Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 25.9.2023 14.25

Lääkejätteen määrää voi vähentää suunnittelulla ja kierrättämällä

Asiasanat:
  • Husari
  • vastuullisuus
  • apteekki

HUSissa syntyy lääkejätettä yli 100 000 kiloa vuodessa. Anni Moisio tietää, kuinka jätteen määrää pystyy pienentämään.

Osastofarmaseutti Anni Moisio ja selin kameraan sairaanhoitaja Aino Pensola

Anni Moisiolla (oik.) on 16 vuoden kokemus farmaseutin työstä sairaalassa. Hän toivoo, että lääkevalmistajat osallistuisivat myös lääkejätteen vähentämiseen tarjoamalla pienempiä pakkauskokoja sekä esimerkiksi painamalla tunnistekoodin myös yksittäisiin folioliuskoihin. ”Olen saanut kollegojen kesken lempinimen Pummi, mutta olen siitä oikeastaan ylpeä, sillä jokainen pelastettu lääkepakkaus on tärkeä.” Kuvassa selin kameraan sairaanhoitaja Aino Pensola.

Kun lääkkeen viimeinen käyttöpäivä on mennyt umpeen, se laitetaan osastolla lääkejätteelle tarkoitettuun keräysastiaan. Jätteeksi päätyneet lääkkeet ja huumausainelääkkeet poltetaan vaarallisen aineen käsittelylaitoksella.

Vuosittain HUSissa päätyy yli 100 000 kiloa lääkejätettä poltettavaksi, mikä tarkoitti rahassa käsittelykustannuksineen reilut 2,6 miljoonaa euroa viime vuonna.

HUS Apteekissa on tehostettu omien lääkevarastojen hallintaa ja keskinäistä kiertoa, jotta mahdollisimman moni lääkkeistä pääsee käyttöön, mutta myös osastot voivat tehdä osansa.

”Lääkejätteen määrää voi pienentää miettimällä lääkevaraston sisällön huolella, tilaamalla kohtuullisia määriä ja seuraamalla päiväyksiä”, vinkkaa Jorvin palovamma- ja teho-osaston osastofarmaseutti Anni Moisio.

Moision työhön kuuluu osastojen henkilöstön ohjeistus ja opastus lääkeasioissa sekä lääkkeiden jakelu. Hän myös huolehtii lääkkeiden riittävyydestä ja varastonkierrosta vastuullaan olevilla osastoilla yhdessä tiimin kanssa.

Kriiseihin varautuminen synnyttää lääkejätettä

Lääkkeitä päätyy jätteeksi monesta eri syystä, joihin kaikkiin ei voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi U2-palovammakeskuksella on velvollisuus varautua isoihinkin palovammaonnettomuuksiin, ja jos sellaista ei tapahdu, voi lääkkeitä vanhentua varastoon. Myöskään esimerkiksi laiterikoille ei välttämättä mahda mitään.

”Mutta jos huomaa, että sellainen lääke, jota käytetään harvemmin, on menossa vanhaksi, sitä voi tarjota naapuriosastoille. Tai vastaavasti, jos tarve on pieni, voi kysyä viereiseltä osastolta lainaan, jolloin säästyy ison paketin tilaamiselta”, Moisio antaa esimerkkejä siitä, kuinka Jorvissa toimitaan. Siellä osastofarmaseuttien kesken on perustettu Teams-kanava tätä varten. 

Lainaamisessa on tärkeää tehdä yhteistyötä HUS Apteekin henkilökunnan kanssa, jotta lääkitysturvallisuus varmistuu. 

Joissain tapauksissa tarpeettomaksi jäänyt lääkepakkaus on mahdollista palauttaa HUS Apteekkiin.

Lääkehoidon vastuullisuutta voi edistää myös järkevällä lääkkeiden käytöllä

Järkevä lääkehoito tarkoittaa sitä, että oikea potilas saa oikeat lääkkeet oikeaan aikaan, oikealla tavalla ja oikealla annoksella. 

Lääkkeitä määrätessä tulee tutkia, mitä lääkkeitä potilas käyttää jo nyt. Lisäksi häntä tulee neuvoa lääkkeen käytössä riittävästi sekä seurata, että potilas käyttää lääkkeitä oikein ja että lääkehoito todella vaikuttaa. Farmaseuttia voi aina konsultoida esimerkiksi lääkkeiden yhteensopivuuksista.

Kun käytetään vain niitä lääkkeitä, joita potilas aidosti tarvitsee, on se kolmella tavalla vastuullista:

  • ekologisesti: ympäristökuorma pienenee
  • taloudellisesti: kustannukset pienenevät
  • sosiaalisesti: potilasturvallisuus paranee

Lähde: Helsingin yliopiston apulaisprofessori Anna-Riia Holmströmin esitys HUSin vastuullisuusseminaarissa 16.3.2023

Teksti: Tiina Henttonen
Kuva: Pietari Hatanpää

Husari 3/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.