Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 6.10.2023 14.02

Varför skulle inte jag kunna vara sjukskötare?

Nyckelord:
  • Husari

Fatma Hajizadeh kom med sin familj till Rovaniemi 2005 efter att ha flytt från kriget i Afghanistan. Nu aderton år senare arbetar hon på Jorvs sjukhus avdelning K5.

Fatma Hajizadeh

Fatma Hajizadeh började arbeta på Jorvs avdelning K5 i augusti 2020.

Efter högstadiet studerade Fatma Hajizadeh under ett år till hemvårdare. Hon ville dock arbeta inom vården och därför byttes studierna ut mot närvårdarstudier i Kemijärvi. Hajizadeh ville studera inom ett område där man kan hjälpa människor och ge dem trygghet. 

”Vårdarbetet är som gjort för mig. Det viktigaste är att personen blir frisk, blir av med smärtorna och att jag kan vara till hjälp”, säger Hajizadeh. 

Hajizadeh arbetade fem år som närvårdare. Hon påbörjade sina studier till sjukskötare 2018. 

En flytt till huvudstadsregionen blev aktuell efter att hon blivit klar med studierna till sjukskötare.

”Jag har alltid sett upp till människor som arbetar inom vården och engagerar sig helhjärtat i arbetet. Då jag arbetade som närvårdare längtade jag efter mera utmaningar och det slog mig att varför skulle inte jag kunna vara sjukskötare”, säger Hajizadeh.

Hittade sin plats på Jorv

Hajizadeh inledde sin karriär på Jorvs avdelning K5 i augusti 2020.

Avdelning K5 är en akutvårdsavdelning där man vårdar bukkirurgiska jourpatienter som förflyttats från akutmottagningarna och enheter på övervakningsnivå. De största patientgrupperna består av patienter med blödningar i mag-tarmkanalen, bukspottkörtelinflammation, problem med gallblåsan eller tarmstopp samt patienter med magsmärtor som kräver utredning och diagnostisering.  

”K5 är min avdelning. Personalen är hjälpsam, vårdarna trivs och ledarskapet är bra. Jag tycker om då arbetet är mångsidigt och patienterna kommer och går. Den ena dagen är inte den andra lik”, konstaterar Hajizadeh.
 
Hajizadeh har inte upplevt rasism på arbetsplatsen. Hon gissar att det beror på hennes inställning. Man kommer långt med bra energi, glädje och en tydlig finska.  

Drömmer om arbete som avdelningsskötare

Hajizadeh drömmer om att en dag vara en riktigt skicklig skötare, precis som många intensivvårdsskötare. 

”Jag kunde tänka mig att arbeta som avdelningsskötare. Jag har det rätta temperamentet, ledarskapsförmågan och uppfinningsrikedomen. Jag är jämställd, modig och vågar pröva nya saker, jag tar alltid skötarnas parti. Tiden får utvisa hur det går ”, säger Hajizadeh. 

Text: Lotta Laine
Bild: Aino Huovio-Airaksinen

Husari 2/2023

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.