Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 28.3.2024 14.21

Kolumni: Mitä tarkoittaa kestävä talous erikoissairaanhoidossa?

Asiasanat:
  • Husari
  • talous
  • taloudellinen vastuu
Jari Finnilä

Talousjohtaja Jari Finnilä

Terveydenhuollon talouspuheessa toistuvat jatkuva säästäminen ja tuottavuuden lisääminen. Mutta mitä on kestävä talous pidemmällä aikavälillä erikoissairaanhoidon toimintaympäristössä?

Kestävä talous erikoissairaanhoidossa tarkoittaa sitä, miten terveydenhuoltojärjestelmä suunnitellaan ja toteutetaan sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta kestäväksi ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseksi pitkällä aikavälillä. Se edellyttää strategista suunnittelua, jossa on huomioitava tulevaisuuden terveyshaasteisiin vastaaminen, väestön ikääntyminen ja järjestelmän joustavuuden säilyttäminen niin, että se tarjoaa yhdenvertaisen pääsyn palveluihin.

Pyrkimys tehokkuuteen ja kustannustietoisuuteen on olennainen osa kestävää taloutta. Tämä voi tarkoittaa prosessien optimointia, resurssien tehokasta käyttöä ja kustannustehokkaita käytäntöjä. Esimerkiksi digitalisaatio, tekoäly, etäkonsultaatiot ja muut innovaatiot voivat tehostaa palveluja samalla, kun ne voivat vähentää kustannuksia.

Kestävän talouden suunnittelussa korostuu yhteistyö eri terveydenhuollon toimijoiden välillä. Koordinoidut hoitopolut ja tiedonvaihto voivat parantaa hoidon laatua ja vähentää päällekkäisyyksiä. Samalla voimme entistä paremmin ennalta ehkäistä sairauksia ja terveysongelmia ennen kuin ne vaativat kalliimpaa erikoissairaanhoitoa.

Kestävän talouden periaatteet tulee huomioida myös ympäristön kannalta. Tämä voi liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, jätteiden vähentämiseen tai ympäristöystävälliseen hankintapolitiikkaan. Näiden kaikkien eteen teemme töitä päivittäin, jotta HUSin toiminnan ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman pienet.

Voidaankin todeta, että kestävä talous erikoissairaanhoidossa vaatii tasapainottelua taloudellisen tehokkuuden, laadun ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden välillä. Tavoitteena on varmistaa, että kaikilla kansalaisilla on oikeus saada jatkossakin yhdenvertaista ja laadukasta erikoissairaanhoitoa.

HUSissa viemme tätä kokonaisuutta eteenpäin strategian ja sen painopisteiden kautta.

Jari Finnilä
talousjohtaja

Husari 1/2024

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.