomen kielellä pääsee pitkälle.  

Haaveena osastonhoitajan työ

Hajizadeh haaveilee, että olisi jonakin päivänä oikein taitava hoitaja, sellainen kuin moni tehohoitaja. 

”Voisin olla osastonhoitaja. Näen itsessäni sellaisen temperamentin, johtajuuden ja kekseliäisyyttä. Olen tasa-arvoinen, rohkea ja uskallan kokeilla uusia asioita, olen aina hoitajien puolella. Aika näyttää”, Hajizadeh miettii. 

Teksti: Lotta Laine
Kuva: Aino Huovio-Airaksinen

Husari 2/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.