Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 27.10.2022 08.32

Laboratoriohoitajan monipuolinen työnkuva palkitsee

Asiasanat:
  • HUS Diagnostiikkakeskus
  • laboratoriohoitaja
  • ura HUSissa

HUSissa on syksystä 2014 lähtien seulottu vastasyntyneiltä perinnöllisiä aineenvaihduntasairauksia. Seulonnan näytteenoton koulutusta järjestävät HUS Diagnostiikkakeskuksen erikoiskemialla työskentelevät VasSeu-hoitajat.

Laboratoriohoitaja ottaa näytettä vauvalta, äiti katsoo vieressä.

Laboratoriohoitaja Sanna Liuhasen työtehtäviin kuuluu analytiikan lisäksi aamunäytteenotto. Liuhanen ottaa Naistenklinikan Perhepesässä vastasyntyneiden seulontanäytettä Lena Avellanin Matilda-tyttäreltä. Kuvat: Heli Kurimo / HUS

Laboratoriohoitaja Sanna Liuhanen HUS Diagnostiikkakeskuksen erikoiskemian laboratoriosta on tehnyt viisi vuotta VasSeu-hoitajan töitä. VasSeu tulee sanoista vastasyntyneiden seulonta. Seulonnalla etsitään perinnöllisiä synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia.

Liuhanen oli työskennellyt vuosia aineenvaihduntasairauksien työpisteessä jo ennen VasSeu-hoitajaksi ryhtymistä, joten seulottavat taudit olivat hänelle osin tuttuja. Liuhanen tekee opetusmateriaalia seulonnan näytteenotosta koulutustilaisuuksiin ja järjestää käytännön harjoituksia laboratoriohoitajille, kätilöille, sairaanhoitajille ja lähihoitajille. VasSeu-hoitajan tehtävät ovat yksi osa hänen työkokonaisuuttaan.

Sanna Liuhasen työn hyviin puoliin kuuluvat tehtävien vaihtelevuus sekä yhteistyö eri työtehtävissä olevien ihmisten kanssa.

“Kun tutustuu uusiin ammattiryhmiin, saa uutta näkökulmaa”, hän sanoo. 

Arvokkaaksi työn tekee erityisesti seulontojen merkitys.

“Aineenvaihduntasairaudet voivat hoitamattomina johtaa esimerkiksi kehitysvammaisuuteen tai jopa kuolemaan.” 

Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista, mutta lähes kaikki vastasyntyneet osallistuvat siihen. Suomessa seulotaan tällä hetkellä 23 tautia.

“Mielenkiintoista tässä työssä on oppia tietämään eri taudeista”, Liuhanen kertoo.

Laboratoriohoitaja ottaa näytettä vauvalta, äiti katsoo vieressä.
Laboratoriohoitajat Salla Mesimäki ja Sanna Liuhanen työskentelevät HUS Diagnostiikkakeskuksen erikoiskemian laboratoriossa aineenvaihduntasairauksien työpisteessä. Osana monipuolista työnkuvaa on myös vastasyntyneiden seulontanäytteenoton koordinointi eli VasSeu-hoitajan työ. 

Hoidettavan taudin varhainen löytyminen on palkitsevaa

Sannan kollega, laboratoriohoitaja Salla Mesimäki oli työharjoittelussa opiskeluaikanaan aineenvaihduntasairauksien työpisteessä ja kiinnostui silloin työpisteen töistä. Nyt hän on tehnyt VasSeu-hoitajan töitä noin kahden vuoden ajan.

Mesimäki järjestää koulutuksia yhdessä Liuhasen kanssa. 

“Haastavinta koulutettaville on yleensä omaksua oikea näytteenottotekniikka. On tärkeää saada alussa hyvä perehdytys.” 

Vastasyntyneen oma aineenvaihdunta käynnistyy ensimmäisten vuorokausien aikana. Tämän takia seulontaverinäyte otetaan vauvan ollessa 36 tunnin–5 vuorokauden ikäinen. Näyte otetaan vauvan kantapäästä kapillaariin, josta se imeytetään imupaperille. Sen jälkeen imupaperin annetaan kuivua kolme tuntia.

Kun näyte on valmis, se lähetetään postitse Turussa sijaitsevaan Synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontakeskukseen (Saske), jossa analysoidaan kaikki Suomen vastasyntyneiden seulontanäytteet. Vastaus tulee 1–2 viikon kuluessa. 

Prosessi täytyy pitää nopeana ja sujuvana. 

“Jos todetaan sairaus, voidaan hoito aloittaa heti.” 

Yksi työn hyvistä puolista on jatkuva oppiminen. 

“Seula kehittyy koko ajan, niin tulee uutta opittavaa.” 

Lisäksi erityisen palkitseva puoli VasSeu-työssä on kuulla lasten selviytymistarinoita.  

“Kun on seulan avulla saatu kiinni aineenvaihduntatauti, niin sitä kautta työn kokee merkitykselliseksi ja tärkeäksi”, Mesimäki sanoo.

 

Lisätietoa: Synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontakeskus (Saske) www.saske.fi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.